Jun 08

Am ascultat cu multă atenţie expozeul masonului englez Robert Sillet, venit la Botoşani să participe la Simpozionul Naţional de Istorie Masonică, ediţia a IV-a. Omul a fost sincer şi a explicat că şi prin Anglia, leagănul masoneriei mondiale moderne, au pătruns în Masonerie persoane care n-au urmărit altceva decât numai un eventual profit personal, financiar sau de a obţine puterea în anumite structuri politice, sociale sau administrative. Numai că astfel de persoane au fost repede descoperite şi izolate.
Ascultând relatările sale, gândul m-a dus şi la unele personaje botoşănene, care au confundat Masoneria cu un fel de partid politic care împarte privilegii. În cartea mea Masoneria botoşăneană, care încă mai poate fi găsită în librăria Agata din Centrul vechi al Botoşanilor, am menţionat astfel de nume. Nu mă feresc să le amintesc din nou.
Spre exemplu, Alexandru Simionovici, fostul prefect de Botoşani, a intrat în Masonerie pe uşa din dos a acesteia şi cu gânduri deloc curate. El a profitat de prezenţa la Botoşani a fostului mare maestru Gheorghe Comănescu, acum trecut la Orientul Etern, cu care a fost coleg de bancă în Camera Deputaţilor în legislatura 1992 – 1996 şi şi-a aranjat intrarea în Masonerie la o lojă de la Orientul Bucureşti, după care s-a transferat la loja din Botoşani. Când a constatat că Masoneria nu-l salvează de la puşcărie, s-a retras.
Mihai Elvădeanu a intrat în Masonerie pe când era mare liberal. Şi el a urmărit accederea la putere. Când omul a constatat că nu mai este sprijinit să deţină funcţii, şi-a luat jucăriile şi a plecat.
Eugen Hilote a devenit mason între anii 1996 – 2000, când a deţinut mandatul de deputat. La intrarea în Masonerie a fost întrebat dacă a servit regimul totalitarist comunist prin informaţii depuse la Securitate şi a negat că ar fi prestat astfel de activităţi informative. Ulterior a fost descoperit că a fost informator al Securităţii, recrutat după ce a efectuat ani grei de puşcărie pentru că s-a arătat ostil regimului comunist. L-a înţeles toată lumea că n-a mai putut suporta chinurile din închisoare, că a cedat şi a acceptat propunerea Securităţii, dar a minţit în jurămintele lui de intrare în Masonerie, lucru care nu-i va fi iertat cât timp va mai trăi.
Explica masonul Robert Sillet că în Anglia, cei care se retrag din Masonerie sunt supuşi unui chestionar. Una din întrebări sună cam aşa: Când aţi întrat în masonerie ce aţi urmărit? Iar majoritatea au răspuns că puterea. Cred că la noi, la români, un astfel de chestionar ar trebui folosit pentru cei care vor să intre în Masonerie. Răspunsul ar fi acelaşi, cu diferenţa că cei în cauză n-ar mai fi supuşi ritualului, fiind trimişi la plimbare.
Multora nu le vine a crede că Masoneria nu împarte putere. Adevărul însă este acesta. Masoneria nu dă nimănui funcţii, nu împarte felii din tortul puterii. Masoneria este un mod de viaţă total diferit de cea a omului obişnuit, care cere apartenentului la Ordin să respecte o anumită conduită socială, să-şi însuşească şi să respecte anumite reguli de ordin moral. Cine caută să intre în Masonerie pentru a fi susţinut în a accede în structurile puterii va trăi o mare dezamăgire.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Masoni de ocazie”

  1. 1. daniel v. Says:

    ai cumva o situatie a masoneriei din neamt? m-ar interesa f tare… daca ai si vrei sa ma ajuti, da un semn, pe mail sau pe blogul meu

  2. 2. Ioan Rotundu Says:

    În Neamţ există o lojă masonică puternică din care fac parte mulţi oameni valoroşi. Doi dintre ei au fost prezenţi la recentul Simpozion de Istorie Masonică de la Botoşani. Din păcate, numai ei au dreptul să recunoască public apartenenţa la Masonerie.

  3. 3. racu vlad Says:

    domnu rotundu as vrea sa stiu si eu cand se mai fac simpozioane pe aceste teme la botosani.si daca poate toata lumea sa participe.astept raspuns pe mail.multumesc

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia