Aug 18

Se pare că, precum în joaca noastră din copilărie cu ascunsul unui obiect, Elena Udrea este pentru preşedintele Băsescu şi PDL zona fierbinte. Întrucât comisia, numită impropriu „comisia Vanghele”, s-a apropiat prea mult de Elena Udrea cu investigaţiile, începând să apară suspiciuni de ilegalităţi precum în cazul Ridze, iar opoziţia strigă „fierbinte”, s-a căutat compromiterea acesteia cu orice chip.
S-a încercat cu mass-media, dar n-a ţinut pentru că Udrea nu este agreată, ea comportându-se arogant cu presa. Au sărit în ajutorul ei, şi indirect al lui Băsescu, slugoii de consilieri de la Cotroceni. Slugoiul Avramescu a mers până acolo încât a acuzat presa că a ieşit din canoanele democraţiei. N-a ţinut nici această tactică.
Când toată lumea credea că Udrea este pe punctul de a călca pe urmele Monicăi Ridze, trăsnetul a apărut ca din senin şi când nimeni nu se aştepta. După ce membrii  comisiei condusă de liberalul Orban şi-a încheiat partea oficială a lucrărilor şi s-au asigurat că sistemul de înregistrare este oprit, au trecut la discuţii de strategie a ofensivei asupra Elenei Udrea. Numai că cineva din apropierea comisiei, unul bine instruit în sistemul de ascultare, avea misiunea de a surprinde tocmai astfel de momente. Aşa că a declanşat sistemul de înregistrare şi a înregistrat toată discuţia. După care a urmat scenariu cunoscut. Înregistrarea a ajuns la presă, iar liderii PDL au ieşit cu tupeu să ceară dizolvarea comisiei întrucât aceasta vrea cu orice preţ căderea ministrei Udrea.
Însăşi Udrea cea blondă şi puternic bronzată, care de la declanşarea anchetei a stat ascunsă, a ieşit cu tupeu şi a acuzat comisia de practici staliniste şi interlope. Nu cred că Udrea ştie cum se făceau anchetele pe vremea lui Stalin, de vreme ce nu ştie că Suedia nu are preşedinte şi nu este membră UE, dar cu siguranţă ştie cum se procedează la răfuieli în lumea interlopă, că doar face parte din ea.
Iar ca nu cumva să scape vreo “păsărică”, aşa cum ies “păsărelele” din gura blondelor, a refuzat să răspundă întrebărilor presei. A spus doar, apăsat, că ea şi angajaţii săi nu se vor prezenta la comisie. În schimb va depune plângere penală împotriva membrilor comisiei şi a înşirat o serie de infracţiuni care, oricum, nu sunt opozabile parlamentarilor pentru că au imunitate pentru orice declaraţie politică. Însă chestia cu plângerea penală dă bine la public şi şubrezeşte credibilitatea comisiei de anchetă. Crede Udrea, că în realitate lucrurile stau cu totul altfel.
Ce concluzii putem trage din tot acest nou scandal politic?
În primul rând că preşedintele Băsescu şi liderii PDL au simţit că gluma s-a îngroşat. Udrea nu-i ca Ridze! Vorba lui Băsescu: iarna nu-i ca vara! Dai în Udrea, dai în Băsescu, dai în PDL. Udrea ştie prea multe despre intimităţile lui Băsescu ca acesta să-şi permită s-o sacrifice. De unde şi lupta sa disperată de a o salva. Sunt convins că de înregistrarea din Parlament preşedintele Băsescu nu-i străin şi mai sunt convins că nu se va cunoaşte autorul înregistrării decât dacă Băsescu pierde alegerile prezidenţiale.
Însă grav este faptul că în Parlamentul României s-au făcut înregistrări neutorizate şi s-au dat publicităţii. Înseamnă că nimeni nu mai are în România garanţia secretului personal, a intimităţii, fie el demnitar în stat, om de rând sau cea mai înaltă instituţie  legiuitoare  a ţării care este Parlamentul. Cât despre secretul de stat, în România nu mai poate fi vorba de aşa ceva. Şi mai grav este faptul că parlamentarii nu s-au arătat alarmaţi de situaţia apărută, tratând episodul ca o răfuială politică putere-opoziţie.
Cu această înregistrare dată publicităţii nu s-a compromis comisia, pentru că românii nu mai cred demult în astfel de „dezvăluiri strategice”. În schimb s-a dat scuipat la furcă preşedintelui Băsescu să-şi revină public. Se repetă episodul din perioada suspendării sale. Atunci s-a apărat acuzând de corupţie pe cei 322 de parlamentari care i-au votat suspendarea din funcţia de preşedinte. Acum va acuza de corupţie comisiile parlamentare, în special cea care-o vizează pe Udrea. Este de aşteptat ca astăzi, sau în zilele viitoare, preşedintele să aibă o ieşire publică şi să foarfece comisia lui Orban cum numai el se pricepe. Mai ales că prin Orban poate lovi în contracandidatul său Crin Antonescu.
Dacă preşedintele Băsescu nu va valorifica la maximum acest episod, atunci, după alegerile din toamnă putem să ne luăm adio de la el.
Cert este că şi preşedintele Băsescu şi liderii PDL sunt disperaţi, iar dezvăluirea înregistrării este gura de oxigen de care aveau nevoie.
Iar dacă tot pomeni Udrea de plângerile penale, faţă de declaraţia sa de a instiga angajaţii ministerului Turismului de a nu se supune legii şi a se prezenta la comisia parlamentară, unde au fost citaţi, nici că se poate o dovadă mai clară pentru DNA s-o inculpe. Numai că DNA-ul este Băsescu, şi invers. Să urmărim cu interes ce se va întâmpla în zilele următoare.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Sunt disperaţi!”

 1. 1. mircea Says:

  Normal ca udrea trebuie anchetata de dna, normal ca a chestuit iresponsabil bani, normal ca e normal asa ceva in romania.
  Dar ce scrieti dvs nu tine din citeva motive: Daca DNA este basescu si invers, de ce nu a functionat si in cazul Ridzi? Comisia e de cacao, e in plus oricum. Daca DNA a functionat in cazul ridzi puteau la fel de bine sa lasa dna sa lucreze si in cazul udrea.
  Treceti cu vederea foarte usor ca o comisie parlamentara de ancheta nu trebuie sa aiba “strategie a ofensivei asupra Elenei Udrea”. Taman astea is practicile staliniste – daca vreti sa vedeti chestia… E drept ca pdl a incurajat, ba chiar a sperat in asa ceva, ca prin absenta lor de acolo ceilalti se vor dezice de prezumtii, de corectitudine.
  Si apoi… nu le-a pus nimeni vorbele in gura cu forta… E greu de crezut ca manipularea vine de la pdl…
  Si apoi, cu asta se ocupa acum parlamentarii nostri? Sau cum spunea un om la tv: o comisie pentru repornirea economiei nu facem?
  Suedia este membru UE… faceti o confuzie taman cind vreti sa reprosati aceeasi confuzie ministrei… :) Ea a incurcat norvegia… Dar dvs aveti voie sa le incurcati, iar ea ca si consilier pe vremea aia nu are voie…? Cu intrebari capcana gen hidrogenul din apa… parca si adrian severin s-a incurcat si nu s-a scandalizat nimeni, ba chiar e un reputat om acum, chit ca nu a fost singura boroboata scapata de severin. Ne amintim, nu-i asa?

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Ridzi era prea implicată in campania Elenei Băsescu şi prea vizibil ca preşedintele să nu se delimiteze public de ea. Însă problema ei o va rezolva DNA-ul şi va fi o rezolvare favorabilă. Are grijă preşedintele Băsescu să fie aşa. Între timp se va aşterne uitarea iar românii vor primi o altă jucărie politică pe care s-o morsoace îm voie.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia