Sep 12

După ce-a ieşit şifonat rău din şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii de joi, preşedintele Băsescu şi-a mai revenit vineri, când a trimis celor din CSM un comunicat-somaţie ca să înceteze protestele. Tot ieri, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut un nou dialog cu reprezentanţii magistraţilor. Dacă ministrul a afirmat că s-au făcut progrese minore, dar s-au făcut, Mona Pivniceru – preşedinta Asociaţiei Magistraţilor a declarat că nu s-a ajuns la nici un fel de înţelegeri. Potrivit Monei Pivniceru, ministrul Predoiu va dialoga cu premierul Boc, iar luni le va spune magistraţilor concluziile finale.
Şi tot ieri, potrivit Calendarului alegerilor prezidenţiale urma să se formeze Biroul Electoral Central (BEC), prin desemnarea preşedintelui acestuia din rândul judecătorilor. Cum judecătorii refuză să participe la aceste alegeri, BEC-ul nu s-a format încă şi nici nu se ştie cum se va proceda, dacă protestul magistraţilor va continua.
Este interesant cum se va sfârşit această bătălie dintre preşedintele Băsescu şi magistraţi. Este clar că preşedintele Băsescu are de partea sa ura populaţiei împotriva magistraţilor, care în ultimii ani şi-au cam făcut de cap în ce privesc sentinţele pronunţate, fiind multe, chiar extrem de multe dosarele în care soluţiile judecătorilor s-au dovedit a fi vădit nedrepte. Sondajele de opinie au situat Justiţia în partea de jos a încrederii tocmai datorită modului în care judecătorii şi procurorii îşi fac datoria.
Luptând pe faţă cu judecătorii şi procurorii, preşedintele Băsescu îşi atrage simpatia multor români, care nu sunt nicidecum interesaţi că în lupta sa preşedintele încalcă Constituţia, legile separaţiei puterilor şi principiile statului de drept. Românii primesc cu satisfacţie umilirea magistraţilor de către preşedintele Băsescu, văzând în aceasta o răzbunare a nedreptăţilor de care au avut parte dinspre Justiţie.
Sub acest aspect, magistraţii ar trebui să chibzuiască bine dacă este oportun să continue protestul, sau să-l amâne pentru vremuri mai prielnice, dacă vor mai veni vreodată astfel de vremuri. Este posibil ca preşedintele Băsescu să-şi lărgească sfera răzbunării şi să ceară lui Boc iniţierea unor modificări ale legii de organizare judecătoreşti şi să le restrângă anumite drepturi.
Speranţa judecătorilor că vor fi apăraţi de organismele Uniunii Europene s-ar putea să se transforme într-o mare dezamăgire. Organismele UE pot doar face apel la înţelegere, dar nu vor iniţia şi alte demersuri de sancţionare a României. În momentul de faţă, în rândul ţărilor europene se simte un curent de restrângere a puterii judecătoreşti asupra unor instituţii ale statului. În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozi a desfiinţat instituţia judecătorului de instrucţie, pe care noi încercăm s-o înfiinţăm, dând procurorilor puteri mai mari ca ale judecătorilor. Este un atentat direct la respectarea separaţiei puterilor în stat, dar nimeni din UE n-a condamnat implicarea lui Sarkozi în domeniul Justiţiei.
În Italia, premierul Silvio Berlusconi a modificat legea şi şi-a asigurat imunitate faţă de judecătorii cu care se luptă de ani de zile, fiind inculpat pentru fel de fel de matrapazlâcuri. Şi iar nimeni din UE n-a condamnat faptul că Berlusconi şi-a tras imunitate.
Nu se poate spune despre Monica Macovei că nu este un personaj european bine informat şi că nu ar fi la curent cu tendinţele UE asupra justiţiei europene viitoare. Ori, la şcoala de vară a tinerilor PDL, Macovei a accentuat clar pe faptul că Justiţia trebuie să se afle sub control politic. Afirmaţia sa a şocat pentru noi, românii, care credem că democraţia cere ca justiţia să nu fie sub control politic. Cei din UE văd altfel viitorul Justiţiei şi, deci, la nevoie vor abdica de la unele principii ale democraţiei, considerându-le perimate, ca să fiu în ton cu limbajul juridic.
Cred că preşedintele Băsescu ştie bine noua direcţie spre care se îndreaptă justiţia europeană, motiv de a se juca cu magistraţii precum şoarecele cu pisica. Iar magistraţii, îngropaţi în sutele de dosare ce le au zilnic de judecat, trăiesc într-o altă dimensiune a realităţii decât dimensiunea europeană.
Monica Macovei a dat tonul la transformările care vor fi operate în sistemul justiţiei, fiind destul de explicită că se va reveni la controlul politic asupra acestui sistem. Ori, magistraţii români îşi apără cu cerbicie independenţa faţă de politic. Peste vreo câteva luni vor afla şi ei sensul adevărat al dictonului latin „Vae victis!”.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Tonul l-a dat Monica Macovei”

 1. 1. nelu prahoveanu Says:

  Bineinteles! magistratii astia sunt niste corupti numai Basescu este cinstit si ingrijorat permanent de soarta poporului. Buna gluma! nu?
  Incercati sa-l resuscitati politic pe Basescu dar este foarte greu.
  Parerea mea!

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Nici prin cap nu-mi trece să-l resuscitez pe Băsescu, pe care-l dispreţuiesc din toată inima, pentru răul produs acestei ţări. Însă, în plan internaţional, în special în cel european, se produc o serie de schimbări care modifică inclusiv anumite principii ale democraţiei pe care noi nici nu le-am implementat încă. Iar controlul politic asupra justiţiei pare a fi o astfel de modificare. Băsescu nu face decât s-o ia înaintea Europei, în acest sens, fiindcă îi convine. Iar magistraţii, care sunt de o mie de ori superiori ca pregătire lui Băsescu, în loc să înţeleagă spre ce se îndreaptă sistemul social democratic şi să acţioneze în acest sens, se cramponează de nişte principii pe care istoria omenirii le aruncă la coş. Acest aspect l-am luat în discuţie în comentariul meu şi nu apărarea lui Băsescu, împotriva căruia am semnate zeci de comentarii numai pe acest blog.

 3. 3. Dan Says:

  Intr-adevar am citit o sumedenie de comentarii pe care le-ati facut la adresa domnului Basescu – bine argumentate , si, indraznesc sa spun, obiective. Sper sa nu mai avem un asemenea presedinte ! Nu este doar o dorinta a mea, ci , mai mult, o speranta a celor apropiati, tineri, sau de alte varste , care-si doresc altceva si nu Basescu. Cand sunt atatea de facut in tara vasta , cine are nevoie de circ, manipulare, dezinformare, scandaluri?Atat Berluconi cat si Sarcozi sunt personaje importante in ceea ce reprezinta guvernul mondial din umbra.Dumneavoastra stiti ce vreau sa spun… Cat priveste problema magistratilor, intreb si eu ca simplu cetatean, de ce cauta aceasta breasla privilegii de tot felul ? Mai ales ca rezultatele muncii lor lasa de dorit! “Potrivit Monei Pivniceru, ministrul Predoiu va dialoga cu premierul Boc, iar luni le va spune magistraţilor concluziile finale.”
  Concluziile nu pot fi …finale. Nu este o ofensa , dimpotriva, o atentionare constructiva. Toate bune, Dan.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia