Sep 19

primarie-sediul-nou.jpg Despre Mircea Mihai, primarul de Manoleasa, nu ştiu dacă să-l consider un om cinstit, cum se declară, sau este un bun actor, care stăpâneşte arta de a poza în om cinstit.
Până a ajunge primar, Mihai s-a remarcat în comună ca un om de afaceri prosper. Are două unităţi comerciale, un bar şi un magazin, şi peste o sută de vaci cu lapte. Omul recunoaşte că afacerile sale îi asigură întregii familii un trai mai mult decât mulţumitor.
În comună părerile sunt împărţite. Cei care-l simpatizează, îl laudă, atât ca om gospodar cât şi ca primar. Cei care sunt de partea lui Alexandru Boroleanu, un alt om local de afaceri, îl consideră pe Mihai un farsor, în prefăcut. Cert este că în campania alegerilor locale de anul trecut, Mihai a candidat la primărie din partea PNL iar Boroleanu din partea PDL. Localnicii l-au votat pe Mihai, spre dezamăgirea lui Boroleanu, care şi-a dorit tare mult să ajungă primar, din mai multe motive. Acum, cei doi sunt duşmani de moarte. Despre lupta dintre ei voi scrie un material separat, ce-l voi publica pe site-ul Jurnalului.
Ce vreau să dezvălui în comentariul de faţă, este o afacere locală pe care primarul Mihai mi-a relatat-o, susţinând că a adus Primăriei Manoleasa o economie de peste zece miliarde lei vechi. Despre ce este vorba?
Primăria locală funcţionează de zeci de ani într-un sediu total necorespunzător, rămas moştenire din perioada comunistă. Clădirea a tot fost cârpită, dar n-o mai duce mult. Aşa că s-a simţit nevoia unui nou sediu. De construit, n-a avut curajul nici un primar să să încerce, nefiind bani aşa de mulţi. Singura soluţia acceptabilă era să se cumpere o clădire potrivită.
Iar prilejul n-a întârziat să apară. Medicul veterinar din comună, Constantin Pânzaru, care şi-a ridicat o mândreţe de vilă, cu subsol, parter, două etaje şi mezanin, s-a arătat dispus s-o vândă. Vila este amplasată chiar în centrul satului, aproape de sediul actual al primăriei.
Pentru că s-au apropiat alegerile locale, fostul primar Ioan Vatamaniuc n-a mai apucat să cumpere vila lui Pânzaru. Numai că vila a făcut cu ochiul noilor pretendenţi la funcţia de primar, şi chiar mai departe, unora de la judeţ. De unde şi bătălia de a ajunge primar, toţi cu gândul că va da peste el norocul să achiziţioneze clădirea, prilej de a se rostui cu un comision gras.
Norocul i-a surâs lui Mircea Mihai să iasă primar. Omul s-a trezit că persoană importantă de la judeţ, nu spune cine, i-a recomandat să plătească pe vilă 25 miliarde lei. La replica primarului că nu are aceşti bani, i s-a spus că-i vor fi repartizaţi. Iar ca cel de la judeţ să-l convingă pe primarul Mihai că nu glumeşte cu preţul, a apărut şi un evaluator al clădirii, care a stabilit preţul de 23, 8 miliarde lei.
Primarul n-a avut curajul să muşte la acest preţ. El a negociat separat cu Pânzaru şi a scos preţul de 12 miliarde lei, informând consilierii locali şi perfectând formele.
Modul său de a proceda a trezit mare dezamăgire personajului de la judeţ, alegându-se pe deasupra şi cu duşmani puternici. Cert este că acum Manoleasa are un sediu nou de primărie, pentru că vila lui Pânzaru abia a fost terminată de finisat.
Clădirea are multe camere, instalaţie de apă curentă, grupuri sanitare, uşi trainice, pardosele din parchet şi gresie, băile faianţate modern şi cu căzi. Adevărul este că preţul de 25 de miliarde, cât ar fi dorit personajul de la judeţ să se plătească, ar fi fost extrem de exagerat, cel plătit de primărie fiind corect.
N-am putut pătrunde taina acestei tranzacţii imobiliare. O fi primarul Mihai cinstit, cum pretinde, n-o fi vrut medicul să accepte un preţ umflat ca apoi să de-a un comision gras de-a mâna, sau ceva n-a funcţionat pe filieră şi a blocat mecanismul şpăgii, care în România funcţionează aproape perfect.
Din toată afacerea, un ştab de la judeţ a fluierat a pagubă, iar primarul Mircea Mihai luptă din greu cu duşmanii, cărora abia le face faţă.

written by Ioan Rotundu


One Response to “N-a muşcat… la miliardele de lei!”

  1. 1. ana Says:

    frumoasa casa dar mai trebuie finisata ca sa merite banii aia

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia