May 15

balta-director-protectia-muncii-marcu.jpg Ieri, am avut o discuţie de câteva minute cu fostul preşedinte al PSD Botoşani, ing. Mihai Baltă. Printre altele, l-am întrebat dacă este mulţumit de actuala stare din PSD. Bineînţeles că a dat un răspuns evaziv, nici să-i supere pe actualii pretinşi lideri ai partidului, nici să-i ridice în slava social-democraţiei.
Însă, a recunoscut deschis că are de gând ca la viitoarea conferinţă judeţeană a PSD să candideze la preşedinţia partidului.
Intenţia lui Baltă este una benefică PSD-ului, sau se va solda cu un eşec care să-l scoată definitiv din politică?  În primul rând să pornim de la ce avem. Doi sunt cei care dau aparenţă de şefi ai Filialei PSD Botoşani. Mă refer la Gheorghe Marcu şi Costică Macaleţi. Pe Gheorghe Vâzdoagă n-am a-l include în această analiză. Vâzdoagă este portavoacea celor doi, aşa cum Boc este trompeta lui Băsescu, deşi comparaţia este cam deplasată, Vâzdoagă neputând sta în această comparaţie pe picior de egalitate cu Boc. Pe Vâzdoagă l-aş compara mai degrabă cu pălămarul de la biserică, pus de părinte să curăţe stropii de ceară căzuţi pe covoare, după ce s-a terminat slujba.
Revenind la cei doi, fiecare dintre ei are păcatele sale. Păcate care nu le permit să ocupe statutul de şef de partid credibil. Să aibă autoritate publică, să se bucure de o susţinere populară semnificativă.
Gheorghe Marcu poartă vechea amprentă de angajat la Electrocontact unde, se pare, a avuto imagine catastrofală atât profesională cât şi ca percepţie colegială. În pus, i s-a lipit şi eticheta de tunător la Securitate, deşi nimeni n-a dovedit acest lucru. Chiar dacă în decembrie 1989 şi puţin timp după, vreo patru ani, a jucat un rol important în fostul FSN şi PDSR, imaginea câştigată în acea perioadă s-a erodat repede, când a ieşit în faţa partidului cu pretenţia de şefie. Iar cei care l-au arătat lumii botoşănene aşa cum a evoluat el pe vremuri la Electrocontact, au fost chiar foştii săi colegi, unii dintre ei acum colegi de partid.
Costică Macaleţi este considerat un om de paie, deşi această percepţie este total eronată. Macaleţi este pisica blândă, dar care zgârie rău când este încolţită. Considerat un fel de Don Juan al Botoşanilor, deşi consider această proiecţie publică exagerată, Macaleţi s-a compromis în ochii botoşănenilor în cei patru ani cât a fost prefect. N-a făcut nimic pentru judeţ, nu şi-a legat numele de nici o realizare, n-a înjurat măcar un ministru, ca să iasă şi el cu ceva în evidenţă.
Şi Marcu şi Macaleţi  vor să fie politicieni de frunte, dar nu pe banii lor, ci a altora, ceea ce îi deosebeşte radical de foştii preşedinţi Mihai Baltă şi Constantin Conţac.
Revenind la Mihai Baltă, chiar dacă şi lui i s-a reproşat, cât timp a fost prefect, deputat şi preşedinte al PSD că era omul promisiunilor neonorate vreodată, măcar avea prestanţă publică şi popularitate prin judeţ. Apoi, dacă a avut nevoie de bani la partid, i-a procurat mai pe tăcute, mai cu perdea, fără a da naştere la scandaluri publice.
În momentul de faţă în PSD, la nivel naţional, sunt mari neînţelegeri. Geoană s-a înhăitat public cu Vanghele, iar bătrânii social-democraţi precum Iliescu, Năstase, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc l-au încurajat să candideze la prezidenţiale, pentru a-şi rupe gâtul şi a se compromite definitiv. Bătrânul lup de mare, care este Băsescu, îl va hăcui încă de la prima confruntare directă. Dacă n-o va face până la declanşarea oficială a campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
S-a putut vedea şi ieri, de la lansarea oficială a candidaturii lui Geoană, că Iliescu şi Năstase au recăpătat controlul asupra PSD. Ori, Baltă, în perioada cât a fost preşedinte PSD a avut o bună colaborare cu cei doi. Bătrânul vulpoi politic a simţit că se întorc vremurile apuse şi amuşină din nou la preşedinţia PSD Botoşani. Cum Conţac nu mai poate să-i fie adversar, cu Marcu şi Macaleţi nu va avea prea mult de luptat. Problema lui Baltă este dacă cei din judeţ îl mai vor?!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia