Aug
15
|
Vineri seară, la Flămânzi, sub egida Consiliului Local, a Primăriei şi a Asociaţiei cultural-sportivă „Trei generaţii” s-a desfăşurat simpozionul „Flămânzi – scânteie de viaţă şi simţire românească”, eveniment deschizător al sărbătorii „Zilele oraşului Flămânzi”.
La simpozion au fost invitaţi şi au luat parte personalităţile localităţii răspândite prin diferite oraşe ale ţării. Printre acestea şi prof. univ. dr. Constantin Arcu, magistrat de excepţie, scriitor de valoare naţională, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi posesor al mai multor premii prestigioase. De asemenea a mai luat parte o delegaţie numeroasă din raionul Căuşeni, Republica Moldova, în frunte cu primarul din Căuşeni, localitate cu care oraşul Flămânzi este însoţită.
Atmosfera a fost una sărbătorească şi de înaltă ţinută spirituală, referatele prezentate de către profesorii locali evidenţiind atât personalitatea fiilor oraşului cât şi opera lor, o bogată contribuţie la îmbogăţirea culturii şi civilizaţiei locale şi naţionale. Însă întreg evenimentul a fost umbrit de patimile politice locale care au pus stăpânire, culmea, tocmai peste cei care au menirea de a modela viitoare caractere, de a educa noi generaţii. Din cauză că primarul Constantin Pitorac, care a avut iniţiativa organizării evenimentului, este democrat-liberal, o parte dintre profesorii locali n-au participat la sărbătoare pe motiv că ei sunt de altă culoare politică. Nu numai că n-au participat, dar au căutat cu orice prilej să denigreze iniţiativa primarului şi a celorlalte persoane care i-au susţinut demersul.
Este regretabil că tocmai cei aflaţi în situaţia de a ţine aprinsă făclia educaţiei, de a transmite generaţiilor tinere respectul pentru valorile umane, s-au dovedit a fi exemple negative, frustraţi că n-au avut ei capacitatea de a iniţia o astfel de sărbătoare, atunci când partidul lor s-a aflat la putere.
Vineri seară m-am aflat în sala unde s-a desfăşurat simpozionul. Nimeni, dar absolut nimeni dintre participanţi, autori de referate sau vorbitori, sărbătoriţi sau invitaţi, n-au amintit în discursurile lor despre politică, n-au făcut nici o referire la vreun partid sau guvern. Totul s-a rezumat în a omagia personalitatea celor dispăruţi sau aflaţi încă în viaţă. Şi, atunci, ce motivaţie, ce scuză, au cei care n-au participat la eveniment pe motiv că ar fi organizat politic? N-au nici un fel de scuză. Au doar frustrări.
Gestul lor este cu atât mai condamnabil cu cât au pus apartenenţa politică deasupra interesului comunitar, deasupra respectului pentru memoria celor dispăruţi, înaintea datoriei profesionale.
Condamnabilă este şi lipsa de la eveniment a deputatului liberal Neculai Rebenciuc, cel care le-a cerut concitadinilor votul pentru a fi trimis în Parlamentul României. Deputatul n-a considerat că este de datoria să să-şi exprime respectul faţă de înaintaşii spirituali ai oraşului, să-şi arate respectul faţă de fiii localităţii, faţă de comunitatea adunată să-şi serbeze fiii. Este ruşinos din partea sa şi gestul său nu poate avea nici un fel de scuză. Cum nu are nici un fel de scuză şi senatorul PSD Gheorghe Marcu, şi el beneficiar al voturilor celor din Flămânzi.
Evenimentul de la Flămânzi fiind unul lipsit de miză electorală, nici un demnitar al judeţului n-a considerat să dea curs invitaţiei şi să aducă salutul lor participanţilor, ca semn de respect din partea instituţiei statului ce-o reprezintă. Nici prefectul, nici preşedintele Consiliului Judeţean n-au dat pe la Flămânzi. Nici măcar n-au trimis un colaborator cu un mesaj din partea lor.
Dar ruşinea cea mare aparţine conducerii Direcţiei Judeţene de Cultură, instituţia statului ce are menirea de a gestiona cultura judeţului. Nu este permis ca la un asemenea eveniment să nu fie prezent nimeni din conducerea acestei instituţii. Este o sfidare a interesului public făcută pe seama banilor publici, pentru că şi cei din Flămânzi plătesc impozite şi taxe la stat, sursă de salarii şi pentru cei din cultura botoşăneană.
Înţeleg că noul şef al Culturii n-are discurs public, fiind cântăreţ de muzică populară pe la nunţi. Dar sunt în această instituţie o pleiadă întreagă de activişti culturali care taie frunze la câini pe bani publici.. Putea cântăreaţa Ciobanu, ajunsă şefă graţie PSD, să trimită un asemenea activist, măcar pentru a salva onoarea instituţiei pe care oricum n-o poate reprezenta, fiind depăşită profesional de responsabilităţile funcţiei.
Din păcate, demnitarii publici, aleşii judeţului, şefuleţi mai mici în grad nu mai bun simţ, nu mai au ruşine. Au doar tupeul de a ne cere votul pentru a obţine favoruri publice.
August 16th, 2009 at 19:43
Concluzie: PD-L este in toate ce sunt in cele ce maine vor rade la soare!
August 17th, 2009 at 12:26
Va rog nu va mai lamentati de neparticiparea celor de la”judet”. Chiar credeti ca merita sa participe? Au facut ceva pentru a participa? E simplu sa te afisezi – eventual sa te mai dai si sponsor sau ca in calitate oficiala ai favorizat producerea evenimentului.
August 18th, 2009 at 13:02
Intrebare (intrebari) : ce-i de la Flamanzi au trimis invitatii si celor de la directia pentru cultura, culte si patrimoniu? au vorbit cu directorul, care nu va suparati, dar ce studii ar trebui sa aiba ca sa nu fie ”depăşită profesional de responsabilităţile funcţiei”, cumva Facultatea PDL ? Chiar toti ceilalti neportocalii au paduchi? Si la inimitabilul PDL tot pe cunostinte se avanseaza si se ocupa posturi. Nu-i asa?
August 18th, 2009 at 13:03
erata ”ce-i” se va scrie ”cei” (iuteala de mana si minte)