Jul 25

Oricum ar da-o ministresa Ecaterina Andronescu, cei de la Universitatea Spiru Haret tot în picioare cad. După ce-au primit semnal de la preşedintele Băsescu că-şi pot continua opera de la licenţia tâmpiţi la propriu, cei de la USH au pus de-o conferinţă de presă şi au ameninţat-o pe ministresă cu târâtul în faţa comisiilor de anchetarea abuzurilor din Senat şi Camera Deputaţilor. Iar ministresa, aflată între ciocanul lui Geoană şi nicovala lui Băsescu, a început a se turti din vigoare, dând semne de abandonare a luptei.
Am privit spre acel rector, sau ce-o fi el, de la USH care în conferinţa de presă organizată, cu o voce revoltată şi un  timbru de mânie proletară, semn că înainte de a deveni profesor universitar s-a călit în mediul muncitoresc, unde s-a distins în munca pentru înfăptuirea idealurilor socialiste şi comuniste, a înfierat atitudinea şi tupeul ministresei de a le cere să respecte legile în vigoare. Şi aşa mi-am amintit de acei profesori de la Academia „Ştefan Gheorghiu”, ajunşi să predea în instituţie tocmai pentru că aveau origine sănătoasă, muncitorească, devotată cauzei partidului.
M-am gândit apoi că, în fapt, ce se întâmplă azi la USH se întâmpla pe vremuri la  Academia „Ştefan Gheorghiu”. Ca să devii absolvent al fostei Academii trebuia să respecţi două reguli: să fii prezent la masă şi să fii atent să nu tec calce tramvaiul.
Şi la actuala USH tot două reguli trebuie să îndeplineşti, ca să devii licenţiat: să fii cu taxa achitată la zi şi să nu uiţi ca după patru ani să treci pe la secretariat să-ţi ridici licenţa.
Aş mai asimila absolvirea cursurilor la distanţă de la USH cu cei care, în vremea comunistă, urmau o facultate la fără frecvenţă. Deosebirea era că atunci, când venea vremea sesiunii, trebuia să te prezinţi la examene. La USH eşti scăpat de o asemenea povară. Dai examenul prin Internet, iar pe la secretariatul universităţii treci numai pentru  a-ţi ridica licenţa.
Unde îşi găseau de lucru cei care în „iepoca de aur” urmau o facultate la fără frecvenţă? În instituţiile administrative de stat sau îşi menţineau funcţiile în structurile de partid.
Unde îşi găsesc de lucru absolvenţii USH? În instituţiile bugetare. Aşa că-i invit pe cei care hulesc absolvenţii de la USH, forma de învăţământ la distanţă, să-şi reconsidere punctul de vedere. Ei sunt argumentul preşedintelui Băsescu că, într-adevăr, învăţământul românesc universitar ori licenţiază tâmpiţi, ori filozofi. Iar între tâmpiţi şi filozofi stau mândri şi se bucură de aprecierea preşedintelui cohortele de tinichigii şi ospătari.
Pentru că preşedintele n-a dat încă dispoziţie să se facă o inventariere a numărului de tâmpiţi ieşiţi de pe băncile universităţilor private şi a celor de stat, în argumentul echidistanţei, consider că numărul acestora este fifti-fifti.
Peste câţiva ani, toţi aceşti tâmpiţi îşi vor pune cunoştinţele universitare în valoare, devenind la rândul lor profesori, aşa cum le sunt acum profesori unii poliţişti, comisari financiari, politicieni şi alţi lefegii bugetari de a căror semnătură poate depinde bunul mers al activităţii USH.
Mai avem „tâmpiţii” ceilalţi, cei pe care preşedintele Băsescu îi priveşte cruciş şi cu ură. Pe aceştia îi vom găsi în societăţile private, unde cunoştinţele lor sunt altfel valorificate şi recompensate financiare. Despre aceşti „tâmpiţi” nici ministresa nu se arată interesată.
Aceşti ”tâmpiţi” sunt acei licenţiaţi care au răbdat de foame şi şi-au plătit taxele pentru a putea ajunge cineva în viaţă. Ei provin din rândul acelor elevi de generală şi liceu care au fost abonaţi la premiile olimpiadelor.
Şi, apropo de olimpiade. Recent liceenii noştri s-au întors glorioşi, încărcaţi cu aur, de la olimpiada de Informatică din Germania şi cea de Fizică din Mexic. Androneasca nu i-a aşteptat la aeroport. Nici măcar un secretar de stat n-a trimis. Despre vreo recompensă financiară nici vorbă. Ăştia sunt „tâmpiţii” la care a făcut referire preşedintele Băsescu.
În ce-i priveşte pe cei de la USH, precum Hopa-Mitică, ei vor cădea în picioare şi de această dată. Băsescu veghează, chiar şi cu un singur ochi!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Avem tâmpiţi şi „tâmpiţi”!”

  1. 1. Virginica Maria Says:

    un mare circ dupa parerea mea…Spiru Haret oricum mi s-a parut intotdeauna o gluma de facultate.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia