Apr 07

marcu-gheorghe-senator.jpg  Senatorul Gheorghe Marcu declara zilele trecute ă dacă va fi dovedit că a fost informatorul fostei Securităţi, atunci îşi va face bagajul şi se va muta din Botoşani. A fost o declaraţie care m-apus pe gânduri. Ori Marcu n-a fost informatorul Securităţii, precum alţi foşti lucrători de la Electrocontact, ori omul are un  tupeu ieşit din comun. Aşa că am pornit pe firul informaţiilor.
Pe site-ul Jurnalului, dar şi cel al altor publicaţii locale, unii comentatori au postat informaţia cum că mai toţi cei care au lucrat la fostul Electrocontac, este vorba de intelectuali, au fost şi informatori ai Securităţii. Fie veniţi gata recrutaţi din facultate, fie recrutaţi după angajare, majoritatea în perioada stagiaturii. Cele mai frecvente nume postate au fost cele ale lui Florin Egner, Şotropa de la Somax, Iftimie de la Elsaco, Gheorghe Marcu şi chiar cel al lui Cătălin Flutur. Nimeni însă dintre cei menţionaţi n-a fost dovedit că ar fi fost informator.
Cel care a cerut oficial CNSAS-ului să verifice dacă Florin Egner şi Gheorghe Marcu au fost informatori a fost Constantin Conţac. L-am întrebat pe fostul preşedinte al PSD ce anume a avut în vedere când a cerut această verificare, iar cele relatate m-au surprins.
Cu ceva timp în urmă, mi-a relatat Conţac, a avut contact cu evreul Avram Segal, fost botoşănean şi plecat în Israel în timpul comunismului. Omul a fost un dizident periculos pentru autorităţile comunismului, motiv pentru care a fost strict supravegheat. Se pare că Securitatea a încercat să-l iradieze, dar în capcana întinsă lui Segal a căzut nevasta acestuia, care era româncă şi care a decedat, fiind înmormântată în cimitirul românesc.
Avram Segal a revenit din Israel şi şi-a mutat nevasta în cimitirul evreiesc din Botoşani. Cu această ocazie s-a dus la CNSAS şi a cerut să-şi vadă dosarul de urmărire.  Dosarul său, criptat sub numele „Cazul Petrescu”, cuprindea mai multe rapoarte, o parte dintre ele, susţine Segal, avându-l ca autor pe Gheorghe Marcu. Sunt rapoarte din perioada când Segal a fost constrâns de Securitate să lucreze la Electrocontact, iar Marcu ar fi primit misiunea de a-l supraveghea. Un alt supraveghetor al său ar fi fost Florin Egner.
După ce cererea lui Conţac privind verificarea lui Gheorghe Marcu şi Florin Egner a ajuns în mapa de lucru al celor dela CNSAS, acesta, într-un din zilele acestui an, a fost sunat de o angajată de la instituţie şi chestionat asupra lui Marcu şi Egner, pentru a se obţine informaţii în plus.
Acea funcţionară i-a spus lui Conţac că Florin Egner ar fi fost descoperit ca informator şi că omul va avea probleme cu justiţia, pentru că în declaraţiile sale de candidat la diferite funcţii a negat că ar fi colaborat cu vechea Securitate. În ce-l priveşte pe Marcu, se mai fac verificări, pentru a i se descoperi întreaga activitate de informare.
Interesant este că aceeaşi variantă mi-a relatat-o şi Val Guraliuc. Despre Guraliuc se ştie că a fost informatorul Securităţii, lucru recunoscut de el cu ani în urmă. A fost recrutat în perioada când lucra ca reporter la Clopotul, organul Comitetului Judeţean Botoşani al PCR. Guraliuc ştie de cazul Segal şi deţine mult mai multe informaţii decât pare că ar deţine Conţac, dar este mult mai rezervat în a se destăinui.
Pe Gheorghe Marcu, cu ani în urmă, când eram moderator de talk-show  la televiziunea Somax, l-am avut  ca invitat într-o lună de decembrie, dezbaterea fiind axată pe seama evenimentelor din decembrie 1989, consumate la Botoşani. Atunci, el s-a scăpat în direct şi a spus că a fost primul botoşănean care a dat un interviu unei televiziuni din Moscova, imediat după fuga lui Ceauşescu. Într-o vizită a mea la casa prof. dr. Petre Curcă din Santa Mare, unde acesta s-a retras pentru a-şi trăi ultima parte a vieţii, având în vedere că el a fost primul conducător al judeţului în democraţie, l-am întrebat asupra episodului cu interviul lui Marcu. Profesorul a clătinat din cap şi mi-a spus că a fost un interviu între securiştii ruşi şi cei din Botoşani. N-a dorit să-mi dea alte detalii, spunând că n-a sosit timpul.
Dacă lucrurile stau aşa, senatorul Gheorghe Marcu ar cam trebui să se ţină de cuvânt şi să-şi facă bagajul.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Marcule, pregăteşte-ţi bagajul!”

  1. 1. curios Says:

    Nu sunteti informat. Sursele v-au dezinformat. Numai jumatate este adevarat, poate nici atat. Ori cineva v-a montat impotriva altcuiva si o data spuse aceste aberatii nu se mai pot spala. Aveti grija sa nu va ceara cineva daune morale. Succes, dar ….

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia