May 04

ecaterina-andonescu.jpg  Precum o şcolăriţă timidă şi educată din familie, cu părul lins şi cumincior aşezat pe spate sub cordeluţa neagră, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, continuă să apară în public şi să facă declaraţii tot mai compromiţătoare. Iar Andronescu nu-i o persoană oarecare. Înainte de a deveni politician şi a intra în guvernele PSD, ea reprezenta şi reprezintă viaţa ştiinţifică românească. Este ing chimist. dr., cu specializări în Franţa, Anglia şi Spania, are în spate o operă ştiinţifică în domeniul ingineriei materialelor oxidice, este Rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.
Aşadar, are în spate o prodigioasă carieră profesională. De ce n-a rămas în domeniul cercetării ştiinţifice, este o întrebare la care ministrul n-a răspuns public până în momentul de faţă. În schimb, ca politician şi ministru s-a compromis public în mai multe rânduri. Să ne amintim de acea fază penibilă consumată la uşa de intrare în sediul Facultăţii româno-americane din Bucureşti, când nu i s-a dat voie să intre în clădire. A declarat atunci că va desfiinţa facultatea, care şi aşa funcţiona fără nici o aprobare legală. I s-a expirat ei mandatul de ministru, dar facultatea tot n-a fost desfiinţată. Dimpotrivă, a primit şi binecuvântarea statului român.
În Parlamentul României, pe ultima sută de metri a mandatului de deputat, a iniţiat şi a reuşit să obţină votul colegilor pentru o lege care asigura majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În toată campania alegerilor parlamentare din toamna anului trecut a afirmat sus şi tare că dacă PSD-ul va reveni la guvernare, va pune imediat în aplicare legea votată şi refuzată de Guvernul Tăricean u de a i se da curs. Dacă nu va fi aşa, se va retrage din politică.
PSD-ul a ajuns la guvernare, iar profesoara universitară cu mandatul de deputat proaspăt înnoit prin votul uninominal a fost numită ministrul Educaţiei în Guvernul Boc. Din nou a afirmat sus şi tare că va lupta pentru aplicarea legii majorării salariilor profesorilor.
Apoi, tot mai timidă, a dat înapoi pas după pas, punând imposibilitatea aplicării legii pe seama crizei economice. N-a mai pomenit nimic de demisie şi de retragerea din politică.
Pentru a nu-i fi compromis Guvernul, Emil Boc, care, aidoma lui Andronescu, a minţit profesorii că le va majora salariile dacă vor vota cu PDL, a acceptat o majorare a salariilor profesorilor cu 11%, în două etape, începând cu 1 aprilie a.c. A trecut data juruită acestei prime majorări, iar Guvernul Boc nu numai că nu şi-a respectat promisiunea făcută printr-o altă lege, dar a sistat orice majorare salarială pentru acest an.
Din nou ministrul Ecaterina Andonescu, care susţinea ferm că majorarea de la 1 aprilie a.c. va avea loc, s-s compromis. Ciudat, dar în loc să se lase de politică, din respect pentru cariera sa profesională şi opera ştiinţifică ce i-a adus respect în lumea oamenilor de ştiinţă, se transformă de la o zi la alta într-un membru de bază al actualei clase politice, compromisă în totalitate în ochii electoratului. Din nou, în locul promisei demisii a venit cu justificări penibile.
Vineri seară, săptămâna trecută, în emisiunea Ştirea zilei a Gabrielei Vrânceanu-Firea de pe postul tv Antena 3, a intervenit într-o polemică cu fostul ministru al Finanţelor, liberalul Varujan Vosganian, şi el profesor universitar cu titlul ştiinţific de doctor, dar în economie. Vosganian a prezentat dovada scrisă cum că ministerul Educaţiei, nu numai că n-a majorat salariile profesorilor cu data de 1 aprilie, cum s-a stabilit prin lege, dar a dispus reducerea actualului fond de salarii cu 20%. Iar dovada lui Vosganian era o adresă scrisă, semnată de IŞJ Iaşi, şi înaintată către primăria Iaşi şi celelalte primării din judeţ.
Ecaterina Andronescu a perorat despre orice, dar a evitat să declare dacă acea adresă este o decizie a ministerului pe care-l conduce sau o măsură locală, asupra căreia va deschide o anchetă. Este ruşinos ca un ministru, aflat într-un dialog public pe un  post tv la oră de vârf, şi când greva îi bate la uşă, să nu-şi asume responsabilitatea faptelor Guvernului Boc, din care face parte.
Este evident că Guvernul Boc va reduce salariile celor din învăţământ. Numai că a greşit tactic, iar acum o va scălda din cauza ameninţării cu greva. Va încerca ca astăzi să-i ameţească de cap pe liderii de sindicat, numai să obţină amânarea grevei. Le va promite marea cu sarea, numai să vadă trecută perioada tezelor unice. După care, venind vacanţa mare, în locul promisiunilor făcute va aplica ceea ce s-a răsuflat public deja: reducerea cu 20% a veniturilor celor din învăţământ.
Până la toamnă, când va începe noul an şcolar, va epura învăţământul de catedrele de educaţie
Ie fizică,  de limbi străine şi de ce va mai considera inginerul finanţist Pogea. Iar ministrul Ecaterina Andronescu va găsi noi scuze penibile, dar nu va demisiona. Căci puterea îţi fură minţile, chiar dacă eşti om de ştiinţă!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia