Jun 16

Deşi n-are pic de respect pentru cei de la catedră, preşedintelui Traian Băsescu îi place să-i imite în profesie. De exemplu, duminică, neavând program de cumpărături la mall, nici vreo invitaţie pe la tuns oile sau vreo serbare unde oile sunt folosite drept cerneală, i-a ordonat lui Boc să convoace o şedinţă de guvern. Iar Boc, asistent ascultător şi silitor, s-a executat.
După ce miniştrii au luat loc, Boc l-a anunţat pe domn’ profesor, care a intrat în clasă hăhăind în loc de bună ziua, a luat loc la catedră şi a început să predea o lecţie care nu se afla înscrisă în orarul zilei. Mai întâi, înfierbântat de lumina reflectoarelor camerelor de filmat, a anunţat sentenţios pe elevii din clasă că ne aflăm în stare de recesiune economică. Iar ca nu cumva vreunul să nu-i înţeleagă dicţia, a rostit silabisit “re-ce-si-u-ne”.
Deşi prin sala de clasă se aflau şi elevi ştiutori într-ale economiei, nici unul n-a îndrăznit să-l contrazică pe domn’ profesor. Adică să-i aducă aminte că numai cu puţin timp în urmă asigura întreaga clasă de români că recesiunea economică a fost învinsă, că a început perioada de prosperitate economică şi de viaţă îmbelşugată pentru români. Ba şi asistentul său de catedră, micuţul şi firavul Boc, i-a întărit spusele. Mai mult, însuşi guvernatorul Băncii Naţionale al României a ieşit la rampă şi a declarat că suntem pe calea prosperităţii, criza economică, în România, fiind învinsă.
Aşadar, nici un ministru n-a avut curajul să-l contrazică în afirmaţii pe domn’ profesor. Iar guvernatorul Isărescu a ajuns şi de râsul curcilor, cu prognoza sa economică. Semn indubitabil că pe ce pune mâna preşedintele Băsescu se usucă în inteligenţă şi dă în mintea copiilor. Două vizite a făcut profesorul de la Cotroceni la sediul BNR. Cu ce l-o fi dăscălit pe guvernator ca să iasă public şi să spună românilor că România a învins criza economică, n-am habar. Dar ştiu că duminică l-a făcut pe guvernator de pastramă, anunţând recesiune. O fi guvernatorul Isărescu băiat deştept şi cu aspiraţii de academician, dar îi lipseşte şcoala vieţii, pe care domn’ profesor a absolvit-o cu „magna cum laude”.
După lecţia de economie, profesorul a trecut la cea de ştiinţele naturii. El i-a bătut obrazul „fetiţei cu părul sub cordeluţă”, ce se joacă de-a ministrul Educaţiei, că nu mai este nevoie să mai înveţe copii în şcoală rostul păpădiei. Dacă sunt curioşi la ce-i bună, să dea „serch” pe Google. Deşi neparticipând la lecţia de ştiinţele naturii, decât prin dialog de la distanţă cu ajutorul televizorului, Vanghelie care este, a dat serch cu Gogăl, Gugul, Gulgâl până a nimerit ce trebuia, adică Google, şi a aflat că păpădia se foloseşte la salată, dar nu pentru doamne ca ministrul Udrea, că le moleşeşte inteligenţa.
Încheiată lecţia de ştiinţele naturii, profesorul a trecut la cea de istorie şi a constatat că generaţia de astăzi n-are nevoie să ştie cine a fost Herodot. Iar dacă vreunul este curios să afle cu ce s-a ocupat acest pezevenghi antic, care s-a luat şi de strămoşii noştri dacii, cei mai drepţi şi mai viteji dintre traci, să recurgă tot la învăţăturile de pe Google. Nici după ora de istorie, ministrul cu cordeluţă nu s-a simţit jignit în ştiinţa sa pedagogică.
Cu curaj, profesorul a trecut la lucruri mai practice. El a constatat că nu de biologi şi filozofi are România nevoie, ci de tinichigii şi ospătari, de lăcătuşi şi cofetari, de tehnicieni agricoli. Chestia cu tehnicienii agricoli i-a plăcut cel mai mult şi a insistat asupra subiectului. Nici ministrul Agriculturii nu l-a contrazis, deşi ştie foarte bine că România nu mai are agricultură şi, deci, la ce folos şcoli de tehnicieni agricoli.
Orarul fiind epuizat, domn’ profesor s-a ridicat de la catedră şi a plecat să-şi umezească gura cu o sticluţă de whisky, că i s-a uscat tot dăscălind gloata de miniştri analfabeţi şi inculţi. Ulterior a anunţat că nu renunţă la catedră şi că va continua să predea şi alte lecţii, poate mai interesante ca cele de duminică. Eu aş vrea să-l ascult predând educaţie civică. Cum a reuşit el să fumeze şi să bea din şcoala generală fără să fie prins de profesorii de modă veche, cum i-a tradus la examene fără a sta cu burta pe carte, cum a ajuns marinar de frunte la Anvers şi s-a pricopsit cu o sută de mii de dolari, cum s-a educat şi civilizat la bordul vasului şi prin tractirele din  porturile lumii etc. Ar fi o interesantă şi educativă lecţie de viaţă.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Profesorul”

  1. 1. nelu prahoveanu Says:

    felicitari!

  2. 2. Ioan Rotundu Says:

    Mulţumesc!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia