Mar 24

vizita-geoana-28082007-i.jpg  Contestaţia ex-preşedintelui PSD Botoşani, Constantin Conţac, depusă la Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală, cu privire la suspendarea sa din toate funcţiile deţinute în partid, a fost respinsă. Era de aşteptat această respingere, de vreme ce Constantin Conţac şi-a pierdut prietenii politici de la vârful partidului, care l-au evitat în aceste momente total neplăcute pentru viaţa sa politică. Cred că fostul preşedinte al celei mai puternice filiale judeţene a PSD-ului a primit o lecţie destul de dură, dar, cumva, meritată.
Spun meritată, pentru că s-a lăsat antrenat în nişte jocuri politice periculoase, fără a-şi asigura spatele pentru momentele dificile, care, iată, n-au întârziat să apară. Conţac a comis o serie de greşeli, iar acum plăteşte cu vârf şi îndesat.
În primul rând l-a lăsat pe Mihai Darie, trimisul special al Bucureştiului, să se implice prea mult în activităţile organizatorice ale partidului. Prea i-a dat nas şi l-a susţinut în a fi trecut pe lista consilierilor judeţeni pe loc eligibil, prea l-a promovat în conducerea unor societăţi de unde Darie a încasat sume substanţiale de bani.
Lăsându-se antrenat în jocurile politice cu care Darie a venit la Botoşani, investit de la Bucureşti, Conţac şi-a întors faţa de la Iliescu şi l-a susţinut la Congresul PSD pe Mircea Geoană, care a devenit preşedintele partidului. Şi împotriva lui Năstase, Conţac s-a arătat ostil.
A mai greşit Conţac când a fost prea direct în unele declaraţii, descoperindu-şi adevăratele intenţii politice, ceea ce a dat apă la moară duşmanilor săi, care n-au întârziat să-l pârască la Geană că nu mai este om loial acestuia.
Se spune despre actualul deputat dorohoian Adrian Dolineaschi că ar fi „drăguţa” lui Mircea Geoană. E greu de crezut aşa ceva. Dar unele manifestări ale lui Geoană dau naştere la multe suspiciuni. De exemplu, în campania alegerilor parlamentare Geoană a venit la Botoşani special să-l susţină pe Dolineaschi, prietenie şi dragoste politică pe care n-a arătat-o şi faţă de ceilalţi candidaţi ai PSD. Iar Dolineaschi este consilierul personal al lui Geoană. Nu se ştie în ce probleme îl consiliază, dar are oricând deschisă uşa de la biroul acestuia, cum n-o are Iliescu sau Năstase.
Şi-a mai atras Conţac ura lui Năstase şi a lui Miron Mitrea când a susţinut necondiţionat, şi împotriva voinţei celor doi, candidatura la parlamentare a prof. Mircea Dănuţă. Puţini ştiu că Dănuţă a fost cel mai contestat candidat al PSD, contestaţiile venind din interiorul filialei de la Botoşani. Numai că fostul preşedinte Conţac s-a ţinut de promisiunea făcută lui Dănuţă şi a reuşit să-l impună pe listă. Acum a plătit!
A mai tolerat Conţac să-i stea prin preajmă o serie de social-democraţi care, deşi n-au făcut nimic pentru partid, n-au cheltuit un ban din propriul buzunar în interesul partidului, l-au supravegheat atent şi i-au notat greşelile. Iar când a apărut momentul, l-au demolat.
În momentul de faţă PSD-ul Botoşani n-are nici o personalitate care să devină liderul partidului. Cei care îşi mai plimbă fundul fandosit prin birourile din sediul PSD nu sunt decât nişte caricaturi politice demne de toată mila. Însă marele dezastru s-a produs în judeţ. Primarii, viceprimarii şi consilierii locali ai PSD sunt total dezorientaţi. Deşi partidul pretinde că este la guvernare, nimeni din conducerea judeţului nu-i bagă în seamă, nimeni nu-i apără la greu, nimeni nu le oferă sfaturi calificate.
Cineva a dorit ca organizaţia PSD Botoşani să nu mai fie cea mai puternică din ţară, să nu mai depindă nimeni de la Bucureşti de votul delegaţiei botoşănene. Acesta pare să fi fost scopul, motivul pentru care Conţac a fost îndepărtat. Fără el şi banii săi, filiala se va prăbuşi, lucru ştiu bine de către cei de la Bucureşti. Mijlocul prin care s-a realizat dorinţa celor de la Bucureşti a fost vicepreşedintele Nechita, primarul Iaşilor, dorohoian de-al nostru, o coadă de topor tratată cu tot mai mult dispreţ de către ieşeni.
Eu aş îndrăzni să afirm şi altceva. Demolarea filialei botoşănene a PSD este semnalul că preşedintele Băsescu a început demolarea întregului partid social-democrat. La Botoşani s-au ivit condiţiile propice, condiţii care se vor înmulţi şi prin alte colţuri de ţară. Putem spune că pofta preşedintelui Băsescu este pe cale de a i se deplini, deşi sunt şi voci care susţin că i s-a îndeplinit deja!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia