Apr 02

catana.jpg Cetăţenii din Vorona, aşa zis cu rezistenţa caselor afectată de către traficul greu, începând cu anul trecut, mai exact din preajma alegerilor parlamentare, tot ies în stradă şi blochează circulaţia. Motivul? Cică administraţia judeţului să interzică circulaţia maşinilor care cară balastul de la cariera Liteni, pe Siret.
Susţin cetăţenii afectaţi că din cauza maşinilor încărcate peste tonajul legal admis, casele lor sunt în prag de prăbuşire iar şoseaua a fost distrusă în întregime. De la prima ieşire în stradă a voronenilor a cam trecut jumătate de an. De atunci, între voroneni, cei din conducerea judeţului şi transportatorii de balast se dă o luptă continuă.
Liderul protestatarilor, un anume Mihai Catană (foto), a prins gustul revoltelor şi din când în când îşi scoate consătenii în stradă, blocând circulaţia maşinilor. Omului îi place postura de lider, mai ales că a fost prea băgat în seamă de fostul prefect Sorescu şi de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac. Îi place să se aşeze la masa tratativelor şi să se asculte vorbind. Mai exact cum îi ameninţă el pe şefii judeţului că va scoate în stradă întreaga suflare a comunei, dacă se mai dă voie maşinilor să circule. Iar şefii judeţului, oameni cu carte şi experienţă de viaţă, se fac ghem în costumele lor elegante şi replică cu jumătate de gură, cerând răbdare, clemenţă, că situaţia este în curs de rezolvare. Iar Catană iese ţanţos de la tratative şi se laudă către consătenii care l-au aşteptat umili la intrarea în Prefectură. „Ce le-am făcut”, „să-i fi văzut cum tremurau”, „le-am zis-o şi de data asta” , iar oamenii îl admiră şi-i laudă calităţile de lider şi negociator.
Vina este a autorităţilor, pentru că n-au pus de la bun început piciorul în prag şi s-au lăsat antrenate într-o negociere contrară legii. Ieşirea în stradă şi blocarea circulaţiei este o încălcare a legii. Iar când cei care revendică ceva, o fac încălcând legea, nu negociezi cu ei, ci iei măsuri de sancţionare. Dar, din motive electorale şi nu numai, s-a acceptat comportamentul cu mănuşi.
În fond, pe acest drum al balastierei, cum mai este cunoscut se circulă din vremurile comuniste. E drept că pe atunci circulau maşini de 8 tone iar acum cu o încărcătură de peste 40 tone, iar fundamentul şoselei nu rezistă. Însă cine cunoaşte situaţia în zonă, poate lesne observa că şoseaua este distrusă în porţiunea de şes, unde nu sunt case. Este o porţiune care acum 30 – 40 de ani era mlăştinoasă şi, parţial, mai este şi acum pe anumite zone. Casele care sunt arătate cui doreşte să-i asculte pe protestatari, sunt şi ele ridicate pe un teren instabil. Zidurile au crăpat, unde au crăpat, pentru că a cedat temelia din cauza terenului cu soliditatea şubrezită de pânza freatică de apă, aflată mult spre suprafaţă.. Nu sunt crăpături pornite din şosea şi care să treacă pe sub temeliile caselor, ci sunt pur şi simplu rupturi de temelie pentru că terenul de sub casă s-a afundat. Nimănui nu i-a trecut prin cap să facă o expertiză tehnică, pentru a stabili adevărul.
Problema nu se poate rezolva altfel decât să se continue modernizarea şoselei de la intrarea în Vorona dinspre Botoşani, până unde s-a modernizat deja, spre apa Siretului, până la Liteni. Potrivit vicepreşedintelui CJ, Cristian Achiţei, modernizarea se va realiza în acest an, fiind alocate fondurile necesare.
Şi atunci de ce mai ies oamenii în stradă? Pentru că cineva din spate îi îndeamnă. Pentru că în spatele acestor mişcări de protest sunt nişte jocuri politice. Iată de ce m-am decis să mă deplaseze la Vorona şi să investighez situaţia în mod jurnalistic, pentru a mă convinge dacă este, aşa cum afirmă unii, manipulare din interese politice. Sper ca în câteva zile să dezleg enigma.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Sunt sau nu manipulaţi?”

  1. 1. Priceputul Says:

    Se vrea căderea primarului Ştefan. Asta se vrea! Ce este aşa greu de priceput.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia