Jun 20

Luând act de declaraţiile deştepte şi cu adânci cugetări de ordin filozofic făcute de către liderul liberalilor Florin Ţurcanu, mă simt obligat să-mi corectez atitudinea faţă de persoana sa, cerându-i, totodată, şi cuvenitele scuze.
Să desluşim această tâlcuire de vorbe. Ţurcanu a declarat că va schimba o serie de aleşi democrat-liberali de prin consiliile locale, aburcându-se cu ameninţarea şi până la nivelul Consiliului Municipal şi a Consiliului Judeţean Botoşani. S-a mai cocoşat domn’ deputat de Săveni că în demersul său are alături întreaga suflare a social-democraţilor. Adică ar fi vrut să ne spună, dar nu şi-a găsit cuvintele potrivite, că la Botoşani el a refăcut Alianţa PNL – PSD, cu care Tăriceanu a rezistat doi ani la guvernare, făcându-l pe preşedintele Băsescu să chelească de tot, nemaiputându-se bucura că i-au ieşit şi lui peri albi.
Numai că deputatul, având mintea odihnită încă din perioada când tătuţa îl trimetea cu oile pe imaş, n-a băgat prea multă seamă la matematica elementară din clasele I-IV. Aşa că n-a aflat nici în ziua de astăzi că 13 din 23 de consilieri municipali cât are PDL-ul, înseamnă majoritate absolută. Nici dacă ar face alianţă cu zece ca Florin Egner, care-i stă în spate şi-i suflă la ureche vorbe toante, tot n-ar reuşit să adune 12 voturi, cât ar avea nevoie ca să-l schimbe pe viceprimarul Florin Ghiorghiţă.
Mai cooperanţi, consilierii PDL de la Dângeni i-au dat lui Ţurcanu o mână de ajutor. Opt din cei 13 consilieri locali nu s-au prezentat vineri la şedinţa de consiliu local, rămânând numai cinci, ca să-i poată număra şi Ţurcanu. I-a numărat, dar tot n-a priceput cum vine cu acea majoritate cerută de lege.
La fel a păţit şi pe la Flămânzi. Acum, când a absolvit o facultate, unii zic de drept, alţii de bani, nu se cade să fie trimis din nou la şcoala primară să afle taina sfertului, a jumătăţii şi a majorităţii. Nici bănci nu mai sunt pe măsura sa, că-i dolofan mai ceva ca un godac furajat după normele europene.
Faptul că Ţurcanu n-a brodit-o cu majorităţile, nu-i de condamnat. Omul a demonstrat că se pricepe mai bine la oiţe, motiv pentru care s-a făcut în viaţă tehnician veterinar, să fie aproape de ele.
De condamnat este Pinocchio, alias Florin Egner, acel domn inginer care s-a specializat, în perioada cât a lucrat la Electrocontact, pe întocmitul rapoartelor către Securitate. De atâtea rapoarte, omul s-a deprofesionalizat de funcţiile unui inginer, pierzând sensul noţiunii de majoritate.
Se zice că Egner ar fi pus mâna pe pix şi i-a demonstrat lui Ţurcanu negru pe alb cum fac o majoritate consilierii PNL plus cei ai PSD şi ai PNG. Cei de faţă, care au asistat la demonstraţie, au exclamat admirativ în faţa unei asemenea lecţii de matematică şi i-au prezis lui Pinocchio o  strălucită carieră politică. Mai ales că de la Bucureşti cineva i-a promis că-l va unge preşedintele PNG Botoşani, preşedintele de drept, Dorin Ciuştea plecând cu traista goală la liberali. Iar Pinoicchio a luat de bună promisiunea, visând la mărire, că decăderea o trăieşte la prezent.
Visul lui Egner îmi aduce aminte de o anecdotă cu Nastratin Hogea. Cică Nastratin, leşinat de foame, primi de la un milos niscaiva boabe de orez, pe care le puse într-o ulcică. În drum spre casă, obosit, se aşeză pe malul uni râu, punând ulcica alături. Adormi şi visă că a cultivat orezul şi a obţinut o recoltă bogată, pe care începu s-o adune cu lăcomie. Gesticulând prin somn ca şi cum ar fi cules fire de orez, lovi ulcica, care se rostogoli în apă cu tot cu boabele de orez, Nastratin rămânând în continuare flămând. Iată unde poate duce lăcomia, chiar şi în vis.
Ţurcanu şi Egner, cât mai au mintea odihnită, să i-a aminte că lăcomia de a fi la putere strică omenia. Semnul că este aşa,  l-au dat cei din PSD, care au declarat că n-au făcut nici o alianţă cu PNL-ul lui Ţurcanu, acesta visând la cai verzi pe pereţi albaştri.
Scuzele mi le cer pentru că, deşi mi-au spus mai mulţi că Ţurcanu are mintea odihnită, nu le-am dat crezare. Mea culpa!.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia