Jun 15

Eugen Niţută, vicepreşedinte PRM, a declarat presei locale că este total indignat de ce se întâmplă la Memorialul Ipoteşti, motiv pentru care va cere preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani să facă acolo un control sever, mai ales în privinţa unor achiziţii. Declaraţia sa a fost întărită de către preşedintele partidului, Dumitru Codreanu, care a subscris în privinţa controlului.
Interesantă atitudine publică a celor doi, numai că „indignarea” lor este una lipsită de fundament, ba chiar ruşinoasă.
Cei doi sunt ingineri agricoli, de specialităţi diferite. Niţură este inginer de cultură mare, în care intră porumbul, grîul etc. Dumitru Codreanu este inginer zootehnist. Chiar dacă sunt de specialităţi diferite, activitatea lor de dinainte de decembrie 1989 se aseamănă, iar cea de după 1990 se contopeşte. Înainte de 1989, ca factori de decizie, Niţură la IAS Ripiceni, Codreanu la IAS Cătămărăşti, raportau la greu culturi şi recolte umflate. Drept recompensă pentru cifrele raportate, fără vreo corespondenţă cu realitatea, cei doi au beneficiat de premii substanţiale şi s-au bucurat de graţiile primilor secretari PCR din acele vremuri de glorie ale „iepocii de aur”.
După 1990, când pământul a cerut să fie lucrat de specialişti şi nu de ingineri activişti, şi Niţură şi Codreanu au înscris unităţile conduse pe drumul dezastruos la falimentului, semnându-le certificatul de deces.
Intraţi în politică, cei doi „specialişti în culturile mari” se consideră specialişti şi în cultura adevărată, cea care dă dimensiune unei naţiuni, unui popor, unei civilizaţii. Aşa au ajuns ei să critice munca unui specialist eminescolog, prof.dr., cum este Valentin Coşereanu, directorul Memorialului Ipoteşti. Nici Niţură, nici Codreanu n-au fost văzuţi vreodată pe la un eveniment desfăşurat la Ipoteşti. Poate că nici nu ştiu unse se află satul copilăriei celui mai mare poet al românilor. Ei n-au habar ce comori se ascund în sălile muzeului, ce dovezi ale tradiţiilor etnografice din epoca eminesciană sunt expuse.
Am asistat recent cum academicieni, profesori universitari, istorici veniţi de pe întreg cuprinsul ţării au admirat şi lăudat eforturile lui Valentin Coşereanu de a fi adunat exponate de valoare, care atestă vremurile copilăriei poetului dar şi tradiţiile locului.
Şi iată că vin doi ignoranţi, care împroaşcă cu noroi munca muzeistică şi de cercetare ştiinţifică ce se desfăşoară la Memorialul Ipoteşti, sperând că vor fi felicitaţi şi aplaudaţi. Niţură şi Codreanu au confundat cultura de porumb şi grâu cu creaţiile eminesciene, cu valorile lingvistice adunate în acest spaţiu ridicat prin grija ministerului Culturii, încă din vremea când ministru era Ion Caramitru.
Ieri, la Ipoteşti, în complexul muzeistic, a sălii de festivităţi a amfiteatrului din curtea casei memoriale s-au desfăşurat evenimente care au dus la comemorarea morţii poetului. Oficialităţile judeţului, cu excepţia preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţîâbuleac, au lipsit. Niţută şi Codreanu n-au avut curiozitatea de a participa, putând astfel să verifice la faţa locului acuzaţiile pe care le-au lansat.
Bănuiesc că în spatele lor se află un anume personaj interesat, invidios pe succesul lui Coşereanu. Iar acel personaj i-a incitat să facă acele nefericite declaraţii, încercând să scoată nişte castane din foc, dar cu mâna altora. Numai că în „focul” activităţii de la Ipoteşti nu se află nici un fel de castane, ele aflându-se doar în imaginaţia personajului care s-a folosit de naivitatea celor doi politicieni, oameni bătrâni şi fără minte.
Bănuiesc cine este acel personaj, aşa că voi reveni asupra acestui subiect. 

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia