Jul 11

Ţăranii ştiu când afară va vremui în prag de iarnă, după comportamentul porcului. Dacă porcul cară paie în coteţ, înseamnă că peste noapte va ploua, va fi lapoviţă sau chiar va ninge.
Locatarul de la oraş are însă alte preocupări. El este ahtiat după politică. În lipsa unui loc de muncă, stă-n crâşma din cartier, la o masă jegoasă şi cu un pahar de votcă parşivă în faţă, certându-se cu vecinul de scaun pe seama isprăvilor vreunui ministru, a premierului sau a preşedintelui. Tema principală se axează însă pe ieşirile publice ale preşedintelui Băsescu, ieşiri soldate de fiecare dată cu câte un hăhăit şi o înjurătură adresată câte unui jurnalist, de preferinţă de-al lui Voiculescu. Iar orăşeanul, ca şi ţăranul care stabileşte timpul probabil în funcţie de comportamentul porcului, a observat că ieşirile publice ale preşedintelui corespund şi cu venirea unor alegeri. În rest, preşedintele iese în public, dar prin restaurantele bucureştene sau de pe Litoral, unde trage câte-un şpriţ şi pune la cale noi făcături politice.
Ieri, preşedintele Băsescu a fost pe şantierele patriei. Semn pentru orăşean că se apropie iar nişte alegerile. Şi încă ce alegeri?! Mai întâi a adunat „regii asfaltului” la o şuetă, spre a le aduce  aminte cine este boss-ul, promiţându-le că-i va umple de bani, dacă se vor dovedi a fi „ascultători”. Mai mult, le-a promis că-i va onora cu prezenţa şi la locul lor de muncă, adică pe şantier, ceea ce s-a şi întâmplat în cursul zilei de ieri.
Pe şantier, preşedintele s-a comportat firesc, natural, muncitoreşte aşa cum a văzut la înaintaşul său ciuruit la Târgovişte. Îl deosebeşte de Ceauşescu doar faptul că nu aruncă mâinile prin aer, ci dă din gură. Iar din gura sa ies numai „bijuterii” asfaltice. Cică s-o mai termine arheologii cu scormonitul lor prin ţărâna ogoarelor pe unde se aştern autostrăzile patriei. Preşedintele n-are nevoie de cioburi de ulcele, de oase calcifiate şi de alte ruginături de unelte. Astea sunt mofturi ale „tâmpiţilor” produşi de şcoala românească.
Preşedintele vrea altceva. El simte, odată cu mirosul asfaltului proaspăt turnat, mirosul cernelei de pe bancnotele care-i vor acoperi nevoile financiare ale campaniei alegerilor prezidenţiale. Economia românească este pe chituci. Din altă parte n-are de unde face rost de bani. Toată nădejdea stă-n „regii asfaltului” Iată de ce preşedintele le să prin preajmă. Bate şaua să priceapă iapa, iar „regii” pricep, că fac parte din categoria „băieţilor deştepţi”. În fond, nu dau de la ei. Dau tot din banul public.
Spuneam că la orice ieşire publică, preşedintele trebuie să-şi arate muşchii în faţa naţiunii române umilind presa care-l însoţeşte. Ieri, la întrebarea unui reporter dacă va lua măsuri cu ministrul Ridzi, preşedintele a răspuns încruntat: „Este o problemă minoră. Este treaba Parlamentului”. Da, are dreptate preşedintele. Ce-a făcut Ridzi? A fituit din banii publici vreo opt sute mii de euro . Ce, asta-i sumă?! Când era el, Băsescu, ministru a fituit cu sutele de milioane de euro şi nu s-a arătat nimeni îngrijorat. Şi acum îi plină Ţara Românească cu panourile avertizoare „Aici sunt banii dumneavoastră!”. Iar românii, tot căutându-i, au înmulţit gropile din şosele, băgând spaima în şoferii străini.
Iar ca să demonstreze românilor că el se ocupă numai de probleme „majore”, i-a anunţat pe reporteri că-şi întrerupe vizita pe şantiere pentru că s-au ivit probleme în semnarea documentelor interguvernamentale legate de conducta de gaze internaţională Nabuco. Adică, fără intervenţia sa promptă, luni nu se va mai semna la Istanbul documentele oficiale.
Numai că presa n-a înghiţit găluşca prezidenţială şi a verificat informaţia. Iar oficialul care se ocupă ca luni, la Istanbul, să fie semnate documentele a declarat că nu există nici un fel de probleme şi că totul este în regulă.
Probabil că bătut în cap de soarele care luminează dezastrul de pe şantierele autostrăzilor aflate în construcţie, preşedintelui i-a jucat whisky-ul îngurgitat o festă. În fond nu-i prima dată când minte cu nonşalanţă. Se antrenează pentru campania electorală din toamnă 

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia