May 24

Ceva se întâmplă prin ministerul Sănătăţi?. Ceva groaznic, ceva inuman, ceva criminal. Altfel nu se explică de ce la intervale extrem de scurte apar noi restricţii cu privire la pacienţi şi mai ales privitoare la persoanele bolnave, a căror tratamente costă foarte mult. Nimeni din societatea civilă nu cunoaşte câţi bani se strâng de pe urma contribuţiilor la sănătate, de la angajaţi şi angajatori, de la pensionari şi cei cu profesii liberale. Nimeni, în afară de câteva persoane din guvern nu cunoaşte cum sunt cheltuiţi aceşti bani.
Dacă este să extrapolăm cifrele date publicităţii în perioada Guvernului Năstase, când societatea civilă mai afla câte ceva despre cum se cheltuie aceşti bani, din contribuţiile la sănătate se adună mult mai mulţi bani decât se alocă sănătăţii. Înseamnă că diferenţa, care este semnificativă, este folosită în alte scopuri. Pur şi simplu îi este deturnată destinaţia stabilită prin lege, fără ca cei care au schimbat destinaţia să fie cunoscuţi şi făcuţi responsabili pentru faptele lor.
Să trecem în revistă numai câteva din măsurile restrictive luate asupra pacienţilor, aflaţi cu tratament la domiciliu sau internaţi în spital. Este cunoscut faptul că lista cu medicamentele gratuite şi compensate a fost redusă de la an la an. S-au menţinut doar acele medicamente cu preţuri scăzute şi de eficacitate redusă. Este cunoscut cazul aspirinei „ozopirin”, în conţinutul căreia s-a descoperit praf de cretă. Ori, aspirina, este prescrisă în cazul unor boli cardiace. La tratamentele de cancer s-au înlocuit medicamentele puternice, din import, cu unele din producţia internă mult mai slabe ca efect.
În ce priveşte preţurile, legea o fac importatorii şi farmaciştii. De aceea unele medicamente costă în România şi de trei ori decât la o farmacie din Franţa sau Germania.
Se pregăteşte terenul ca la internarea unor bolnavi, aceştia să-şi plătească tratamentul şi spitalizarea, adică masa şi cazarea. Ce face în acest caz ţăranul care trăieşte din roadele grădinii şi nu câştigă nici un ban din altă parte? Ce face pensionarul cu pensia mică sau pensionarul agricultor care are o pensie simbolică? Vor muri cu zile.
De la Casa de Asigurări de Sănătate s-a cerut celor de la Ambulanţa să nu mai onoreze toate apelurile, ci să facă o selecţie a lor pentru a se putea încadra în plafonul de cheltuieli alocat. Ca şi cum urgenţele medicale te se produc după o planificare anume şi nu aleatoriu. Cu alte cuvinte, CAS a cerut celor de la Ambulanţa să trieze urgenţele în mod aprioric, fără a cunoaşte starea bolnavului care a solicitat urgenţa medicală. Dacă va muri unul sau mai mulţi, moartea lor va fi privită ca pierderi colaterale.
O altă măsură a fost aceea a introducerii co-plăţii la medicul de familie. S-a pornit de la o sumă mică, de 5 lei. După care taxa va creşte progresiv, ca urmare a obişnuinţei. Cei care n-au acei 5 lei, nu se vor mai duce la medic. Vor muri acasă, sub privirile neputincioase ale celor din familie.
Acum, cei din conducerea Sănătăţii au anunţat că plafonul alocat tratamentelor pentru bolnavii cronici, printre care şi cei bolnavi de cancer, s-a epuizat. Nemaifiind bani, fiecare bolnav se va descurca cum poate. Iar dacă vor veni alte fonduri, se va proceda la o selecţie a celor trataţi. Adică vor fi trataţi cei tineri, iar cei bătrâni lăsaţi să moară. O triere ca cea a nemţilor făcută evreilor deportaţi în lagărul de la Ausghwitz.
Între ce-au făcut nemţii cu evreii aduşi lagărele de concentrare şi ce fac guvernanţii cu bolnavii români nu este nici o diferenţă. Şi nemţii, şi guvernanţii noştri omoară planificat şi cu sânge rece. Numai că n-o fac în cuptoare, să se vadă fumul gros şi negru îndoliat. O fac mult mai rafinat şi cinic.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia