May 16

victor-ivanescu-director.jpg Noul director al Eltrans, Victor Ivănescu, vrea ca vechile obiceiuri introduse în societate de către fostul Ioan Comariţa să dispară. Iar unul din vechile obiceiuri intrat în subconştientul taxatorului era acela de a încasa bani fără să mai taie bilet, dijmuind astfel veniturile societăţii. Călătoresc de peste zece ani cu tramvaiul, zilnic fac cel puţin patru curse, şi cunosc bine acest obicei al taxatorilor. Însă l-am tolerat, din punct de vedere jurnalistic, având în vedere salariile mici care le au. Şi este în obiceiul angajaţilor de pretutindeni în lume ca, atunci când patronul nu-i plăteşte corespunzător munca, să-l fure.
Proaspătul director Victor Ivănescu vrea să stârpească obiceiul taxatorilor de a mai dijmui veniturile societăţii, fixându-le un venit minim lunar, un target, ca să fim în ton cu terminologia economiei de piaţă, în raport de care îşi vor primi şi salariile. Realizează target-ul, iau leafa în întregime, îl depăşesc, primesc mai mult decât salariul cu care este angajat.
Numai că această măsură de cuantificare a muncii prin stabilirea unui venit minim lunar de realizat are două tăişuri. Dacă venitul este supradimensionat şi nu va putea fi realizat, taxatorul va prefera să fure în continuare, pentru a se îndestula la nivelul nevoilor familiale.
Iar de directorul va lua măsuri aspre de supraveghere, ca taxatorul să nu mai fure, îşi vor lua toţi lumea în cap.
Apropo de astfel de măsuri. Am observat în ultima vreme un controlor de bilete tare interesant. Tipul, cu o mustăcioară a la inspectorul Clouzot ,aduce teribil la fizionomie şi gestică  cu acest detectiv comic din filmele franceze. Se urcă în tramvai din câte-o staţie, ocheşte un scaun liber, se aşează, după care sporovăieşte la nesfârşit în telefon, sub privirile iscoditoare ale taxatoarei. Într-un sfârşit se ridică şi solicită călătorilor legitimaţia. Când dă peste unul mai fără bilet, dar radical în dialog, procedează aidoma inspectorului Clouzot. Creează o scenă plină de haz pentru cei din jur, bietul controlor neştiind cum să facă faţă tiradei celui prins fără bilet.
Ei bine, dacă directorul Ivănescu va întări controlul, înseamnă angajarea de noi oameni. Iar plata lor va aduce cheltuieli mai mari decât pierderile înregistrate din furtişagurile taxatorilor. Aşa că, ce va economisi pe mere, va da pe pere. Nici taxatorului nu-i poţi cere de ce n-are încasări, pentru că menirea lui este să taie bilete celor urcaţi în tramvai şi nu celor care preferă mersul pe jos. Aşa privite lucrurile, target-ul nu poate corecta inapetenţa botoşănenilor de a nu merge cu tramvaiul şi nici nu-i poate obliga Ivănerscu să urce în tramvai, ca să-şi realizeze taxatorul său venitul stabilit de către cineva din  birou, care habar n-are ce se întâmplă pe teren.
Cred că lucrurile se pot îndrepta la Eltrans şi fără un target prestabilit. Mai întâi de majorat salariile la limita decenţei, ca taxatorii să nu mai aibă motive de a fura. Apoi, să fie angajat un controlor (nici nu trebuie mai mulţi) care să se răfuiască cu taxatorii, atunci când descoperă un călător fără bilet. Sunt momente ale zilei când pur şi simpli taxatorul, din cauza aglomeraţiei, preferă cabina vatmanului şi nu taxarea călătorilor. În orele de vârf, când aglomeraţia este mare, tramvaiele să respecte orarul de circulaţie, nu să vină câte trei deodată, iar timp de jumătate de oră niciunul.
Întărită disciplina, responsabilitatea corelată cu salarul, activitatea Eltrans se poate redresa şi fără target. Pentru că nu poţi planifica cheful cetăţeanului de a urca sau nu în tramvai.
Se mai cere o selecţie a actualului personal. Prea sunt mulţi cei aflaţi pe la depou, prin atelierele de reparaţii, prin birourile contabilităţii care se fac că muncesc şi tot ei sunt cu gura mare prin şedinţele de analiza muncii. Să se bea mai puţin în timpul programului, să se plimbe mai puţin cu tramvaiul în căutarea timpului pierdut şi lucrurile vor intra pe făgaşul normal.
Este o sugestie bazată pe cei peste zece ani de călătorie cu tramvaiul.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia