Jun 05

Guvernul Boc a continuat tradiţia începută de Nicolae Ceauşescu de a umili Armata română. Cei mai în vârstă îşi amintesc cum erau trataţi ostaşii ţării în regimul comunist. Toamna erau scoşi la recoltat porumbul, cartofii şi alte culturi de pe câmp. În haine rupte, murdare, cu bocanci scâlciaţi soldaţii roboteau pe câmp, sub privirile admirative ale ţăranilor. Despre mâncarea la popotă, mai că nici n-aş vrea să-mi aduc aminte de acele luni de zile în care nu mai scăpam de cartofii deshidrataţi, scoşi din depozite pentru că li se expirase termenul de păstrare.
Ofiţerii erau trataţi de către regimul comunist cu acelaşi dispreţ ca şi soldaţii. Într-o perioadă miliţienii agenţi de circulaţi se întreceau în a prinde în trafic câte un ofiţer de armată, pe care să-l umilească în văzul public, ştiind că nu va răspunde în faţa şefului pentru fapta sa, dimpotrivă, ar putea fi dat exemplu şi lăudat în faţa colectivului de miliţieni.
Chiar şi aşa, nişte avantaje aveau. Solda le era soldă, iar ofiţerii primeau cu prioritate locuinţe de serviciu iar nevestele lor aveau prioritate la angajare.
În momentul de faţă, pe motiv de criză economică, Guvernul Boc n-a redus lefurile puzderiei de funcţionari publici care nu mai încap prin instituţii şi care-ţi scot peri albi , cu fel de fel de pretenţii birocratice, când ajungi pe mâna lor. A blocat şi redus salariile cadrelor militare. A soldaţilor şi gradaţilor angajaţi cu contract, a ofiţerilor. Iar Armata tace şi suportă această umilinţă, pentru că nu se cade ca tocmai cei meniţi să apere ţara, instituţiile statului şi populaţia civilă în caz de atac al duşmanilor să se revolte.
Cu mult fariseism, preşedintele Băsescu a plâns pe umerii soldaţilor aflaţi în Irak, chipurile în memoria celor căzuţi la datorie. Dar ce caută aceşti soldaţi şi ofiţeri în această ţară? Nu-i lupta noastră pentru ce se întâmplă acolo. Când Atanasiu, ministrul liberal al Apărării, a început demersul de a fi retrase trupele române din Irak, preşedintele Băsescu l-a măturat pur şi simplu din funcţie, înscenându-i un dosar penal cu ajutorul DNA. Ulterior adevărul a ieşit la iveală, dar de atunci şi până acum alţi militari români au murit cu zile şi pentru o cauză străină nouă. De aceea spun că în mod fariseic preşedintele Băsescu a plâns în Irak.
În schimb, preşedintele n-a suflat nici o vorbă despre soldele dijmuite, despre dezastrul financiar în care se află Armata, despre lipsa dotărilor cu tehnică militară de luptă. Guvernul Boc, cu binecuvântarea preşedintelui, a tăiat fondurile alocate Armatei că nu mai ajung banii nici pentru plata soldei, fără a mai aduce vorba de sporurile care li se cuvin.
Preşedintele Băsescu, ca şi Ceauşescu, a umilit Armata română. Însă ce este mai grav, nu mai există garanţia că în cazul unui conflict armat mai avem cu ce face faţă duşmanului. Dincolo de Prut, în Republica Moldova,  sunt probleme majore iar Rusia ne acuză că suntem direct implicaţi.
Cei din Uniunea Europeană au stat pasivi la cele întâmplate în Moldova, evitând o implicaţie incisivă, ca să nu supere marea Rusie. Ar fi trebuit ca preşedintele Băsescu, în astfel de condiţii, să fi luat măsuri suplimentare ca Armata română să fie pregătită pentru orice eventualitate. Iar măsura sa a fost să dijmuiască soldele soldaţilor şi ofiţerilor .
Cu un aşa preşedinte eu, unul, n-am garanţia că mai pot dormi liniştit. Mă pot trezi într-o noapte cu tacurile ruseşti pe străzile Botoşanilor, fără a avea putinţa de a face ceva, fără a mai avea speranţa că cineva mă apără.
Izolat în plan internaţional, incapabil să discernă dincotro bate vântul duşmănos României, preşedintele face muncă de prim ministru, certându-se cu băncile pe seama Programului „Prima casă”. Iar acest om vrea să mai conducă România încă cinci ani de zile. Doamne, ocroteşte-i pe români!

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Armata, umilită din nou!”

 1. 1. cetatean Says:

  Domnule Rotundu sunteti invitat in comuna Calarasi si nu va mai luati dupa *gura lumii*……

 2. 2. cojocaru radu Says:

  o insulta pentru cei care isi sacrifica vietile si stau departe de familii pentru tara asta nenorocita si placerea meseriei de militar.

 3. 3. mayoggecy Says:

  Sup i am fresh on here. I stumbled upon this chat board I have found It very useful & its helped me loads. I should be able to contribute & support other people like it has helped me.

  Thank You, Catch You Around,

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia