Apr 03

Evenimentele de ieri, cu reţinerea lui Gigi Becali, nu trebuiesc privite ca un circ oferit pe pâine românilor aflaţi într-o derută totală din cauza crizei economice şi a consecinţelor neaşteptate pe care le suportăm în fiecare zi. Reţinerea lui Becali este dovada certă că România este deja un stat poliţienesc, condus de un preşedinte dictator.
De vreo trei ani încoace am tot avertizat acele câteva mii de cititori zilnici, uneori peste zece mii, că preşedintele Băsescu nu este interesat nici pe departe de soarta noastră, ci de puterile sporite pe care şi le doreşte cu orice preţ. Unii mi-au dat dreptate, alţii m-au înjurat, cei mai mulţi au aşteptat derularea viitoare a evenimentelor. Iar evenimentele s-au derulat în sensul avertizărilor mele, adică mi-au confirmat previziunile.
Cine crede că reţinerea lui Becali n-are legătură cu preşedintele Băsescu, este un naiv. În cursul zilei de ieri, aseară, pe toate posturile naţionale de televiziune s-au realizat fel de fel de dezbateri publice cu fel de fel de concluzii, unele bazate pe realităţi, altele de ordin speculativ. Dar toate, absolut toate aceste dezbateri au evidenţiat faptul că de la începutul anului 2009 şi până la reţinerea de ieri a lui Becali, arestările DNA şi reţinerile Poliţiei au fost pure scenarii menite să acopere dezvăluirile apărute în media despre familia preşedintelui Băsescu. Numai că toate aceste scenarii au avut viaţă numai până ce dosarele au ajuns în faţa judecătorilor, care au avut coloana vertebrală să nu intre în jocul mârşav al procurorilor şi poliţiştilor, aplicând corect legea.
Cu toate acestea, tot judecătorii sunt cei mai desconsideraţi profesional de către preşedintele Băsescu, sunt cei reclamaţi la Uniunea Europeană că nu vor reforma Justiţiei, nu vor să lupte împotriva corupţiei pentru că sunt, la rândul lor, corupţi.
Nici un preşedinte al României n-a participat la şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aşa cum a făcut-o preşedintele Băsescu. Mai mult, i-a muştruluit pe judecători în direct la televiziune. Iar toată această dorinţă a preşedintelui de a-i aduce pe judecători pe calea cea bună s-a dovedit a fi una falsă, pentru că, în fond, el urmărea timorarea judecătorilor, pentru a putea să-i folosească după vrerea sa.
A trebuit să vină în România ministrul de Externe al Austriei şi să scape către presa românească un important document, ca să afle românii că preşedintele lor a cerut judecătorilor capul lui Năstase. Mai puteam vorbi de independenţa Justiţiei?
Să ne reamintim acel episod de la ultima şedinţă a CSM, când preşedintele Băsescu a ameninţat-o pe preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România că o dă avară din şedinţă. Femeia aceea, cu două doctorate în drept, cu autoritate profesională internaţională incontestabilă, se afla în casa ei. Iar preşedintele nu s-a sfiit s-o ameninţe că o evacuează din propria sa casă.
Cu toate umilinţe publice îndurate, judecătorii n-au achiesat la scenariile ordonate de la Cotroceni şi n-au acceptat arestarea persoanelor numai de dragul de a provoca noi scandaluri publice menite să estompeze dezvăluirile despre afacerile membrilor familiei Băsescu.
Prin reţinerea lui Becali de ieri, preşedintele Băsescu a dat o dublă lovitură. A scos de pe agenda de lucru a mediei problema fiicei sale Ioana, implicată în afaceri cu proaspăt eliberatul Popoviciu, dar şi a fratelui Mircea de la Constanţa, care s-a înfruptat copios din averea statului, mai exact din terenurile unei Staţiuni de cercetare pomicolă. Reporterii televiziunilor au stat drept strajă la sediul Poliţiei Capitalei şi a Judecătoriei Sectorului I, românii urmărind cu gura căscată patimile orânduite lui Becali de călăul său, cu care, culmea, tot la televiziune, cu ceva timp în urmă, ciocnea paharul cu vin şi hăhăia bădărănesc.
A doua lovitură, anunţata candidatură la preşedinţia României a lui Mircea Genoană a trecut nebăgată în seamă. Dar despre candidatura lui Geoană trebuie un comentariu separat, pentru că sunt multe aspecte care merită a fi subliniate. Cum un comentariu separat se cere şi pentru atitudinea Monicăi Macovei, care a făcut România de râs în faţa celor de la U.E.
Începând cu ziua de ieri, ni s-a dat clar de înţeles. Cine se va ridica împotriva clanului Băsescu, cu vorba sau cu fapta, va păţi precum Popoviciu, Becali şi cine se mai află pe lista de la Cotroceni.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia