Aug 17

În aceste zile asistăm la o luptă publică între ministrul Educaţiei Ecaterina Andonescu, membru PSD şi preşedintele Băsescu, fiecare încercând să-şi impună propriul pachet de legi menit să reformeze învăţământul românesc. Preşedintele Băsescu a iniţiat un pachet de legi cu intenţia declarată ca învăţământul românesc să nu mai producă tâmpiţi şi nici filozofi, ci ospătari, tinichigii şi eventual marinari. Social-democrata Andonescu vrea ca prin legile propuse ministerul să fie diriguitorul învăţământului de stat şi privat, mult mediatizata descentralizare constând doar în transferul cheltuielilor din bugetul ministerului spre bugetele locale ale primăriilor.
Cer este că şi un pachet de legi, şi celălalt, nu reformează nicicum învăţământul aflat într-o degringoladă totală. Se fac doar nişte altoiri de elemente ale învăţământului modern european pe un sistem învechit de învăţământ, încremenit în comunism, fără a se cunoaşte ce fruct va rezulta în urma altoirii. Se doreşte o reformă a învăţământului, dar nu în sistemul educaţional, ci în cel al finanţării, căutându-se a se transfera o serie de cheltuieli în sarcina părinţilor, urmărindu-se totodată menţinerea controlului politic.
Cert este că în ultimii zece ani sistemul de examinare s-a modificat de atâtea ori că nu mai ştie elevul la început de an şcolar cum va fi evaluat la sfârşit. Programa şcolară este una anapoda, încărcată cu informaţii inutile şi extrem de săracă în cunoştinţele de care elevul are nevoie în viaţă. Manualele alternative au zăpăcit şi elevii şi profesorii, dar au devenit o sursă de bani pentru partidul aflat la conducere. Anual se cheltuiesc inutil pe manuale alternative zeci de milioane de euro. Şi acum se caută a se trece costul manualelor pe seama buzunarului părinţilor.
Iar rezultatul este unul catastrofal. Avem absolvenţi de gimnaziu şi liceu care nu sunt în stare să scrie o cerere către o instituţie a statului, care nu pot lega liber două fraze, care atunci când aduci vorba de scriitorii clasici se uită la tine ca viţelul la poartă nouă. Până şi istoria ţării am hăcuit-o prin manuale alternative, tinerele generaţii nemaiştiind adevărata noastră origine, teritoriile care ne-au aparţinut şi sunt în stăpânirea altora, rostul lui Mihai Viteazu în încercarea de unire a românilor, ce înseamnă actul unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de ce s-a numit România Mare.
În această minivacanţă, la Pensiunea Moldova de pe Valea Arieşului, am cunoscut o familie de maghiari. Oameni de treabă. La un moment dat, fiica lor, Naomi, s-a lipit de soţie şi i-a şoptit că vrea să-i spună un secret. Iar secretul Naomei consta în faptul că noi, românii, i-am ocupat Ardealul.
Naomi a trecut în clasa a V-a. Tot ce-a învăţat ea în patru ani de şcoală a fost că românii i-au ocupat Ardealul. Naomei nu i-a explicat nimeni la şcoală cine au fost dacii. Ea a venit la pensiune din Munţii Godeanu, trecând prin Sarmizegetuza. A trecut prin capitala Daciei fără ca ea să ştie semnificaţia. În limba Naomei se rosteşte Kolosvarod, în loc de Cluj-Napoca. Şi nimeni nu i-a explicat ce semnifică Napoca.
Ciudat, dar învăţătorii ei nu i-au spus la şcoală că strămoşii lor nu sunt europeni. Că au venit acum o mie de ani din zona Caucazului şi s-au aşezat în Câmpina Panonică pentru că era zona geografică obişnuită modului lor de viaţă. Aflată la o pensiune situată în inima Ţării Moţilor, Naomi nu ştia că atunci când strămoşii ei au venit de unde au venit, moţii erau aici şi scociorau în măruntaiele munţilor de peste o mie de ani, după aur şi argint. Dovadă minele din perioada Daciei Romane de la Roşia Montana.
Naomi n-a privit niciodată o hartă europeană a limbilor vorbite şi să vadă că limba maghiară n-are rude în acest spaţiu geografic aşa cum au celelalte limbi. Că este o limbă unicat în Europa.
Cine să-i explice Naomei toate acestea? Învăţătorul său a fost tot maghiar. Profesorii din clasa a V-a vor fi tot maghiari. Iar istoria pe care o va învăţa ea va fi cea a Ungariei  Mari şi nu a României. Iar Naomi, când va avea copii, le va spune un secret: românii ne-au ocupat Ardealul.
În tot acest timp marii noştri dascăli trudesc la manualele alternative de istorie, certându-se dacă avem origine dacică sau romană. Recent, istorii italieni au demonstrat că cea mai veche scriere din lume s-a găsit pe teritoriul României şi provine de acum cinci mii de ani. Istoricii noşti n-au consemnat în manualele de istorie o astfel de informaţie pentru că nu s-au înţeles cui revine meritul descoperirii acelor tăbliţe de argilă de la Tărtăraia, judeţul alba. Aşadar, prima scriere din lume s-a realizat pe teritoriul actual al Ardealului, cu patru mii de ani înainte ca strămoşii Naomei să ajungă pe aceste meleaguri. Naomi nu va şti niciodată acest lucru, ea învaţă o altfel de istorie.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia