Feb 14

Până la urmă s-au stabilit şi şefii la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani. După discuţii prin sediul PDL şi al PSD, după negocierile la un şpriţ prelungit la restaurantul „Grădina cu flori”, viitorul şef al IŞJ va purta fustă şi nu pantaloni, adică nu se va numi Daniel Botezatu, ci Ada Macovei.
Într-un comentariu de pe blog am explicat cum au decurs negocierile de la restaurantul amintit. Un comentator şi-a exprimat neîncrederea că se poate petrece aşa ceva şi mi-a cerut nişte nume ale persoanelor participante. Nume nu pot să dau, dar pot reproduce din profunzimea gândirii unui serios şi respectat profesor de istorie care, în prezenţa mea şi a unei alte persoane cu prestanţă socială, a exclamat. „Şi de această dată a câştigat persoana care a ştiut în care pat să se culce!”
Nu vreau să dau sens vorbelor profesorului, dar nu pot să nu comentez situaţia şefilor de la IŞJ. Ada Macovei este un cadru didactic fără experienţă la catedră, fără grade didactice, adică cu o mapă profesională goală, de la cap la şolduri, precum Venus din Milo în postura de statuie antică.
E drept, femeia este tânără, fără obligaţii familiale, ceia ce, în promovarea pe scara profesională poate fi un avantaj net superior cunoştinţelor de specialitate. Macovei lucrează şi în prezent în IŞJ, pe post de inspector, dar a fi înscăunată şef, este de acum cu totul altceva. Învăţământul parcurge o perioadă grea. Actele de indisciplină în rândul elevilor, dar şi a profesorilor s-au înmulţit. Financiar, situaţia este şi mai grea şi nici nu se anunţă a fi pe cale de îmbunătăţire. Multe şcoli nu corespund regulilor sanitare, se cer modernizări, se cer reparaţii în regim de urgenţă. Nu Macovei are resursele profesionale şi intelectuale pentru a rezolva aceste probleme, pentru a asigura implementarea reformei din sistem. Ea nu este percepută ca o personalitate în domeniu şi va fi tot timpul boicotată de cei mai vechi.
Toată lumea de bună credinţă se aştepta ca inspector general să fie numit actualul inspector Daniel Botezatu care, cu adevărat, se bucură de respect colegial şi a demonstrat capacităţi manageriale. Numai că cei de la PDL au gândit altfel, au negociat după alte criterii şefia de la IŞJ. Ca adjunct al lui Macovei, nu cred că prof. Botezatu va accepta postura de surogat. N-ar fi demn din partea persoanei sale şi şi-ar dezamăgi admiratorii. Macovei să demonstreze că-i altfel decât se spune că este.
De partea cealaltă, pentru cel de-al doilea adjunct, PSD-ul a desemnat-o pe bătrâioara Ana Bărculeţ, profa de istorie, care are o carieră profesională şi politică istorică, de-ţi face  părul măciucă. Bărculeţ nu este deloc agreată în colectivul din care face parte în prezent, iar de luni, când va fi instală şefă adjunctă nici atât. Muţi profesori sunt revoltaţi pe faptul că cele două partide, PDL şi PSD, au impus în fruntea IŞJ două persoane: Ada Macovei şi Ana Bărculeţ, care în afară de incompetenţă nu vor putea demonstra nimic altceva. Ori, spun mulţi profesori, perioada grea prin care trece învăţământul botoşănean cerea o conducere pricepută profesional şi nu una selectată pe criterii politice.
N-a fost să fie! Pe la noi incompetenţa este stimată, ridicată la rang de şef, iar profesioniştii umiliţi şi aduşi în situaţia de a pleca din ţară. Despre promovarea incompetenţelor în funcţii cheie, Boc şi Geoană nu pomenesc nimic, că şi ei, la Bucureşti, procedează aidoma. Chiar dacă pe la români peştele de la cap se împute şi de la coadă se curăţă, sub Guvernul Boc, s-a împuţit totul, dar nu se mai curăţă nimic.

written by Ioan Rotundu


One Response to “A triumfat incompetenţa”

  1. 1. Diogene Says:

    Domnule Rotundu, Ada Macovei nu lucreaza la ISJ, este somera din data de 31 decembrie 2008, a avut contract de munca determinat. Acum cauta sa se angajeze pe undeva, ca sa poate veni sef la ISJ! In rest, un articol scris cu profesionalism, pentru care va felicit.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia