Jul 21

Modul în care se comportă ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu în cazul Universităţii Spiru Haret îmi aduce aminte de baba cloanţa-cotoroanţa din tradiţia populară. Acea babă aşezată pe colţul prispei casei de la ţară care are tot timpul ceva de comentat la adresa nepoţilor care se joacă prin curte, la adresa nurorii sau a ginerelui, iar când nici unul dintre aceştia nu-i stau prin preajmă, aruncă vorbe otrăvite peste gard, la vecini.
Androneasca nu stă pe colţul prispei, ea stă în fotoliul de ministru, pusă acolo de partidul pe care-l slujeşte din 1990 încoace. Din acest fotoliu face fel de fel de şicane către Senatul Universităţii Spiru Haret şi a absolvenţilor acestei forme universitare de învăţământ. Iar absolvenţii se numără cu zecile de mii anual, cam tot atât cât ies şi de pe benzile universităţilor de stat.
O stimez pe Androneasca pentru cariera sa ştiinţifică, pentru cariera sa universitară, dar nu pot să înghit, ca şi contribuabil, să-şi satisfacă interesele de grup pe banii publici şi pe seama sacrificării viitorului a sute de mii de tineri. Că prin modul în care a procedat faţă de studenţii absolvenţi de la Spiru Haret a atras asupra PSD, într-un moment când liderul acestui partid vrea să ajungă preşedintele României, ură şi duşmănie, va fi judecată de către cei din partid.
Dar că şi-a bătut joc de sutele de mii de licenţiaţi de la Spiru Haret, sau încearcă să-şi bată joc, este o problemă de atitudine şi solidaritate socială cu aceşti absolvenţi.
Nu sunt în măsură să judec care absolvenţi sunt mai bine pregătiţi: cei de la stat sau cei de la universităţi private, decât numai dacă aş fi pus în postura de angajator. Atunci aş fi interesat să stabilesc cine-i mai bine instruit. Sunt tot mai mulţi absolvenţi ai facultăţilor private bine pregătiţi şi tot mai mulţi absolvenţi la stat care sunt tămâie. Însă, pot judeca, şi am acest atribut, inclusiv profesional, de modul în care a procedat ministra.
Încă din anul I la facultatea de drept se învaţă despre principiul neretroactivităţii legilor. Adică legea se aplică pentru viitor şi nu pentru trecut. Ori, Androneasca, a iniţiat o H.G pentru a anula licenţele absolvenţilor de la Spiru Haret. Mai mult, cu o laşitate evidentă în a nu-şi asuma consecinţele juridice, a dat dispoziţie verbală Inspectoratelor judeţene şcolare de a nu primi în examenul de titularizare absolvenţii de la Spiru Haret. Inspectorii şefi cu capul pe umeri, iar Ada Macovei de la Botoşani s-a dovedit a avea capul pe umeri, n-au respectat indicaţia verbală, lipsită de orice putere juridică şi evident părtinitoare.
H.G.  ministrei de-a obliga absolvenţii de la Spiru Haret să-şi mai dea odată examenul de licenţă va fi desfiinţat de către instanţele de judecată, pentru că este un act normativ care încalcă un principiu de drept esenţial.
Androneasca a minţit şi când nu a cuprins Universitatea Spiru Haret în HG din acest an ca universitate autorizată, pe motiv că printr-o hotărâre judecătorească universitatea a cerut ieşirea din sistemul învăţământului universitar românesc. Judecătorii au stabilit că, fiind universitate privată, Spiru Haret se bucură de autonomie universitară, iar ministerul Educaţiei nu-i poate dicta să facă ce vor muşchii săi. Omisiunea din anexa la HG s-a făcut intenţionat, pentru a discredita Universitatea în prag de înscrieri pentru noul an universitar.
Din câte ştiu, cei de la Spiru Haret au chemat ministerul Educaţiei în judecată şi vor câştiga din nou. În nici nu ţară cu sistem de învăţământ universitar privat statul nu se implică prin ministerul de resort. Există organisme internaţionale care capacitează aceste universităţi şi le ierarhizează în raport de seriozitatea programei de învăţământ şi a cunoştinţelor dobândite de absolvenţi. Ori, Androneasca vrea să stăpânească tot ce mişcă în învăţământul privat, trecând peste autonomia acordată de lege. Vrea să aibă un control politic.
Prin modul în care a procedat, ea a urmărit îndeplinirea a două dorinţe: discreditarea lui Spiru Haret pentru a favoriza universităţile de stat, inclusiv Politehnica Bucureşti unde este rector, dar şi pentru a controla politic sutele de mii de absolvenţi, intrând astfel în graţiile lui Geoană. Numai că zelul său a fost total neinspirat, iar rezultatele i-au ieşit pe dos. Mai ales în privinţa votului politic i-a adus lui Geoană, la prezidenţiale, o pierdere importantă. Nici dacă îi dădea dispoziţie Băsescu să-l şicaneze pe Geoană, nu cred că reuşea s-o facă atât de bine.
Acum, degeaba a lăsat-o mai moale şi bate în retragere. Răul l-a produs, iar valul de ură împotriva PSD va creşte. Şi aşa PSD-ul nu s-a bucurat de simpatie în rândul studenţilor. De acum înainte nici atâta!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Baba cloanţa-cotoroanţa!”

 1. 1. nelu prahoveanu Says:

  Cred ca este cel mai elocvent articol scris in ultima saptamana in presa din Romania.
  Toata lumea vede numai “fabrici de diplome”, “securisti ca Bondrea” etc, dar adevarul este cel prezentat de d-voastra d-le Rotundu. Invatamantul de stat este in mare colaps financiar si s-a urmarit denigrarea imaginii Univ. Spiru tocmai pe perioada inscrierii la facultate, numai ca ministrul Andronescu nu a denigrat numai imaginea universitatii ci si a PSD, iar acest fapt o sa se observe la urmatorul sondaj de opinie.

 2. 2. eu Says:

  Iaca cine face “calitate” la Spiru:
  Aurelian Bondrea, şef de cadre la Ministerul Învăţământului sub Ceauşescu, este scos de la ananghie de clasa politică la a cărei formare intelectuală a contribuit, direct şi indirect, atâţia ani de zile.”
  Ţuţări culturali ai cuplului cu patru clase, ofiţeri de miliţie reciclaţi în jurişti, academicieni care au aplaudat-o pe Leana în Aulă şi fosile de la Catedra de Economie Politică a ASE – toţi şi-au unit zilele astea vocile şi încing telefoanele pentru a opri amestecul autorităţii în afacerile interne ale Universităţii private „Spiru Haret”, care emite cam jumătate din diplomele de licenţă ale României (şi ar dori să ajungă la 2/3, conform propriei strategii). Stai fără cuvinte şi te uiţi cum la Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice este profesor plin nimeni altul decât Adrian Păunescu, acompaniat de fostul culturnic din anii ’80, Ion Dodu Bălan, secretar ştiinţific la Litere.

  Colegii lor de idei protocroniste s-au refugiat la Istorie (PRM-istul Constantin Buchet, Ioan Scurtu), unde sunt conduşi de decanul Gheorghe Onişoru, cândva tânără speranţă politică, basculată către tabăra sulfuroasă cu tot cu funcţia de preşedinte CNSAS. O poziţie cu probleme, se vede, pentru că îl regăsim aici ca profesor şi pe Corneliu Turianu, traseist politic ce şi-a încheiat cariera la PD, de unde a fost trimis să blocheze alegerea lui Ticu Dumitrescu în fruntea instituţiei pe care se bătuse două decenii s-o creeze. O sumă de personaje clarobscure, dar bine conectate şi eficace din culise, suprapun lista de cadre a Universităţii SH peste cea a secretarilor de stat şi consilierilor prezidenţiali din era glaciară Iliescu-Văcăroiu. Ia ascultaţi numele următoare, care sună ca nişte gemete de dinozauri de sub stratul de permafrost: Mihai Golu (Cultură), Ioan Gâf Deac (Industrii), Ioan Condor (Curtea de Conturi), Gheorghe Uglean (Curtea Supremă), Costică Voicu (şeful Poliţiei), Ioan Opriş (tot Cultură), Rodica Stănoiu (inutil de precizat), Gheorghe Răboacă (senator din defunctul Partid Socialist al Muncii). N-ar fi păcat ca jumătate dintre studenţii ţării să piardă şansa de a studia cu asemenea lumini ale culturii şi ştiinţei?

  Pentru un mai strâns management al instituţiei, care a luat proporţii impresionante, dl rector-preşedinte Aurelian Bondrea i-a adus ca prorectori pe Aurelian A. Bondrea, nimeni altul decât fiul său, ca şi pe doamna Emilia Bondrea (vă las să ghiciţi). Aşa cum prorectorul Ioan Gâf Deac l-a adus în subordinea sa pe Ioan I. Gâf Deac, aşijderea un tânăr promiţător, şef de filială în partidul lui Becali şi candidat la Primăria Sectorului 4.

  Suportul politic pentru această universitate nu se rezumă însă la amintita rezervaţie de fosile (bună şi asta, că prietenia cu Iliescu nu strică). Din generaţiile mai noi, există o falangă liberală pentru sprijin parlamentar (Norica Nicolai, Dan Radu Ruşanu); una voiculesciană la categoria onoare (medicii Irinel Popescu şi Ioan Pop de Popa, specialişti reputaţi, cu singura problemă că SH nu are facultate de medicină umană, ci doar veterinară); şi o conexiune cu zona mâloasă apărare-servicii, asigurată de generalul în rezervă Vasile-Ozunu, din organizaţia PDL sector 6, fost şef al Colegiului Naţional de Apărare în perioada când treceau pe acolo să-şi ia diploma dl Cocoş şi dna Udrea.

  Odată realizată această abilă triangulare politică, mai departe schema în paşi succesivi e simplă: (1) şcolarizezi repede şi fără jenă sute de mii de studenţi, în special în sistemul apă-deploaie numit învăţământ la distanţă; (2) mergi pe burtă câţiva ani, până apucă ei să intre în profesii, inclusiv în guvern, administraţie publică, practică judiciară sau învăţământ; (3) când apare scandalul, te piteşti în spatele acestei mase cointeresate să le fie lăsate diplomele în pace. Dat fiind numărul celor vizaţi, nu putem, nu-i aşa, să tăiem cu toporul, trebuie “să se găsească o soluţie”. Cu alte cuvinte, rahatul devine bici care pocneşte dacă ai avut grijă să-l faci destul de mare

 3. 3. petronela Says:

  Ati uitat sa spuneti de “steaua” din fruntea absolventilor USH care, de-acum inainte vor fi “tampitii” de la USH si nimic altceva, prea putin ma intereseaza de “valul de ura impotriva PSD”!!! Dar de cel indreptat spre studenti?Nu am nimic cu dvs.,spun doar ca ati uitat cel mai important lucru: studentii nevinovati.

 4. 4. rokotilla Says:

  Studenti care nu si-au vazut niciodata profesorii, nici macar la examen. Studenti carora le “trebuia” o diploma. Sa le dea diplome, o sacose cu diplome, dar fara sigla Ministerului Invatamantului, ca de, is autonomi. Cine verifica si coordoneaza programa acestor facultati facute numai ca sa fie la numar? Normal ca cine vrea invata si asa, dar cei mai multi, au dat un ban numa pentru ca le trebuia hartia.Pentru o marire de salariu sau pentru a nu fi dati afara.O mare nedreptate facuta celor care isi rod coatele pe bancile scolii, care dau examene in fata unor profesori imposibili, care se straduie si dau o licenta in fta unei comisii si aceasta imposibila de cele mai multe ori, si nu in fata unui calculator impasibil. Varza …..

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia