Sep 15

Vă mai amintiţi de acea declaraţie plină de vitejie a inspectorului general adjunct al Inspectoratului Şcolar Botoşani prin care inginerul Gheorghe Pleşca era sancţionat drastic pentru că a comunicat ministerului Educaţiei o situaţie eronată şi nesemnată de către conducere? Declaraţia a fost publicată pe site-ul jurnalului sub titlul „Generala” adjunctă Bărculeţ s-a răfuit cu inginerul Pleşca”.
Citind acea declaraţie, ceva nu mi s-apărut a fi în ordine. Cine a lucrat într-o instituţie, sau lucrează, ştie foarte bine că o corespondenţă oficială către forul tutelar nu o concepe şi trimite un funcţionar de rând, decât numai dacă este văzută de şeful cel mare şi semnată. În primul rând secretara de la registratură nu pune în plic o astfel de corespondenţă, dacă nu este semnată de cineva din conducere.
Totuşi, generala adjunctă Bărculeţ a clamat public că inginerul Gheorghe Pleşca şi-a permis să înainteze la ministerul Educaţiei o situaţie eronată, ceea ce a dus la blocarea unor fonduri care trebuiau să ajungă la şcolile din judeţ pentru reparaţii sau aflate în construcţie.
Ori Bărculeţ a minţit cu seninătate, ascunzând situaţia reală, ori ea a fost omisă de la aranjamentul care s-a făcut pe seama acestor fonduri. Tot investigând situaţia, cred că am descâlcit  tărăşenia petrecută la IŞJ.  Într-un birou din sediul Consiliului Judeţean Botoşani, poate chiar în cel al vicepreşedintelui Cristian Achiţei, s-a întocmit o listă de priorităţi în investiţiile şcolare.
Bineînţeles că lista s-a întocmit  având ca prioritate, nu urgenţa investiţiilor, ci culoarea politică a constructorului. Lista trebuia să devină anexă la o hotărâre de guvern, după care urma să sosească şi banii. H.G. a fost emisă sub nr. 655/3 august 2009, numai că în anexa pentru Botoşani, poziţiile de investiţii nu mai corespundeau cu lista trimisă.
De precizat că lista astfel întocmită în sediul CJ a fost înaintată la guvern, iar Guvernul, după aprobare a trimis-o la ministerul Educaţiei. De la minister a primit IŞJ Botoşani lista cu şcolile care aveau repartizate fonduri guvernamentale, cei din conducerea IŞJ habar neavând unde şi cum s-a pitrocit lista respectivă.
Scandalul a izbucnit când adjuncta Ana Băculeţ a luat act că din puţinii bani primiţi, 10 miliarde lei vechi au fost dirijaţi pentru campusul şcolar Săveni. Ori, primarul Săvenilor, Relu Târzioru, este liberal, ceea ce pe Bărculeţ a şocat-o. Nu s-au dat bani la primarii social-democraţi şi s-au dat atât de mulţi unui primar liberal?
Da! Ce nu ştie Băcruleţ este că investiţia campusului şcolar din Săveni a fost câştigată prin licitaţie de Bidaşcă de la MBB. Iar Bidaşcă este membru de seamă al PDL. Alocarea sumei de 10 miliarde lei vechi primarului din Săveni a supărat şi pe un demnitar de judeţ, participant la întocmirea listei şi căruia nu i s-a spus de protecţia acordată afacerilor lui Bidaşcă.
Revenind la IŞJ, sancţiunea aplicată inginerului Gheorghe Pleşca s-a făcut pentru a-l scoate pe acesta ţap ispăşitor pentru o lucrare ce-a ajuns la ministerul Educaţiei, venind de la Guvern, iar la Guvern a ajuns trimisă fiind din sediul Prefecturii Botoşani. Sper că citind aceste rânduri, generala Bărculeţ îşi va explica şi alte enigme ce-o frământă şi nu le dă nicicum de capăt.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Lucruri necurate prin IŞJ”

  1. 1. cititor fidel Says:

    domunle Rotudu lista tuturor directorilor demisi nu o puteti publica???

  2. 2. Portocaliul Says:

    Într-adevăr, lis-a s-a întocmit îân biroul lui Avchiţei, dar a fost de faţă şi prefectul Roman. Asta nu ştiai Rotundule.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia