Jun 04

Patronul firmei Rotconi, Pamfil Rotaru, a anunţat că societatea sa este în pragul falimentului: Iar vinovat pentru falimentul său pare să fie liderii Partidului Democrat – Liberal Botoşani. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă. Cică de când puterea locală este controlată de către oamenii PDL, firma sa n-a mai primit comenzi finanţate din banul public, astfel de lucrări fiind dirijate către firmele agreate de către acest partid. Rotaru nu este singurul constructor botoşănean care va falimenta pentru că nu mai are acces la lucrările finanţate din banul public. Înaintea sa au falimentat şi alţii.
Cine-şi mai aminteşte de Paraschivescu, sau cine era acesta în urmă cu vreo 15 ani. Provenit din rândul constructorilor care au lucrat numai la stat înainte de 1989, Paraschivescu şi-a axat afacerea tot pe lucrări la stat.  Numai că a venit vremea ca astfel de lucrări să fie obţinute prin favoruri politice, adică prin „negociere” cu liderul partidului aflat la putere. Când Paraschivescu n-a mai fost agreat de partidele politice, afacerea sa s-a prăbuşit.
Cam prin aceeaşi vreme când Paraschivescu se afla în plină prosperitate cu firma sa, un alt constructor aflat pe creastă de val era Petrică Suceveanu cu firma sa „Firvment”. Şi Suceveanu lucra tot pe banii publici. Apropiat de cercurile politice, el s-a învârtit o vreme cu comenzi de la stat. Numai că s-a dovedit a fi neserios în respectarea termenelor de execuţie şi a calităţii, el fiind obişnuit să lucreze aşa din vremurile regimului comunist când  construia blocurile destinate muncitorilor, pe seama cărora fura cât putea. Din 2000 n-a mai fost agreat de către nici un partid, aşa că şi firma sa a dispărut din peisajul constructorilor.
Cine era Balan, Dumnezeu să-l ierte! Numai că el s-a înhăitat în afaceri cu fostul prefect Alexandru Simionovici, căruia i-a construit vila pe daiboj. A primit să construiască sediul nou al Tribunalului Botoşani. A ridicat şi câteva blocuri ANL. Dar toate lucrările le-a primit contra unor comisioane împovărătoare. Ajuns la necaz financiar, inima sa n-a rezistat stresului.
Să venim mai aproape de zilele noastre. Firma Dany Ema a luat fiinţă în curmă cu vreo trei ani. Şi-a axat activitatea tot pe seama investiţiilor din domeniul public. Recent a falimentat. N-a mai primit lucrări, pe cele vechi nu le-a onorat la termen şi a clacat.
Între toţi aceşti patroni există un element comun de management. Experienţa lor în domeniu a fost dobândită numai lucrând cu statul, sursă de furat la greu. Când firmele în domeniu s-au înmulţit şi concurenţa a crescut, a crescut şi comisionul de dat pentru obţinerea lucrărilor. Ce-au luat pe mere, adică au furat de la stat, au dat pe pere, adică la şefii vremurilor şi partidele reprezentate de ei. Aceşti patroni au avut, sau au încă, mintea prea ruginită profesional ca să-şi extindă afacerile în domeniul privat.
La extrema cealaltă, găsim constructorii din generaţia nouă. Este şi cazul lui Victor Mihalachi, patronul societăţii Victor Construct, sau a lui Mirel Vlas, patronul firmei Tehnic Asist. Chiar dacă şi-au început afacerile, lucrând tot pe banul public, ei au realizat că această sursă devine la un moment dat epuizabilă. Aşa că şi-au extins gama serviciilor către sectorul privat. Bineînţeles că au ridicat standardul calităţii şi au demonstrat seriozitate în respectarea graficului de execuţie, câştigându-şi astfel o imagine credibilă, de firme serioase.
Revenind la Pamfil Rotaru, nu cu degetul către liderii PDL trebuie să arate el cauza falimentului propriei societăţi. Să pună degetul la tâmplă şi să constate cât de ruginită-i este mintea. Dacă gândea în perspectivă şi nu-şi axa activitatea numai pe banii publici, astăzi nu-i bătea falimentul la uşă.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia