Jun 17

Faptul că cei din conducerea PRM Botoşani îl acuză pe directorul Memorialului Ipoteşti, prof. dr. Valentin Coşereanu de anumite matrapazlâcuri în achiziţiile publice efectuate, este de la sine înţeles că aici nu-i mintea lor, ci a unui neîmplinit cultural care-i manipulează din umbră. Însă declaraţiile celor de la PRM, corelată cu cele consumate duminică la Ipoteşti, când s-a  comemorat moartea poetului Eminescu, aduce în actualitate o problemă mai veche.
De ani şi ani, când vine vorba de sărbătorit naşterea sau de comemorat moartea celui mare poet al României din toate timpurile, între instituţiile culturale locale apare o concurenţă nefericită, care întinează memoria poetului.
Fără doar şi poate că poetul Gellu Dorian are meritul de a fi iniţiat şi înscris în calendarul cultural botoşănean acordarea anuală premiului „Mihai Eminescu” celui mai valoros poet român în viaţă. În momentul de faţă premiul este acordat de către Primăria Botoşani, iar premiantul devine în mod automat şi membru de onoare al Botoşanilor, declarat prin hotărârea Consiliului Local Municipal.
Valentin Coşereanu are deosebitul merit de la fi creat la Ipoteşti, satul copilăriei poetului, şi în jurul casei memoriale un adevărat complex cultural. Există în acest spaţiu mirific al Ipoteştilor camere de cazare, unde poeţii şi scriitori cu aplecare spre studiului operei poetului se pot odihni şi cerceta în biblioteca Memorialului documente rare. De asemenea, pot vizita sălile de muzeu, pline cu exponate valoroase, exponate care reconstituie perioada de copilărie a poetului. Un amfiteatru sonorizat permite organizarea de conferinţe, iar un alt amfiteatru amenajat în aer liber permite prezentarea de spectacole.
Ei bine, între aceşti doi oameni de cultură, care s-au angajat să cinstească memoria poetului, sunt de ani şi ani divergenţe de organizare, mai bine zis s-a creat o concurenţă distructivă, fiecare căutând să-l umilească pe celălalt.
Spre exemplu, la comemorarea poetului, eveniment programat pentru zilele de 14 – 15 iunie, cu desfăşurare şi la Memorialul Ipoteşti, cum este şi normal, râca dintre cei doi şi-a spus cuvântul. Gellu Dorian a decalat comemorarea cu o săptămână în devans, adică pentru zilele de 5 – 6 iunie. A adunat la Botoşani poeţi şi scriitori din ţară, i-a cazat la Hotel Rapsodia, desfăşurând propriul program. Fiind un eveniment desfăşurat în oraş, şi participarea a fost cu totul alta, inclusiv din partea oficialităţilor.
La o săptămână, adică duminică 14 iunie, comemorarea organizată de către directorul Coşereanu la Memorialul Ipoteşti nu s-a mai bucurat de aceeaşi participare. Doar preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, a fost prezent din partea oficialităţilor judeţului. Prezenţa sa poate fi privită şi ca o obligaţie morală faţă de Coşereanu, care, la rându-i, a participat la înmormântarea mamei sale.
Îl stimez şi pe Gellu Dorian, pentru opera sa literară, îl respect şi pe Coşereanu pentru efortul său de a crea Memorialul Ipoteşti locaş de cultură de rang naţional. Dar nu pot fi de acord cu modul lor de a aborda evenimentele anuale dedicate poetului.
Cred că cei de la Direcţia de Cultură a judeţului ar trebui să facă odată ordine sub acest aspect şi să nu ne mai facem de râs în ţară. Un cuvând greu bare de spus şi preşedintele Consiliului Judeţean, care asigură finanţarea activităţilor culturale la nivel de judeţ şi care are în coordonare şi Memorialul Ipoteşti. Eu aşa gândesc.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Memorie întinată”

 1. 1. vasilica Says:

  Nea ioane,
  iti propun sa lasi Fratia deoparte si sa analizezi mai atent situatia de la memorial. Biserica acoperita de 3 ori in 12 ani si inautru tot ploua. Obiecte cu document de donatie si apoi cu facturi de achizitie. Facturi de plata pentru service pentru instalatia de supraveghere si instalatia nu a functionat niciodata. Si multe altele. Iar in Botosani acel loc e singurul si cel mai important pentru promovarea judetului. Asa ca te rog fii corect si echidistant.

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Eu n-am analizat aici legalitatea unor achiziţii publice. O va face finanţatorul, respectiv Consiliul Judeţean, dacă într-adevăr are suspiciuni că s-ar fi comis ilegalităţi. Eu am abordat problema Zilelor Eminescu, din ianuarie şi iunie, care se desfăşoară după orgoliile unora şi nu în mod organizat sub egida Direcţiei de Cultură, cum ar fi normal. Baba n-ude, dar le potriveşte!

 3. 3. nelu prahoveanu Says:

  Aha! Un subiect care pune punctul pe “i” in cultura botosaneana! Din cate am citit prin presa daca nu esti cu Dorian esti impotriva lui. Asta e!
  “Nea Ioane” chiar imi placi! Felicitări!

 4. 4. Un cetatean din Botosani Says:

  In primul rind de unde pina unde este Cosereanu profesor doctor? Si-á luat cu chiu cu vai un doctorat plimbat de la iasi la Timisoarea si impulsionat dubios dar nici vorba de gradul de profesor universitar. Dar probabil ca gradul de mason ii tine loc de catedra. Iar apoi ticalosiile si furturile groase dela muzeu si tirania la adresa salariatilor, intimidarile groaznice la care ii supune ca sa semneze documentele care sa-l acopere, mai ceva decit in lagarele hitleriste si zecile de ticalosii ca si ducerea in anonimat a muzeului Eminescu toate ar fi facut in alta parte ca el sa zboare de mult.Dar la noi cine sa aprecieze daca presa e atit de “obiectiva”? Iar tovarasia cu Dorian nu e de buna voie, ci cu dedesupt adinc si bazat pe multe compromisuri la care acest individ se pricepe teribil. Cine ar face lumina cu adevarat in acest hatis ala ar fi cu adevarat ziarist bun.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia