Jun 27

Nu-mi dau seama ce se întâmplă în ultima perioadă în interiorul PNL, atât în plan naţional cât şi local, dar reacţiile unor lideri sunt extrem de ciudate. Invitat la Ştirea zilei de către realizatoarea Vrânceanu Firea, preşedintele PNL, Crin Antonescu a avut o reacţie extrem de virulentă, când a fost invitat să comenteze risipa financiară a celor două protejate ale preşedintelui Băsescu, miniştrii Elena Udrea şi Monica Iacob Ridze. Mai, mai că liderul liberal s-ar fi ridicat de pe scaun şi ar fi lăsat baltă emisiunea Firei.
Cine a urmărit acea emisiune a putut constata că reacţia preşedintelui PNL era în totală contradicţie cu subiectul adus în dezbatere, mai ales că pentru Ridze plângerea penală a fost depusă la DNA chiar din iniţiativa parlamentarilor liberali.
Dealtfel, în ultima perioadă Crin Antonescu trece printr-o stare de nelinişte, de agitaţie. Aceste stări nu pot fi puse pe seama faptului că în aceste zile s-a recăsătorit şi că ar fi fost sub impulsul emoţiilor. Cauzele sunt cu totul altele. Tot mai dese sunt informaţiile cum că negocierile de refacere a Alianţei DA au avansat la un nivel extrem de înalt. Nu este o noutate. Chiar preşedintele Băsescu s-a exprimat cu ceva timp în urmă că şi-ar dori refacerea Alianţei DA, mai ales că juridic aceasta n-a fost desfiinţată, adică n-a fost radiată de la Tribunalul municipiului Bucureşti.
În comentariile mele anterioare am mai reiterat teza că la Congresul PNL alegerea lui Antonescu ca preşedinte şi al lui Ludovic Orban numărul doi în partid era şi dorinţa preşedintelui Băsescu. Preşedintele PDL, de facto, că de jure este Emil Boc, a dorit îndepărtarea lui Tăriceanu de la conducerea PNL, acesta având un caracter total incompatibil cu al lui Băsescu şi o personalitate pe care Băsescu n-a putut-o domina şi controla cât acesta a fost premierul României.
De asemenea, mai susţinut teza cum că Orban este capul de pod al lui Băsescu în PNL. Orban este cel care s-a ocupat de epurarea PNL de oamenii credincioşi lui Tăriceanu. Şi a făcut-o cu multă sârguinţă pentru ca în cazul refacerii Alianţei DA prin PNL să nu mai fie voci potrivnice.
Cred că, în sfârşit, Crin Antonescu a făcut ochi şi a privit în jurul său cu mai multă atenţie, descoperind că este înconjurat de lichele, gata oricând să-l vândă lui Băsescu. Mi se pare că s-a trezit la realitate cam târziu. Cert este că şansele sale de a deveni preşedintele României, în loc să-i crească, au început să-i sădea vertiginos. Omul n-are suficiente resurse intelectuale şi politice pentru a rezista unei bătălii prelungite. S-a lansat prea repede în lupta cu Băsescu şi şi-a epuizat repertoriul argumentelor cu care să convingă electoratul să-l voteze.
Dacă e să credem zvonurile refacerii Alianţei DA, şi nu văd de ce nu le-am crede de vreme ce majoritatea zvonurilor politice au fost confirmate, atunci într-un eventual tur doi, voturile liberalilor nu se vor duce la Geoană, ci la Băsescu. Dacă medităm asupra acestui scenariu, vedem că el poartă amprenta personalităţii lui Băsescu, mai exact a modului acestuia de a tranşa „afacerile” cu electoratul.
În plan local, ieşirea lui Ţurcanu în presa locală cum că s-a aliat cu PSD-ul şi va schimba viceprimarii PDL, inclusiv vicepreşedintele CJ, pe Cristian Achiţei, a sfârşit lamentabil. Liderii PSD s-au lepădat de asocierea numelui partidului cu cel al lui Ţurcanu. Din tabăra PDL, preşedintele Cătălin Flutur le dă liberalilor cu tifla, compătimindu-i pentru rezultatele slabe obţinute în alegerile europarlamentare.
Iar Ţurcanu, în loc să se consulte cu liberalii de bază ai partidului, pleacă tot mai mult urechea către Florin Egner, această piază rea a tot ceea ce atinge sau iniţiază. Respins de social-democraţi de a-l mai vedea prin sediul lor de partid, Egner s-a lăudat că a negociat cu PNL o funcţie importantă, urmând ca la momentul prielnit că părăsească PNG-ul. Dacă Egner a negociat cu Ciubotaru, cu care a mai pus la cale combinaţii politice, atunci poate avea oarece şanse de a primi ce i s-a promis. Dacă a negociat cu Ţurcanu, atunci are o problemă. Soarta lui Ţurcanu este hotărâtă în PNL  La alegeri el nu va mai fi preşedintele partidului, altul râvnind la această funcţie.
Până când apele se vor limpezi, Ţurcanu se roagă de preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac, să dea un ban şi primarilor liberali. Numai că Ţâbuleac n-are bani pentru primarii PDL, nu să mai dea şi celor liberali.
Iată dar, de ce liderii PNL au reacţii ciudate şi controversate.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia