Mar 31

foto-2.JPG  Va fi „Un succes garantat!”, m-a asigurat directorul Editurii „Agata”, Ioan Istrati, după ce-a luat act de conţinutul volumului „Masoneria botoşăneană – scurt istoric”, volum pe care l-a tipărit şi lansat pe piaţă. Evenimentul s-a consumat sâmbătă, 28 martie, la Sala de marmură a Teatrului „Mihai Eminescu” şi, într-adevăr, a fost unul de succes, fără falsă modestie.
După cum s-a exprimat directorul editurii, Ioan Istrati, numai prin vânzările realizate în ziua lansării, la teatru şi librăriile sale din Botoşani, şi-a recuperat cheltuielile tipografice şi cele plătite ca drepturi de autor. Potrivit evaluării altor cunoscători din domeniu, s-au vândut atâtea cărţi cât n-au vândut zece autori botoşăneni de după 1990, luaţi la un loc.
Toate aceste lucruri de bine nu fac decât să mă bucure şi să mă motiveze de a da liber pentru tipar şi la volumul „Politică cu tutun şi alcool”, aflat spre corectură.
Ţin să mulţumesc tuturor celor prezenţi la lansare, mai ales colegilor de breaslă. Căci au fost mulţi reporterii şi jurnaliştii din media locală care m-au onorat cu prezenţa şi care au consemnat evenimentul, fiecare după politica editorială a publicaţiei sau televiziunii unde lucrează. Important este că toate articolele apărute au fost scrise într-o lumină favorabilă, atât mie ca autor cât şi fenomenului masonic în ansamblul său.
Prezenţa colegilor la evenimentul editorial consumat mi-a întărit încrederea că solidaritatea de breaslă există, că respectul pentru munca jurnaliştilor cu experienţă este unul real şi nu de faţadă. Le mulţumesc încă odată pentru fairplayul profesional de care au dat dovadă.
Referitor la conţinutul volumului, pot face precizarea că aşa cum a scris şi în „Cuvântul autorului”, cartea este una de pionierat, departe de a fi exhaustivă în tratarea subiectului. Dar, potrivit afirmaţiei prof. istoric Ionel Bejenaru, primul pas a fost făcut, s-a creat o pârtie care va fi cu siguranţă bătătorită de către mulţi autori atraşi de mirajul Masoneriei.
Mi s-au adus şi unele critici. De exemplu faptul că n-am consemnat în carte prezenţa masonilor botoşăneni la anumite evenimente masonice naţionale. Resping aceste critici dintr-un motiv bine justificat. Mi-am propus ca volumul să reflecte activitatea masonilor botoşăneni la nivelul ariei geografice a judeţului Botoşani. Dacă aş fi abordat şi elemente de participare la viaţa masonică naţională, se impunea o altă modalitate de abordare a subiectului, se cerea o altă construcţie a prezentării întregului.
Şi aşa informaţiile despre viaţa masonilor botoşăneni sunt extrem de sărace şi mult dispersate. O extindere a subiectului şi în plan naţional ar fi însemnat să am acces la arhivele din întreaga ţară, să am acces la arhiva Institutului Naţional de Studii Francmasonice, ceea ce este aproape imposibil pentru un jurnalist de provincie. Aşa că m-am întins cât am considerat că mă ţine plapuma, nu mai mult.
Ştiu cel puţin doi academicieni masoni, cu care am şi stat de vorbă, care n-au avut curajul să abordeze tema masoneriei prin rigurozitatea cercetării ştiinţifice, pentru că nu dispun de informaţiile necesare. Ar fi fost o obrăznicie din partea mea să fi abordat şi elemente ale vieţii masonice din plan naţional, când minţi mult mai luminate şi autorizate n-au avut acest curaj.
Prin volumul realizat mi-am propus să transmit lumii profane o rază din lumina pe care masonii o primesc la iniţierea intrării în ordin. În cuvântul meu am şi explicat un fragment din ritualul de iniţiere a profanului în grad de ucenic, folosindu-mă de descrierea masonilor englezi Christopher Knight şi Robert Lomas în cartea Secretul lui Hyram, Editura Aquila Oradea, 1993. Profanul intră în templu, pentru a fi primit în ordinul masonic, legat la ochi. Dacă rezistă presiunii psihice la care este supus în timpul ritualului şi are curajul de a depune toate jurămintele care i se cer, atunci el va primi lumină. Nu înainte de a fi atenţionat că primind lumină va vedea cine-i sunt fraţii, iar dacă printre ei se va afla şi un duşman al său, să ia aminte că acel duşman şi-a învins sentimentele de duşmănie specifice lumii profane şi că a fost de acord să-l primească în Frăţie.
După ce i se va ridica bandoul de pe ochi, proaspătul mason este invitat să privească în spate, pentru a-l vedea pe adevăratul său duşman. Iar când va privi în spate îşi va vedea propriul chip într-o oglindă. Cel mai mare duşman al nostru suntem noi, este mesajul pe care-l va primi proaspătul mason, este prima rază din lumina masonică care se va revărsa asupra sa.
Dar, pentru a înţelege câte ceva despre Masonerie, în special cea botoşăneană, cel mai bine este să citiţi cartea care poate fi cumpărată, la preţul de 17,50 lei, din librăriile situate în Centrul Vechi al Botoşanilor.

written by Ioan Rotundu


One Response to “O rază din lumina Masoneriei”

  1. 1. Marian Says:

    Inca o data felicitari Domnule Rotundu. Asteptam urmatoarea carte. Dar mai aveti o promisiune de la prima, volumul doi la “Intamplari hazlii, dar adevarate”? Sau tocmai acesta este “Politica cu tutun si alcool”? Sanatate si putere de munca!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia