May 11

Florin Ţurcanu, şeful liberalilor, a dorit să dea o lovitură politică de senzaţie. El a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că seniorul şi juniorul Conţac s-au lăsat convinşi să intre în PNL. Cum vestea nu era una nesemnificativă pentru mediul politic botoşănean, presa a şi început a scormoni după adevăr. Aşa a ieşit la iveală faptul că declaraţia lui Ţurcanu era una mincinoasă, menită să forţeze nota, doar-doar cei doi Conţaci „vor muşca momeala”.
Ţurcanu ar fi trebuit să realizeze că în cazul bătrânului şi tânărului Conţac trucuri de acest fel nu prind. Chiar dacă este mai tânăr, Liviu Conţac a trecut deja prin multe responsabilităţi profesionale care i-au permis să acumuleze o experienţă de viaţă pe care Ţurcanu n-a putut-o întâlni pe malurile iazului Dracşani, de unde vine. Ţurcanu i-a judecat pe cei doi Conţaci după chipul şi asemănarea sa, ceea ce nu se potriveşte defel. Din alt aluat sunt plămădiţi cei din familia Conţac, care este o familie de orăşeni crescută în lipovinimea Botoşanilor, unde comerţul se învaţă de mic, iar arta de a vinde şi cumpăra, inclusiv caractere umane, atinge profunzimi nebănuite.
Din câte îi cunosc eu pe cei doi Conţaci, tată şi fiu, nu vor păşi vreodată prin sediul PNL în calitate de membri. Deşi, ca oameni de afaceri ei ar trebui să aibă concepţii liberale, se consideră social-democraţi din convingeri personale, fapt mai rar întâlnit la politicienii de astăzi, care schimbă doctrinele şi partidele politice după cum le sunt interesele imediate.
Luând act de declaraţia lui Florin Ţurcanu, tânărul Liviu Conţac a precizat pentru presa locală că el este membru social-democrat  şi că nu va renunţa la acest crez al său politic. Nici seniorul, Constantin Conţac, deşi exclus din PSD, nu are de gând să renunţe la social-democraţie. Nici nu disperă că a fost exclus, ştiind că în viaţă sunt suişuri şi coborâşuri, având încă vie convingerea că lucrurile se vor aşeza pe făgaşul lor normal şi în spirit social-democratic.
Apreciez faptul că seniorul Conţac, pe blogul său, dezvăluie din lucrurile murdare care s-au petrecut după uşile închise ale PSD. Este un demers ce vine în întâmpinarea majorităţii botoşănenilor, care vor să ştie cine sunt cei care le hotărăsc destinele, cum gândesc şi acţionează. Iar dezvăluirile lui Conţac pun în lumină partea urâtă a unor evenimente consumate în sânul social-democraţiei botoşănene. Sper ca seniorul Conţac să aibă tăria morală şi să ducă la bun sfârşit începutul dezvăluirilor sale, deschizând ochii multor botoşăneni de a mai acorda credit politic nelimitat şi necondiţionat unor pretinşi lideri de partid.
Revenind la Florin Ţurcanu, nu numai în privinţa familiei Conţac a minţit, a minţit şi în legătură cu trâmbiţata fuziune PNL – PNG. Formaţiunea liberală n-a fuzionat cu întreaga organizaţie PNG, ci numai cu câţiva membri credincioşi lui Dorin Ciuştea, şi ei hăbăuci de cap de decizia liderului Becali de a candida la alegerile europarlamentare pe listele PRM.
Omul de bază al PNG, cel care poate fi considerat creierul activităţii partidului, mă refer la Val Guraliuc, n-a părăsit PNG-ul. El a anunţa conducerea de la Bucureşti, care deja a luat măsuri ca filiala să-şi continue activitatea ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Aşa că, lovitura de imagine plăsmuită de Ţurcanu a o da anunţând fuziunea cu PNG nu este decât un fâs politic nesemnificativ.
Putem spune că, în calitate de lider prim al PNL, Florin Ţurcanu a debutat cu stângul. Constatăm cu uşurinţă că el şi-a dorit o căciulă care acum îi este mult prea mare şi-i cade pe ochi, blocându-i viziunile de perspectivă politică. Păcat pentru PNL, care are acum şansa istorică ca din opoziţie să renască precum legendara pasăre Phoenix  şi să revină pe prima scenă a politicii româneşti ca oi forţă politică credibilă.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia