Apr 27

Ţăranii şi bătrânii României au rezistat celor două războaie mondiale, foametei ce-a urmat celui de Al Doilea Război Mondial, închisorilor comuniste şi regimul autoritar al acestui sistem social, dar nu vor rezista regimului autoritar instaurat de preşedintele Băsescu şi Guvernul Boc, care i-a condamnat la o moarte cumplită. Aceea de a muri cu zile, pe picioare în curtea casei sau în patul din odaia unde va fi aşezat apoi sicriul. Căci cum pot fi interpretate aceste restricţii de ultimă perioadă introduse în sistemul sanitar, în special al celui spitalicesc?
Acum câteva zile am difuzat pe site-ul Jurnalului ştirea că în spitale se va face o reducere a numărului de paturi. În condiţiile în care numărul bolnavilor creşte alarmant, în special în rândul bătrânilor, în condiţiile când salvările cară nonstop bolnavi la Urgenţe, iar în spitale cei internaţi stau şi câte doi în pat, ministrul Sănătăţii a decis să se facă o reducere a numărului de paturi.
Azi am publicat o altă ştire. Cei de la Casa de Asigurări de Sănătate au anunţat conducerile de spitale că nu mai decontează cheltuielile pentru o serie de internări, iar spitalul să accepte internări numai în situaţii de extremă urgenţă. Dacă totuşi bolnavul vrea să se simtă în siguranţă, adică sub supravegherea medicului, va trebui să plătească spitalizarea, ceea ce înseamnă bani mulţi.
Desigur, dacă la Urgenţe vor ajunge funcţionari publici, patroni, angajaţi în sistemul bugetar, politicieni de rang şi alte categorii care se bucură de privilegii pe scara socială, aceştia vor fi internaţi fără a fi puşi în situaţia de a-şi plăti spitalizarea.
Dar dacă la poarta spitalului salvarea va căra un bătrân de 65 de ani, adus din cine ştie ce colţ de judeţ, care are o pensie de 500 – 600 lei, oricât de bolnav va fi, nu va ajunge să fie internat. Medicul, fie forţat de măsurile impuse, fie nemulţumit că n-a fost băgat în seamă, va decide tratament în ambulatoriu, în condiţiile în care nu ea o decizie şi mai dură, aceea de a-i face o injecţie şi a-l trimite acasă.
Care ţăran, ce-şi trăieşte zilele de azi pe mâine, are bani să-şi poată plăti spitalizarea? Efectiv Guvernul Boc i-a condamnat la moarte pe bolnavii săraci. Este ceva de neimaginat. Este ceva ce depăşeşte puterea de înţelegere a omului normal.
N-am crezut vreodată că voi ajunge să trăiesc astfel de vremuri. Am citit mult la viaţa mea şi continui să citesc, pentru că îmi place să fiu informat. Dar n-am ştiinţă, din istoria culturii şi civilizaţiei popoarelor lumii, ca vreun rege sau împărat, conducător de ţară sau vreun guvern, să-şi condamne la moarte bolnavii lipsiţi de mijloace materiale.
Strigător la cer este şi faptul că milioanele de români care contribuie la fondul de sănătate, milioanele de pensionari, când ajung în situaţia de a beneficia de banii cu care au contribuit, pentru a-şi căuta de sănătate, sunt pur şi simplu abandonaţi în voia sorţii.
Când am scris cam ce viitor ne paşte cu privire la distribuţia apei în Botoşani, un comentator a întrebat disperat „Ce putem face?”. Sincer să fiu, nu ştiu ce-am putea face. Poate doar să ne constituim în casă o rezervă de lumânări, până ce Biserica nu le va scumpi şi pe acestea peste puterile buzunarului nostru. Mă întreb însă cu groază ce vor face copii noştri? Lor ce le mai rezervă viitorul?
  

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Condamnaţi la moarte!”

 1. 1. gropatin...lopatin....colivarol Says:

  Istoria se repeta,stimate Dl.Rotundu…Cunoasteti prea bine episodul genocidului cu inchiderea spitalelor orasenesti/comunale si reducerea nr.de paturi,derulat dupa anul 2001 in jud/mun Botosani in timpul guvernarii trandafirii…in loc de fonduri, ptr.medicamente,etc.,un ministeriabil din acea perioada,un a-nume branzan,recomanda zonei Botosaniului cat mai multe spitale sociale,de fapt anticamere ale suferintei fara sfarsit…si acum,in 2008-2009, ca s-au”logodit” 3 trandafiri+1 trandafir,metodele si actorii au ramas aceleasi….pana cand sanatatea nu va fi depolitizata total,numarul crucilor din cimitire va creste ametitor…ce rost are sa ne oripilam de fenomenul Auschwitz….se intampla loco…il vizionam LIVE !!!

 2. 2. Aude cineva? UNDE SUNT BANII DUMNEAVOASTRA? Says:

  In tarile civilizate din UE,spre exemplu Irlanda,sumele de bani colectate la fondul de asigurari de sanatate sunt gestionate de un organism neguvernamental,independent,deoarece sunt bani privati,si pentru a se preveni astfel o gestionare fruduloasa si abuziva din partea statului…Daca cetateanul irlandez se imbolnaveste,poate alege intre un spital de stat ,ori un spital privat,deci isi poate alege medicul si spitalul,fara a mai plati alte spagi,ori”coplati”,taxe de internare…Sumele de bani colectate de la asigurati sunt depuse la banci,deci sunt la adapost de inflatie,ori plasati in fonduri mutuale cu risc scazut ptr.a se inmulti,etc.,NU ca in RO,unde se devalorizeaza,ori zac in trezorerie fara sa beneficieze de acea dobanda minima de 5%….Cazurile sociale ale ne-asiguratilor NU sunt spitalizate in spitale de asigurari,ci in spitale sociale,finantate de autoritatile locale,sponzorizari de la fundatii de caritate,etc…Intrebare de final:IN RO, UNDE SUNT [DETURNATI] BANII DUMNEAVOASTRA ??

 3. 3. marinescu Says:

  domnule Rotundu, haideti ca va vind un pont mare:
  -guvernarea PDL + PNL a inceput cu gripa aviara, fereasca dumnezeu ce au patit saracele gaini.
  -acum, guvernarea PDL +PSD a inceput cu gripa porcina – vai cei asteapta pe saracii poci de acum.
  Oare este numai simpla coincidenta? Nu domnule Rotundu. De aici va las sa va ginditi si sa sciti in continuare. pe parcurs o sa mai aflati si alte lucruri. Cu stima .

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia