Aug 29

Florin Egner, această pacoste căzută pe capul botoşănenilor şi de care nu mai reuşim să scăpăm odată, vrea să ne impună să plătim o nouă taxă. O taxă trăsnită, ca să nu-i spun o taxă izvorâtă dintr-o minte bolnavă. Egner a propus în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal Botoşani ca botoşănenii locuitori la bloc să fie obligaţi să plătească o taxă lunară de familie de un leu. Asta ar însemna 24 de lei anual. Poate că pentru Egner nu înseamnă nimic această sumă, dar pentru un pensionar de la bloc, un bolnav sau un şomer suma înseamnă foarte mult, pentru că ea se adaugă la alte taxe şi impozite pe care le plătim deja.
Egner vrea ca prin taxa colectată astfel să se asigure fondurile necesare reparării subsolurilor de la blocurile de locatari, acolo unde acestea sunt cu probleme (instalaţii defecte, inundaţii etc).
Adică cei care sunt gospodari şi şi-au rezolvat problemele de la subsolul blocurilor să pună mână de la mână şi să rezolve problemele şi pentru cei nepăsători, indolenţi sau pur .şi simplu recalcitranţi cu colocatarii din bloc. Culmea, primarul Cătălin Flutur s-a arătat încântat de propunerea lui Egner şi a promis că va următoarea şedinţă a CLM va supune spre aprobare un proiect de hotărâre prin care taxa să devină obligatorie la plată. Primarul Flutur uită că a ajuns la primărie tocmai promiţând botoşănenilor cât mai puţine taxe şi chiar anularea din cele existente.
În fond, în spatele propunerii lui Egner stă mafia locală care s-a format în CLM, o mafie controlată integral de către PDL. Iar Egner, până mai ieri un opozant înverşunat al PDL, a devenit peste noapte sluga prea plecată a acestui partid, pentru că i s-au tăiat aripioarele şi nu mai are acces la ştiubeiul cu miere. Omul vrea să fie iarăşi ce-a fost, călare pe osul cu macră al puterii. În PDL nu se poate înscrie, că şi-ar pierde calitatea de consilier municipal obţinută pe listele PNG şi nici Flutur nu l-ar accepta, ştiindu-l ce caracter murdar are. În schimb Egner încearcă să-i intre în graţii prin a se pune bine cu pedeliştii.
Ori, Egner, a găsit şi firma care să facă reparaţiile la subsolul blocurilor pe banii strânşi cu japca de la cei cinstiţi şi oneşti, care şi-au rezolvat la bloc probleme de gospodărie internă .
De puţin timp, Termica SA a fătat un pui de societate numită Conterm. Este o afacere bine ticluită de către cei de la Termica, având spatele asigurat de votul consilierilor PDL, majoritari în CLM.
Dacă taxa va fi legiferată, anual s-ar strânge de la cetăţenii locatari la bloc vreo şase miliarde de lei vechi, poate ceva mai mult. Aceşti bani ar ajunge la Conterm, unde vor putea fi dijmuiţi după cum vor fi interesele momentului.
Sper ca taxa să nu fie legiferată, pentru că şi Primăria Botoşani are jurişti competenţi, care ştiu că potrivit Legii 273/2006 a finanţelor publice, taxele speciale se pot institui numai dacă sunt finanţate servicii publice locale. Ori a repara subsolurile de la bloc, nu-i un interes public, ci unul privat, blocurile fiind proprietate privată şi nu publică.
A se legaliza o astfel de taxă ar însemna drum deschis să fie instituite şi alte taxe precum: taxă pentru şarpante la bloc, taxă pentru izolaţii termice la bloc, taxă pentru întreţinere faţadă la bloc, taxă pentru amenajări parcări la bloc şi multe altele.
Dacă mintea lui Egner este tulbure din decembrie 1989, când a intrat în stare de şoc, văzându-se lipsit de privilegiul de a mai raporta la Securitate ce-au mai făcut unii sau alţii, sper că mintea primarul Flutur a rămas la fel de sclipitoare precum o ştiu botoşănenii şi nu va intra î n jocul periculos propus de acest Pinocchio, cum l-au numit botoşănenii pe Egner în urma minciunilor pe care le turna când era primar.
Sper ca Flutur să nu-şi lege numele de astfel de abuzuri publice şi să rămână în istoria Botoşanilor ca o personalitate demnă, ce a slujit cu cinste şi onestitate comunitatea, şi să-l lase pe Egner să se cuibărească cât mai bine pe locul ce i s-a hărăzit de către istorie, un loc ce poartă eticheta „Să nu faceţi ca el!”

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia