Feb 12

semiramida-balan-24-noiembrie1.jpg  S-a mai confirmat încă odată, deşi nu mai era nevoie, că adevărul iese la suprafaţă ca untdelemnul deasupra apei. Dezmetecit din bătaia primită şi din aburii alcoolului, fotbalistul Andrei Porfireanu a explicat poliţiştilor că bătaia încasată n-a fost de la ţigani, ci de la români get-beget. Nu mă miră minciuna fotbalistului, pentru că această categorie de sportivi este şi cea mai dezordonată în comportament, mai puţin civilizată şi mai puţin cultivată. Nivelul de cultură generală al fotbaliştilor deţine tristul record de a fi extrem de scăzut, iar comportamentul extrem de vulgar.
Ca reper pentru categoria fotbaliştilor l-am avut tot timpul pe consăteanul meu, Dumnezeu să-l ierte!, Ionică Bordeianu, fost portar la FC Botoşani. În şcoala generală trecea clasa în fiecare an pentru că apăra bine în poarta şcolii şi băteam, în cadrul întrecerilor sportive şi culturale Serbările pădurii, echipele de fotbal a şcolilor din comunele vecine precum Hăneşti, Mihălăşeni, Dobârceni, Truşeşti. Duminica, după câteva ore de bătut mingea pe terenul de fotbal, noi beam apă minerală cu sirop iar Ionică bere la halbă, alături de oamenii mari. A murit răpus de alcool.
N-am nici un respect pentru fotbalişti şi n-am dat prin tribunele unui stadion, la un meci de fotbal, decât o singură dată în viaţa mea. Golănie, în teren, golănie şi violenţă în tribune. Asta ne oferă fotbaliştii şi aşa-zişii microbiştii. Însă în cazul Porfireanu, altceva m-a deranjat cel mai mult.
Silabisind în presa locală despre minciuna fotbalistului, consiliera prefectului pe problema ţiganilor, Semiramida Balan, şi-a exprimat, după mine într-un mod impertinent, dorinţa ca cei care au declarat sau au scris că bătăuşii au fost ţigani, să-şi ceară scuze public faţă de această etnie.
Măi, să fie! Dar această ţigăncuşă, ce papă bănuţii românilor, că nu ştiu ţigani care să achite impozite şi taxe la stat sau să aducă venituri statului prin activitatea lor, şi-a cerut vreodată scuze celor peste 200 de români botoşăneni a căror maşini au fost sparte de ţigănelul minor ARON?
Şi-a cerut vreodată scuze românilor, vreun reprezentant oficial al ţiganilor, pentru ce trag românii în Italia de pe urma infracţiunilor comise de ţigani?  Dar cu lebedele vieneze mâncate de ţigani, de ne urăsc şi acum austriecii, cum rămâne? Cine-şi cere scuze?
Ţigăncuşa asta, de când s-a învechit ca şi consilier prefectural, şi-a cam luat-o în cap şi a prins tupeu.
Pe vremea prefectului Macaleţ a avut îndrăzneala să vină la mine să-mi propună accesarea unor fonduri europene destinate comunităţilor de romi, cu condiţia ca după deschiderea finanţării, jumătate din sumă să i-o dau cash, cu cealaltă jumătate să fac ce ştiu eu mai bine. Am dat-o afară din sediul redacţiei. A găsit un altul cu care să ducă la bun sfârşit treaba sa ţigănească. Aveam să aflu că şi cu fostul deputat Dumitru Sandu, care după anul 2000 a revenit pe postul de direct la Societatea de Servicii Informatice Botoşani a făcut o combinaţie cu nişte calculatoare.
De peste şase ani de zile am sediul redacţiei vizavi de piaţa centrală a Botoşanilor. Nu-i zi lăsată de la Dumnezeu să nu asist la văicărelile şi plânsetele femeilor şi bărbaţilor mai în vârstă, cărora le-au furat ţiganii banii sau bagajule. Lor ce oficial ţigan le cere scuze pentru că au fost prădaţi ziua în amiaza mare?
Centrul medieval al Botoşanilor a devenit fieful ţiganilor. Românii nu mai calcă noaptea prin acea zonă, iar ziua o fac cu frica în spate. N-am auzit-o pe Balan să-şi ceară scuze în numele ţiganilor săi că ce are Botoşaniul mai mândru şi mai de valoare au confiscat aceştia.
Dar, iată, cu tupeu, vrea scuze publice de la un derbedeu fotbalist şi de la media care a scris ce-a declarat derbedeul. Scriu aceste rânduri fără vreo urmă de remuşcare sau culpă, pentru că în Jurnalul Online nu s-a publicat cazul Porfireanu, deci n-aş avea vreun motiv de a mă disculpa în vreun fel.
Dar nu accept să fiu umilit de ţiganii care-şi fac de cap peste tot, în ţară şi în străinătate, fără ca legea să-şi spună cuvântul. Toată stima pentru ţiganii integraţi social, pentru cei care păstrează tradiţiile meşteşugurilor, pentru lăutarii care ne-au încântat şi ne încântă de zeci, chiar sute de ani. Dar n-am nici un fel de respect faţă de ţiganii derbedei, analfabeţi, gălăgioşi şi violenţi în comportament şi care-şi duc viaţa de azi pe mâine furând de la români sau păcălindu-i în fel şi chip.
Vreau să prind acea zi când justiţia română va trage la răspundere vreo asociaţie a comunităţii de ţigani pentru infracţiunile comise de acestea. Din moment ce aceste asociaţii se consideră reprezentative faţă de etnia ţiganilor, atunci, pe lângă drepturile ce susţin că li se cuvin să aibă şi responsabilitatea infracţională a comunităţii. Eu aşa cred că ar i echitabil. Prea suportăm multe, în numele unor drepturi colective prost înţelese şi aplicate juridic.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Are tupeu, ţigăncuşa!”

 1. 1. nelu prahoveanu Says:

  esti tare omule! felicitari!

 2. 2. marinel Says:

  ar trebui sa va ocupati mai mult de subiectele la care va pricepeti. cum e asta. pentru ca scrieti foarte bine. jos palaria!

  ‘Sunt mai ales certareti, rostul vietii lor e galceava, harta:galagiosi, fara de larma si taraboi de asfixiaza si pier; pangaritori, au un dar neintrecut de a terfeli totul: mincinosi (…). si gasesc de cuviinta sa-si intareasca minciunile cu juraminte grele: sa-mi sara ochii, sa fiu nebun, sa moara mama.
  Daca ar fi sa-i iau in serios, ar trebui sa se inalte maldare de ochi (…), nesfarsite convoaie de dricuri; sa fie balamucurile pline pana la refuz.
  Si nu le poti intra in voie. oricat de frumos le vorbesti, orice umilinta, orice fatarnicie: deopotriva de inutile. Lenesi, urasc pe cine le cere un efort, o lene indaratnica, violenta ca instinctul de conservare. Si nu pot bea in circiumi, numai afara pe strada, cu sticlele insirate alaturi si puradeii roata; o maidanofilie, un exhibitionism, o nostalgie a balciului; si un jind al ocarii, tipetelor, poalelor date peste cap. Spurcaciunea, dracul sordid, dracul poltron, dracul topaitor. Carora Cosbuc le-a gasit nume ata de potrivite si care in infern isi fac din cur o goarna. (Nicolae Steinhardt despre tigani)

 3. 3. servantes Says:

  e strigator la cer ce ne fac leprele astea,

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia