Jun 03

Emil Boc a promis că Legea salarizării personalului din sistemul bugetar va fi adoptată până în toamnă, urmând a intra în vigoare cu 1 ianuarie 2010. După cum s-a exprimat Marica, liderul de sindicat al funcţionarilor publici din Administraţia Centrală şi Locală, legea nu va fi în vigoare nici în 2020. Iar, dacă avem în vedere cum negociază legea ministrul Muncii, Marian Sârbu, liderul pare să aibă dreptate.
Ieri, spre exemplu, magistraţii şi poliţiştii n-au acceptat ca funcţiile lor să fie incluse într-o grilă de salarizare, pe motiv că ei au restricţii de a mai practica şi alte activităţi şi, deci, nu pot realiza câştiguri suplimentare. Iar ministrul Sârbu pare să fi ajuns la concluzia că lor li s-ar cuveni un sport de incompatibilitate. Şi, uite aşa, iar ajungem la legi diferite de salarizare şi sporuri aberante.
Cred că problema magistraţilor şi a poliţiştilor este una falsă. De vreme ce prin grila de salarizare li se oferă lefuri de peste 15 ori salariul de bază, cu mult peste alte funcţii poate tot atât de importante social, dacă nu cumva chiar mai importante, de ce să li se acorde şi alte sporuri?
Presupunând că de mâine ei nu mai au interdicţii de a exercita şi alte activităţi, câţi dintre ei vor  angaja activităţi suplimentare? Sunt convins că foarte puţini sau deloc. La lefurile care le au şi pe care le vor avea, să fie ei sănătoşi să poată cheltuie ce câştigă legal, pentru că  nimeni nu se va complica cu munci suplimentare la privaţi, plătite cu mult mai puţin decât la stat.
Apoi, poliţiştii şi magistraţii se bucură şi de alte avantaje, cum ar fi vârsta de pensionare. Urmând logica falsă a motivaţiilor invocate de către magistraţi şi poliţişti în obţinerea sporului de incompatibilitate, ar trebui ca şi cei care nu reuşesc să-şi găsească, pe lângă serviciul de bază şi un alt job, să ceară statului să le plătească un sport, drept compensare. Dacă se acceptă plata acestui spor pentru interdicţii de activitate, este normal şi firesc să se acorde şi atunci când ai voie să practici astfel de activităţi dar nu le găseşti.
Dacă se va accepta acest spor pentru magistraţi şi poliţişti, se vor găsi şi alte categorii profesionale care-l vor solicita. Iar în loc de o lege a salarizării care să curme inechităţile sociale existente, vom avea o lege a altor inechităţi. Firesc să ne întrebăm atunci la ce atâta timp irosit: Pentru o lege inutilă sau mai nedreaptă decât nedreptăţile actuale?
Tot mai mult se conturează eşecul acestei legi, ca multe alte eşecuri ale Guvernului Boc. O gogoaşă umflată de premierul Boc şi pe care o dezumflă liderii de sindicat, care ştiu să-şi impună mai bine şi mai ferm  pretenţiile.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia