Jun 18

În perioada comunistă a existat un instructor-activist care a observat că mai toate cuvintele care aveau prefixul „in” aveau sensuri negative, precum indisciplinat, incorigibil, insuportabil etc. Aşa că, aflat la o şedinţă cu profesorii, omul a dorit să fie politicos şi respectuos faţă de dascăli şi s-a adresat cu formula „Tovarăşi telectuali”.
Anii au trecut, activiştii PCR au intrat în istorie cu tot cu comunismul pe care l-au slăvit, iar în România democrată lucrurile s-au schimbat, inclusiv faţă de slujitorii de la catedră.
Existau şi în comunism teorii educative de genul „ prea multă carte strică” sau „doar n-o să-l fac ministru”. Însă cea mai relevantă mi s-apărut acea constatare a bătrânei care, luând act că cel din faţa sa era preşedintele unei organizaţii, a exclamat: „Vezi dragul mătuşii dacă n-ai învăţat carte!”, ea judecându-l după lipsa de carte a preşedintelui ce-l avea la CAP.
Dacă acea bătrânică ar mai fi trăit şi l-ar fi întâlnit pe la vreo întrunire electorală pe preşedintele Băsescu, ar fi exclamat la fel. Şi mare dreptate ar fi avut. Pentru că preşedintele Băsescu a recunoscut cu nonşalanţă şi public că el n-a prea avut chef de carte, nici în şcoala generală, nici în liceu nici prin institutul de marină. A făcut parte din categoria golanilor descurcăreţi, care ştiau să tragă din ţigară şi sticla de băutură şi să-şi bată joc de premianţii clasei. Iar o astfel de educaţie iată că i-a ajutat în viaţă.
A ajuns mare şi tare la comunişti, dar cel mai mare şi mai tare a ajuns la democraţi.
Preşedintele Băsescu a spulberat zicala „Ai carte, ai parte!”, transformând-o în „Ai carte, eşti un tâmpit!” Pentru că în viziunea sa, orice tânăr educat nu este nici măcar „telectual”, cum cu bun simt i-a tratat pe profesori activistul PCR, sunt pur şi simplu nişte tâmpiţi. Iar concluzia nu este o exprimare eronată, o gafă produsă dintr-o lipsă de concentrare, ci este o concluzie bazată observaţiile făcute asupra membrilor familiei sale. Să ne amintim de mezina familiei sale, cea care s-a declarat în mod irevocabil că este telectuală şi nu intelectuală şi că „am mintea odihnită”. O are „odihnită” că seamănă cu taică-su
Iar fetiţa a făcut această declaraţie impresionată fiind de curajul tatălui de a se răfui cu intelectualii ţării, începând cu juriştii eminenţi de la Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a continuat cu ofiţerii superior din Armata Română şi s-a oprit, pentru a-şi trage răsuflarea, la duşmanii vieţii sale: cadrele didactice. După care a decretat: în România şcolile produc nişte tâmpiţi.
Cred că preşedintele Băsescu se răfuieşte cu toată intelectualitatea românească pentru că are alte socoteli pentru alegerile prezidenţiale de la toamnă. Ieri, spre exemplu, s-a conturat scenariul că preşedintele va candida independent iar din partea PDL va candida umila sa ordonanţă Emil Boc. Scenariul pare a fi inspirat de „succesurile” fiicei sale în alegerile europarlamentare. E o socoteală simplă. Boc va culege voturile membrilor PDL, iar el, Băsescu, va lua voturile celorlalţi contracandidaţi, după care în turul doi va intra fluierând.
Dacă va proceda aşa, eu cred că în turul doi va intra fluierând… dar a pagubă. În popor există o vorbă: „o singură odată vede naşul puţa finei”, la botez Chiar dacă zicala este „telectuală”, este oricând actuală.
Însă cred că moartea politică a preşedintelui va veni din altă parte. Am mai scris pe blog, într-un comentariu mai vechi, că naşul lui Băsescu va fi Sorin Ovidiu Vântu. Se pare că perioada de mariaj cu postul Realitatea TV a lui Vântu s-a încheiat. Tot ieri, într-un moment de proastă inspiraţie, preşedintele Băsescu s-a luat de Vântu, acuzându-l că s-a lăcomit la 60 milioane de euro din bugetul statului, cu titlu de TVA necuvenit. Iar Vântul cel cu ochi de vasilisc, cum l-a descris Maria Vlas, va lovi ca să se apere. Iar Vântu loveşte în aşa fel ca să nu te mai poţi ridica niciodată. Soarta Mariei Vlas este dovada puterii sale.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia