May 02

Un comentator, vizibil răuvoitor şi cu o adresă de mail improvizată, a încercat să ridiculizeze comentariul intitulat “De ce Ciuobanu şi nu Manolache?”, pornind de la faptul că, în final, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a fost ales Constantin Manolache. Chiar dacă a folosit o adresă de mail provizorie, autorul acelui comentariu n-a avut în vedere că programul după care funcţionează blogul înregistrează şi IP-ul calculatorului, care în cazul său i-a divulgat identitatea. Nu-i port pică pentru cele scrise, iar dacă exprimarea ar fi fost făcută la nivel de persoană cu o cultură cât de cât acceptabilă, i l-aş fi vizualizat. Însă ce mă îngrijorează este faptul că cel în cauză deţine o poziţie importantă în politica botoşăneană, iar lipsa sa de pricepere la cele consemnate în comentariul meu denotă, nu numai că poziţia ocupată n-o merită, dar confirmă, deşi nu mai este nevoie, cât de ignoranţi sunt unii politicieni botoşăneni care au pretenţia de a ne conduce şi a ne decide viitorul.
Puteam să retrag acel comentariu imediat ce Manolache a fost ales vicepreşedinte. N-am făcut-o pentru că el exprimă o realitate, prin informaţiile cuprinse, iar opinia pe care am exprimat-o constituia o ipoteză de lucru bazată tocmai pe realitatea acelor informaţii.
Aş fi fost mult mai mulţumit dacă acest pretins politician ar fi explicat ce anume n-a funcţionat în acea şedinţă de consiliu judeţean în favoarea liberalilor şi ce învăţăminte se pot desprinde. Numai că pentru a trage asemenea concluzii îţi trebuie cunoştinţe, putere de sinteză şi puterea de a înţelege înlănţuirea faptelor politice, care uneori n-au nici o logică.
Chiar dacă, înainte de acea şedinţă, între liderul PNL, deputatul Florin Ţurcanu şi preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac existase înţelegerea de sprijin pentru ca vicepreşedinte să fie ales liberalul Viorel Ciobanu, înţelegerea a căzut în ultimul moment. Iar căderea ei a avut la bază un motiv foarte serios.
Explicaţia trebuie căutată cu ceva timp în urmă, mai exact când vicepreşedinte al CJ, în locul lui Florin Ţurcanu, a fost aleasă liberala Bahrin. Atunci, consilierii judeţeni ai PSD, deşi aflaţi în alianţă cu PDL, au votat în favoarea liberalilor şi împotriva candidatului PDL, actualul vicepreşedinte Cristian Achiţei.
Trădarea celor din PSD n-a rămas fără urmări. Ştim cu toţii că preşedintele Constantin Conţac a fost eliminat din fruntea PSD şi din partid, printre altele, greu trăgând în balanţă şi decizia sa de a se alia cu liberalii. Cei din PDL l-au informat pe preşedintele Emil Boc care, la rândul său, i-a reproşat lui Geoană că, în teritoriu, alianţa lor nu funcţionează conform înţelegerii.
A venit rândul celor din PDL să se răzbune pe cei din PSD, dând votul lor candidatului PNL, respectiv Viorel Ciobanu. Numai că preşedintele Flutur a reuşit să-şi impună punctul de vedere, pe ultima sută de metri, şi să-l convingă inclusiv pe preşedintele Ţâbuleac să voteze în favoarea alianţei cu PSD, o alianţă şi aşa şubrezită prin toate încheieturile. Iată de ce a fost ales Manolache şi nu Ciobanu.
Ce concluzii putem desprinde de aici? În primul rând că liderul PNL, deputatul Florin Ţurcanu, aflat la primul său examen politic ca preşedinte, a dat greş în strategia adoptată şi asta îl va costa în viitorul apropiat, pentru că senatorul Liviu Câmpanu va folosi din plin eşecul său. Apoi, în PDL echilibrul de forţe politice par să fi revenit în tabăra lui Flutur, Ţâbuleac conştientizând acest aspect şi cedând la momentul cheie. Asta nu înseamnă că se va linişti şi nu va mai râvni la preşedinţia PDL. Ţâbuleac face parte din acea tipologie umană caracterizată prin răbdare multă şi răzbunare cruntă. Cine-i cunoaşte trecutul profesional şi politic îmi va da dreptate. 
Închei şi acest comentariu prin a-i aminti politicianului nostru, cu grave lacune la capitolul bună cuviinţă şi cultură generală, că adevărul este o sumă de judecăţi relative care se schimbă de la un moment la altul, în raport de informaţiile nou apărute.
 

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia