Feb 18

Vineri noapte, săptămâna trecută, mai multe maşini ale poliţiei, cu mascaţi şi agenţi, cu comisari de la Garda Financiară, cu inspectori de la OJPC au dat năvală în discoteca din Todireni, discotecă patronată de familia de profesori Gireadă.
În discotecă era distracţie mare, spiritele încinse de la dans, tineret mult şi cu chef. Năvala mascaţilor şi a celorlalţi controlori nu i-a impresionat. Mai mult, când un poliţist ce-o făcea pe-a şefului a anunţat că se va trece la percheziţii corporale, fetele au exclamat bucuroase „Yes! Yes! Treceţi la treabă!” Bine înţeles că poliţiştii au trecut la percheziţii, deşi operaţiunea a fost una ilegală, pentru că n-aveau mandate de percheziţii personalizate, aşa cum cere legea.
Însă cel mai dezorientat a fost profesorul Gireadă, care nu ştia cu-i să-i acorde prioritate, fiecare din cei veniţi în control cerându-i ce-l interesa. Cel de la Garda Financiară voia documentele contabile, cei de la OJPC să verifice calitatea băuturilor alcoolice şi nealcoolice, mascaţii se plimbau înfoiaţi ca nişte adevăraţi curcani.
În urma controlului n-a ieşit nimic demn de recompensat enormul efort a masei umane deplasată la faţa locului. N-au prins nici pe infractorii de la Braşov, nici pe cei care au dat lovitura la Cluj, n-au prin nici măcar pe găinarul satului, care tot dă iama pe la coteţele oamenilor gospodari.
Acţiunea de la discoteca din Todireni şi pe la alte discoteci din judeţ a costat frumuşel, banii cheltuiţi fiind din bugetul fiecărei instituţii participante. Normal ar fi ca pe la discotecile din comune, dacă se impun controale, să le facă agenţii de la poliţia locală, că tot se plictisesc prin sediu, iar când au chef de treabă cheamă pe câte o băbuţă pe care o anchetează cu severitate că a aruncat gunoiul în faţa porţii, gest total neeuropean şi de sancţionat aspru.
Problema este alta. În timp ce criza economică face ravagii, poliţiştii şi celelalte instituţii cu rol de control s-au pus pe capul agenţilor economici, demonstrând generozitate în aplicarea amenzilor. Nici Guvernul Boc n-a considerat să desfiinţeze planul la amenzi şi confiscări, făcând din acest plan o sursă sigură de venituri la buget, dar şi o nouă povară fiscală asupra agenţilor economici.
Ce treabă are poliţia să verifice dacă muzica din local este sau nu avizată de către cei îndreptăţiţi? Este treaba inspectorilor culturali să verifice aşa ceva şi nicidecum poliţiştii. Există la noi o Lege 12/1990 care dă drept de control la toţi nepricepuţii. Este o lege profund bazată pe principiile de represiune comunistă, în baza căreia toţi nepricepuţii fac control. Până şi poliţiştii comunitari îi controlează pe comercianţi, iar dacă n-au ştampilă pe actul de provenienţă, le confiscă marfa.
Ori, prin Codul fiscal s-a statuat că ştampila nu este obligatorie pe actele financiar-contabile, lipsa acesteia neavând nici o relevanţă asupra legalităţii operaţiunii efectuate de către comerciant. 
Ultimele modificări aduse Constituţiei României au reglementat dreptul de proprietate, pe lângă garantarea acestuia fiindu-i asigurată şi apărarea. Năvala hoardelor de mascaţi şi poliţişti, în miez de noapte, într-un local de distracţie, fără un motiv anume şi fără drept legal de încălcare a proprietăţii, în orice ţară europeană este interpretată ca violare de proprietate privată şi sancţionată de lege.
La noi proprietatea privată nu există decât atunci când trebuie să plăteşti pentru ea impozite şi taxe.
Nu cred că vom stopa efectele crizei economice cu controale în miez de noapte, pentru că mecanismul care a declanşat această criză nu-i pe înţelesul poliţiştilor şi nici criza nu se sperie de astfel de controale.
Parada de forţe ale poliţiştilor nu face decât să sporească ura asupra acestei instituţii şi să demonstreze încă odată, deşi nu mai este nevoie, că poliţia acţionează asupra celor slabi nu asupra infractorilor periculoşi, din faţa cărora, dacă nu-s pe-o mână, fug de rup pământul.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia