Aug 31

Acum, că pe  Valentin Coşereanu l-au învins, determinându-l să demisioneze, creând astfel cale liberă la şefia Memorialului Ipoteşti, încep să iasă la lumină şi cei care au stat până acum în spatele acestor manevre mârşave.
Iată trei dintre cei despre care se afirmă că ar dori directoratul acestei unităţi de cultură devenită simbolul judeţului şi, totodată, cu caracter de unicat în plan naţional. O vreme şi-a dorit acest post Lucia Olaru Nenati. Numai că ea n-are sprijin politic. Mai mult, este pensionară şi s-a cam răblăgit intelectual, trăind mai mult din amintiri. Faptul că nu mai este luată în seamă de către nici nun politician a făcut-o să renunţe în a mai lupta pentru ocuparea acestui post.
Lupta, aparent dură, pare a se da între două persoane, culmea, percepute ca fiind legate de o strânsă şi veche prietenie. Este vorba de Elena Condrei şi Valerian Ţopa.
Elena Condrei este o figură pitorească prin cultura şi politica botoşăneană. Înainte de 1989 a lucrat ca reporter la oficiosul PCR „Clopotul”, ridicând în slăvi binefacerile regimului comunist. După 1990 a fondat publicaţia periodică „Fotoreporter”, pe care a falimentat-o în scurt timp. Apoi a intrat în divergenţă cu foştii săi colegi de la „Clopotul”, care transformase oficiosul PCR în Gazeta de Botoşani. Condrei a înfiinţat şi ea o publicaţie similară, concurându-şi foştii colegi. Finalul a fost că ambele publicaţii au falimentat.
În Guvernarea CDR, când ministrul Culturii era Ion Caramitru, Condrei s-a învârtit un o finanţare nerambursabilă de vreo opt sute milioane de lei. A furat la greu din aceşti bani. Fiind descoperită de către un inspector de la minister, a încercat să-i închidă gura mituindu-l.
După ce Convenţia Democrată a pierdut alegerile, Condrei a trecut de partea liberalilor. S-a pus bine cu Mihai Ţâbuleac, preşedintele PNL de atunci,m şi a ajuns să fie trecută pe un loc eligibil la consilieri judeţeni. După plecarea lui Ţâbuleac din PNL, Condrei s-a mutat cu bagajele la PSD, devenind câinele credincios al lui Conţac. Şi-ar fi dorit postul de şef la Cultură, dar n-a avut susţinere în PSD.
În tot acest timp, prin metode necunoscute, Condrei a devenit proprietară pe o impozantă clădire din centrul vechi al Botoşanilor, respectiv cea în care a funcţionat înainte Inspecţia pentru Protecţia Muncii şi cofetăria „Macul Roşu”. A reuşit ca etajul clădirii să-l închirieze Muzeului judeţean pe suma de o mie euro lunar. Iar Muzeul a mutat în acel spaţiu Secţia de artă. O parte din parter l-a închiriat pe bani frumoşi unei unităţi medicale „Optica” şi unor întreprinzători care au înfiinţat restaurantul „La terasa”. Una peste alta, lunar, numai din chirii, Condrei încasează vreo trei mii de euro.
Fiind consilieră judeţeană din partea PSD, ea s-a întâlnit din nou cu fostul său protector liberal Mihai Ţâbuleac. Sunt voci care susţin că Ţâbuleac i-a promis şefia Memorialului Ipoteşti încă de anul trecut, dar n-avea temei de curmei pentru a-l da afară pe Coşereanu.
Mai mult, Coşereanu şi-a agravat situaţia în ianuarie a.c., cu ocazia „Zilelor Eminescu”. În cadrul programului acestei sărbători, Condrei voia să vină cu o festivitate de acordare a unor medalii pentru merite culturale, inclusiv persoanei sale. Voia ca festivitatea să fie punct distinct în program, acţiunea urmând a primi binecuvântarea sărbătorii eminesciene, primind astfel legitimitate şi greutate. Coşereanu s-a prins că la mijloc îi o mascaradă, şi a scos evenimentul din program. Prin această decizie el şi-a semnat sentinţa.
La şefia memorialului, Elena Condrei se bucură şi de susţinerea Emanuelei Zarug, şi ea consilieră judeţeană, colegă de partid cu Condrei. Dealtfel Zarug a ţinut morţiş ca în urma controlului desfăşurat la Memorial, şi la care a participat cu mult suflet şi ură împotriva lui Coşereanu, să devină membru în Consiliul de Administraţie al instituţiei, iar Mihai Ţâbuleac i-a satisfăcut dorinţa. Din interiorul Consiliului de Administraţie Zarug va putea face mai uşor şi mai eficient lobby pentru Condrei.  .
Deşi fără a avea şanse reale, la şefia Memorialului mai râvneşte şi profesorul Valerian Ţopa, considerat a fi un scriitor rătăcitor printre stele. Ţopa se află într-o strânsă prietenie cu Condrei, cei doi având colaborări pe multiple planuri culturale şi nu numai. Este posibil ca Ţopa să-şi fi manifestat dorinţa numai de faţadă, în realitate el făcând un joc în favoarea Elenei Condrei.
Faptul că în locul lui Coşereanu a fost numit director interimar al Memorialului Miluţă Jijie, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Botoşani, cei avizaţi susţin că-i manevra preşedintelui Ţâbuleac. Este o măsură provizorie, menită să calmeze apele prin mediul cultural botoşănean. Din ianuarie 2010, Elena Condrei va putea fi instalată pe post. 
Cu mapa sa profesională bogată în falimente, cu experienţa dobândită în furtişagurile de fonduri, Elena Condrei este persoana nimerită pentru un  astfel de post. Ea este exponentul actualei clase politice, formată din politicieni lipsiţi de moralitate şi indiferenţi la valorile culturale autohtone. Vorba lui Petrică Suceveanu, cândva constructor de frunte al judeţului: „Nişte scârnăvii, domnule!”

written by Ioan Rotundu


One Response to “Nişte scârnăvii, domnule!”

  1. 1. pompiliu Says:

    N-a fost asa cu medalia, mai documentati-va.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia