May 29

sfintire-monument-15.jpg Am stat mult şi m-am gândit dacă să scriu aceste rânduri sau să trec sub tăcere cele întâmplate. M-am decis să scriu totuşi, chiar dacă pot fi acuzat de o anumită doză de subiectivism. Însă evenimentul consumat ar fi indignat pe orice cetăţean de bun simţ. Totul s-a întâmplat ieri, la Dângeni, comuna mea de baştină.
Comuna, până ieri, era singura din judeţ care nu avea ridicat bun monument închinat eroilor căzuţi în luptele de eliberare a ţării, începând cu războiul de Independenţă din 1877. Nu de puţine ori în deplasările mele prin judeţ, şi cutreier judeţul de peste trei decenii, când se afla că sunt din Dângeni, printre altele mi se amintea că pe acolo nu există  nici un monument.
În perioada când primar era Victor Dobrotă, am purtat cu acesta un dialog pentru a-l sprijini, inclusiv financiar prin Asociaţia culturală „Demostene Botez”, în ridicarea unui monument întru memoria eroilor locali. Primarul apus problema într-o şedinţă de consiliu local şi chiar s-a aprobat terenul pe care urma să se ridice monumentul. Dobrotă n-a mai fost ales primar, iar locul său a fost luat de către Stelică Trofin. Şi cu noul primar am avut o discuţie în acest sens, dar el n-a trecut niciodată de la stadiul de vorbe la fapte. Pentru că din iunie anul trecut viceprimarul comunei a fost ales feciorul meu Cătălin, am insistat să ridice acest monument. Împreună cu încă şase consilieri locali s-a apucat de treabă şi a ridicat monumentul, deşi primarul Trofin s-a opus vehement, blocând banii destinaţi în bugetul local.
Cu toate aceste şicane, băiatul a reuşit, împreună cu cei şase consilieri şi unii cetăţeni din sat, dar mai ales cu sprijinul a trei preoţi tineri din parohiile Hulub, Iacobeni şi Dângeni, ca pentru Ziua Eroilor să aibă monumentul pregătit pentru sfinţire. Primarul Trofin, nu numai că n-a considerat să fie prezent la sfinţire, cu eşarfa ca însemn oficial al statului, dar a încercat să saboteze evenimentul. Cu o seară înainte i-a sunat pe preoţi şi le-a cerut să nu oficieze slujba de sfinţire, iar dacă o vor face vor suporta consecinţele. Apoi, tot pentru ziua de ieri l-a pus absent la primărie pe băiat, pentru că s-a ocupat de alte probleme decât de administraţie, de parcă sfinţirea unui monument n-ar face parte din obligaţiile oficialilor locali. A angajat pe un anume Buliga să dea de băut la oameni, pentru a nu se prezenta la slujbă. Aflând că la sfinţire va fi prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, primarul, îmbrăcat într-un trening nu tocmai arătos, în dispreţul celor adunaţi la monument a trecut cu maşina şi s-a dus în satul Iacobeni, unde a stat în barul unui amic al său până ce s-a consumat evenimentul.
Cu toate aceste încercări ale primarului de a umbri sărbătoarea, oamenii s-au adunat şi au participat emotiv, criticând atitudinea primarului Torfin.
Primarul n-a înţeles că sfinţirea monumentului nu are culoare politică. N-a înţeles că memoria celor căzuţi în războaie trebuie cinstită fără a fi implicat politicul. Ca social-democrat, Trofin ar fi trebuit să fie un exemplu de sociabilitate, ar fi trebuit să fie exemplu pentru comunitate şi să fi susţinut, fără nici un fel de rezerve, acest demers.
Gestul său de sfidare a comunităţii şi autorităţilor judeţului vine la scurt timp după un altul. Cu nici două săptămâni în urmă, comisia de Autoritate Teritorială şi Ordine Publică din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani, la iniţiativa subprefectului social-democrat Viorica Afrăsânei, a ţinut şedinţa în comuna Dângeni. Iar primarul n-a găsit altă locaţie decât barul din centrul localităţii. Şeful poliţiei, Şerbănoiu, când a văzut locaţia aleasă a plecat împuşcat. Nici preşedintele CJ, Ţâbuleac, n-a onorat şedinţa cu prezenţa. Bineînţeles că şedinţa a continuat cu un chef zdravăn, de s-a dus vestea în întreaga comună. Iar oamenii vorbesc, şi nu frumos, la adresa celor care au venit la Dângeni să chefuiască.
La Dângeni Alianţa PSD – PDL nu funcţionează defel. Iar cei care suferă sunt sătenii. În cei 9 ani de când conduce comuna, primarul Trofin n-a accesat nici un program, n-a realizat nici o investiţie, n-a trezit la viaţă şi realitate comunitatea care este una extrem de săracă. El bea, bea şi nevastă-sa, beau şi sătenii care-l susţin. Însă schimbarea o vor cei tineri. O vor profesorii, o vor preoţii, o vor tinerii care s-au hotărât să nu părăsească satul. Numai primarul nu pricepe că lumea nu mai este cea de acum 9 ani.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Primarul care urăşte eroii”

  1. 1. Botosaneanu carcotas Says:

    Va salut maestre . Cum il cheama pe viceprimarul de Dangeni?
    Succes la carcoteli in continuare!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia