Jul 13

Cineva, ascuns cu inabilă laşitate sub pseudonimul „Emil”, a postat la comentariul meu intitulat „Cultura măsurată inginereşte” o opinie personală prin care a afirmat apartenenţa lui Valentin Coşereanu la Masonerie, faptul că acesta şi-a cumpărat pe bani grei titlul de doctor  şi că a comis o multitudine de ilegalităţi la Memorialul Ipoteşti, în calitatea sa de director. De obicei nu polemizez cu cei care dau dovadă de laşitate în a-şi asuma public o opinie sau alta. Fac o excepţie pentru faptul că acest „Emil”, din răutate sau din interese personale, îi atribuie lui Coşereanu apartenenţa la Masonerie, fără a dovedi acest lucru.
Am să-i oferi aici o serie de argumente asupra cărora îl invit să mediteze. Coşereanu este un eminescolog recunoscut şi pătimaş. Dovadă stau cărţile ce-i poartă semnătura, cărţi din care respiră cuvântul omului cunoscător şi instruit, dovadă stau studiile sale de specialitate despre opera şi viaţa poetului. Ori, cei care au cât de cât cunoştinţe despre viaţa lui Eminescu, ştiu că există teza cum că Eminescu ar fi fost omorât din motive politice de către masonii vremurilor sale, printre care Maiorescu, Macedonski, Carp. Mai ştiu cei cât de cât interesaţi de o cultură generală proprie că la revistele Timpul şi Viaţa Românească colaborau scriitori şi poeţi români masoni.
Recent, pe site-ul Jurnalului literar, ediţia din 30 mai a.c., am publicat „ESEU cu… enigmaticul Eminescu”, semnat de profesorul Cezar Vasilescu. În acest eseu profesorul reia tema uciderii lui Eminescu de către confraţii săi masoni. Desigur, toate acestea sunt pure speculaţii, mai ales că, într-adevăr, este o enigmă faptul că Eminescu n-a intrat în Ordinul masonic, deşi era înconjurat şi sprijinit financiar de către confraţii masoni.
O altă enigmă care stăruie să nu fie dezlegată este legată de moartea lui Mihail Sadoveanu. Scriitorul a fost chiar Mare Maestru al Masoneriei Române. Există însă suspiciunea că moartea sa s-ar trage de la masoni, pentru că a predat regimului comunist listele cu cei aparţinând Ordinului.
Masoneria română n-a avut şi nici nu cred că va avea vreodată o reacţie faţă de aceste acuzaţii. Nu stă în caracterul şi firea masonilor să răspundă la acuzaţii cu caracter speculativ. Masoneria nu polemizează cu lumea profană, pentru că ar fi sub demnitatea principiilor sale morale.
Aşa privite lucrurile, mă îndoiesc că un pătimaş eminescolog precum Valentin Coşereanu, om de litere la rându-i, s-ar fi raliat Ordinului masonic, cum susţine acest ”Emil”. Este adevărat că Masoneria botoşăneană a desfăşurat o serie de întâlniri cu caracter naţional la Ipoteşti, dar de fiecare dată a plătit chiria locaţiei. Şi a plătit mai mult decât au făcut-o alţii, Coşereanu încasând mai mult probabil pornind şi el de la ideea falsă că Masoneria este putred de bogată.
Cine este curios, potrivit Legii 544/2001 privind  liberul acces la informaţiile de interes public, poate cere celor de la Memorialul Ipoteşti să vadă chitanţele.
Iată dar o serie de argumente contrare susţinerii lui „Emil” că directorul Coşereanu este un răsfăţat al Masoneriei.
Ca unul dintre cei care am iubit din şcoală poezia eminesciană şi care posed în biblioteca personală operele complete ale lui Eminescu (opt volume, inclusiv publicistica), am fost interesat de tot ce a apărut ca noutăţi referitoare la viaţa şi opera poetului. Iar Coşereanu mi-a fost tot timpul o sursă de informaţie credibilă.
Aşa am aflat multe din micile sale necazuri, fireşti în viaţă. Aşa am aflat şi de ce a fost nevoit să-şi mute teza de doctorat de la Iaşi la Timişoara. Nu pentru a obţine titlul ştiinţific pe bani, ci pentru a-l costa mai puţin şi a nu-şi păta demnitatea.
Este de datoria sa să explice public ce împrejurări l-au determinat să-şi susţină teza de doctorat la Universitatea din Timişoara, deşi, iniţial, se înscrisese la Universitatea Iaşi. Însă lucrarea de doctorat este una muncită şi are valoarea sa creativă. La Universitatea din Timişoara nu obţii titluri ştiinţifice pe ochi frumoşi şi plicuri cu bani. Bănăţenii au pretenţiile şi orgoliile lor
Nu ştiu ce ilegalităţi a comis Coşereanu, în calitatea sa de director, sau ce nereguli financiare va găsi Comisia de control trimisă de către preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac. Dacă a făcut prostii, să răspundă. Dar ştiu că nu este moral să-i impuţi lui Coşereanu angajarea de rude, de vreme ce însuşi Mihai Ţâbuleac l-a înlocuit pe consilierul său Rădăşanu, promovat director la Protecţia Copilului, cu nevasta acestuia. Nu este moral să-i impuţi lui Coşereanu angajarea de rude, tu politician care ai numit în funcţie persoane pe criterii de clientelă politică şi care te ştergi la fund cu criteriul competenţei. Înţeleg să-i facă morală lui Coşereanu, şi să-i controleze activitatea, cei care au conştiinţa curată.
În ce-i priveşte pe cei care râvnesc la postul acestuia, îşi vor pune pofta-n cui. Nu mor caii când vor câinii!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Coşereanu, Eminescu şi masoneria”

 1. 1. ALECU Says:

  DACA A INTRAT SI DORIAN IN HORA, CU SIGURANTA COSEREANU VA AVEA DE SUFERIT, PENTRU CA ACEST INDIVID NU SUPORTA PE CINEVA CARE SA-I AMENINTE LOCUL PRIVILEGIAT DE CULTURNIC AL BOTOSANULUI.
  OARE CAND SE REALIZEAZA UN CONTROL SI LA DORIAN IN SPECIAL LA SEZATORILE IERNII, VERII, PRIMAVERII ETC.

 2. 2. Un om care vorbeste Says:

  E moral sa castigi 7.000 lei lunar de multa vreme, lunar, fara sa faci nimic?

 3. 3. silvia musat Says:

  pai…e cam mason, a fost bine mersi cu fratanii in sala la ipotesti (exista filmari) (apropo..a baut cu enasescu in seara dinainte de a muri nea johnny..la o intrunire de masoni). PS…ti-o fi spus valentin ca masonii au platit sala…partea proasta e ca…nu apare asa ceva in actele contabile :) )) Sa vezi ce intrebari pune Zaruga :) ))
  apoi, jupan’ Codreanu a declarat public: ii da 10 ca om de cultura, dar nici 2 ca manager. Ori situatia de la Ipotesti e legata de BAN PUBLIC, de management, nu de valoarea actului cultural. Si apropo de valoarea actului cultural….de ce totusi nu vine la acele manifestari vibrante public interesat de cultura?? Ca in sala sunt doar presa si angajatii Memorialului…ca sa para sala plina. Apropo d-le Rotundu…pe dvoastra nu prea v-a vazut lumea la Ipotesti…cum va permiteti sa vorbiti IN LIPSA?
  Va legati de Achitei, de Codreanu, de partide samd… Ce legatura au??? Bine, batalia pt post deja a inceput…tot felul de neaveniti gen Dorian, Topa, Nenatti, Volinas, Rogojinschi…s-ar vrea directori acolo
  Probabil va fi..”din buleala in buleala spre victoria finala…”
  Chiar n-are importanta…a zburat un fraier ce s-a imbogatit si va veni un hot si mai mare..
  Vorbeati in alta postare de valoarea operelor de arta. Hai sa va mai vand eu o varianta….un tablou costa….EXACT atata cat plateste cumparatorul> Puteti mazgali orice…puteti cere oricat pe mazgaleala..important e cat luati..IN MANA. As face un test..”operele” alea ale lui Mircia..nasul…daca le vinde pe piata..incaseaza 2.5 md lei vechi?
  Ma indoiesc>
  E cam aceeasi faza ca si cu betivul de Stanciu, care ani de zile a luat bani de la Memorial…si mai punea elevii sa-i faca “icoane” din cand in cand.
  Asa ca tov Rotundu, lasa-ti-o jos, ca macane

 4. 4. Editura MIHAIL SADOVEANU Says:

  O altă enigmă care stăruie să nu fie dezlegată este legată de moartea lui Mihail Sadoveanu. Scriitorul a fost chiar Mare Maestru al Masoneriei Române. Există însă suspiciunea că moartea sa s-ar trage de la masoni, pentru că a predat regimului comunist listele cu cei aparţinând Ordinului.

  Stimate Domnule proprietar al acestui Blog

  Doresc pe aceasta cale sa va aduc la cunostinta ca toate magariile,fantasmagoriile,marsaviile si scenariile care dupa anul 1990 au inceput sa circule cu privire la moartea bunicului si strabunicului nostru sunt pure fantasmagorii si minciuni ordinare!
  Nu va este frica de Dumnezeu…?!?!
  Bunicul era pe patul de moarte la Vovidenia, martori sunt monahii de acolo! El a cerut ca sa se reculeaga inainte de sfarsit!iGheorghiu Dej a fost anuntat de catre cei doi doctori care se aflau atunci in prejma lui Mihail Sadoveanu,ca se apropie sfarsitul .Atuni Gheorghiu Dej dat ordin ca sa fie adus imediat la Bucuresti ca sa se faca pregatirile pentru inmormantare pentru a fi inmormantat cu ceremonie nationala la Cimitirul Belu.
  Mihail Sadoveanu a fost adus la Bucuresti pe data de 15 octombrie acasa in Str.Barbu de la Vrancea unde in ajunul serii de 19 oct 1961 a decedat.Martori fiind membrii Familiei Sadoveanu:Valeria,Sadoveanu -sotia,Profira si Lia fiice,Smaranda Herford mama mea,C-tin Mitru ginere si inca cateva persoane.
  Deci toate aceste persoane au fost martori cand bunicul s-a stins din viata!
  Sper ca astfel sa se lamureasca aceste lucruri si aceste scenarii si zvonuri abjecte sa dispara !
  Cu respect ata in numele mamei mele,singura nepoata a marelui scriitor ramasa in viata cat si in numele meu.
  Mircea Jordan Herford

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia