Apr 01

humelnicu.jpg  Lăudabilă acţiunea iniţiată de către senatorul PNL Dan Humelnicu, lansată sub sloganul „Arată că-ţi pasă, cumpără de-acasă!”, în vederea promovării la cumpărare a produselor alimentare şi nealimentare realizate în unităţile de producţie botoşănene. Numai că, aşa cum am mai afirmat în comentariile mele, acţiunea este sorită eşecului pentru că senatorului îi lipsesc mijloacele de realizare. Chiar debutul acţiunii, de sâmbătă 28 martie, a fost unul timid, lipsit de ecou în rândul populaţiei. Cine s-a uitate la emisiunile de ştiri ale televiziunilor locale, l-a putut vedea pe senatorul Humelnicu plimbând un cărucior într-un magazin alimentar botoşănean, în căutarea produselor autohtone. O mişcare timidă, vădit jenantă pentru politician, bine surprinsă de către cameraman dar prost comentată, adică servil, de către reporteri.
Senatorul s-a tot învârtit prin mijlocul magazinului, dar produsele autohtone cumpărare abia se zăreau pe fundul căruciorului. Dovadă că patronii de magazine promovează la vânzare produsele aduse de aiurea şi nu cele locale. Cum, prin ce mijloace îi va convinge senatorul pe aceşti patroni să renunţe la produsele alimentare din import, la care aplică un adaos comercial şi de peste 100%, în favoarea produselor producătorilor botoşăneni, unde adaosul greu poate atinge 30%.
Într-o vreme cumpăram caşcaval produs de Solomonescu. Era bun la gust şi chiar acceptabil la preţ. Nu se mai găseşte. De ce? Explicaţia mi-a oferit-o patroana de la magazinul alimentar Dona, de lângă Stadion, care a spus că nu-i rentabil să mai vândă caşcavalul lui Solomonescu pentru că are adaos comercial mic. Asta ar fi un aspect, dar avem şi altele.
Prezenţa slabă a produselor alimentare ale producătorilor botoşăneni, fie persoane juridice sau fizice, se datorează şi faptului că prin restricţiile de producţie impuse în numele cerinţelor Uniunii Europene, producătorii autohtoni şi-au închis afacerea. Iar cei care i-au determinat să pună lacăt pe poarta fabricii sunt inspectorii sanitar-veterinari şi cei de la OJPC. În timp ce premierul Boc perora pe la televiziunile naţionale ca românii să cumpere produse alimentare din producţia internă şi să renunţăm la cele din import, total otrăvite cu E-uri, poliţiştii sanitar-veterinari îi fugăreau producătorii individuali din pieţe.
Başca nişte taxe aberante introduse. Ca să vinzi un litru de lapte în piaţă, trebuie achitată o taxă de 100 lei. Abia după ce cineva i-a deschis ochii, premierul Boc a cerut să se revină asupra normelor sanitar-veterinare şi să se suspende aplicarea acestora până la 31 decembrie 2009. Dar după, cum va fi? Apoi, s-a suspendat aplicarea normelor, dar taxele au rămas în vigoare.
Recent, inspectorul şef sanitar-veterinar, o anume doamnă Vasiliu nou apărută în peisajul celor abonaţi la şefie, anunţa că a pregătit controale drastice asupra celor care vor apărea pe piaţă cu mei de vânzare. De mii de ani oierul a sacrificat melul în sistemul clasic, fără ca cineva să fi murit mâncând carnea. În numele aceloraşi absurde norme europene, se vrea ca melul să fie sacrificat prin asomare. Ştiţi care va fi rezultatul? O carne vânătă, închisă la culoare, respingătoare la vedere şi cu un gust de fier. Pentru că mielul nu se va mai zbate la tăiat, iar sângele va rămâne în care, precum la vânat. Carnea nu va mai fi albă, apetisantă.
Ştiţi care este partea cea mai neplăcută nouă? În timp ce suntem obligaţi să cumpărăm leşuri de mei asomaţi, inspectorii sanitar-veterinari şi cei de la OJPC se vor duce la cea mai apropiată stână şi vor cumpăra mei sacrificaţi în sistem clasic, dacă nu cumva meii le vor veni pe daiboj.
Ce mijloace are la dispoziţie senatorul Humelnicu să stopeze controalele abuzive care se anunţă, ce pârghii administrative? Nici unele, nici altele. Iată de ce afirm că acţiunea sa, deşi lăudabilă şi bine intenţionată, va fi sortită eşecului.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia