Sep 22

Ieri, aflându-mă prin centrul localităţii Roma, întrebând de localnici cum îl percep pe viceprimarul comunei, am dat peste un cetăţean mai hâtru, care aflând de cine anume ne interesăm, a avut o expresie foarte plastică: „Vicepirmarul este după chipul şi asemănarea celui care l-a pus în funcţie”. Mi-a plăcut expresia, sau mai bine zis aluzia, semn că cetăţenii din comunele judeţului nu sunt chiar străini de anumite jocuri politice practicate de către şefii de partide prin sediul lor din Botoşani.
Această remarcă m-a determinat să trec din nou în revistă cine sunt proaspeţii aleşi liberali, începând cu şeful cel mare, luat ca model. Florin Ţurcanu provine dintr-o familie de oieri. Însăşi profesia sa de tehnician veterinar este înrudită direct cu creşterea oilor. Acest statut social, luat în derâdere de către mulţi botoşăneni, devenit subiect de savuroasă ironie, nu l-a împiedicat pe Florin Ţurcanu să ajungă şeful unui important partid istoric cum este PNL-ul.
Între timp Ţurcanu s-a rostuit şi cu o diplomă de absolvent al unei facultăţi de drept. Cum a obţinut diploma şi cât l-a costat, voi scrie într-un alt comentariu. Cert este că un apropiat al său, devenit apoi duşman înrăit, i-a atras atenţia ca nu cumva să declare la Camera Deputaţilor că este jurist de profesie, pentru că va da în vileag cum a obţinut diploma de licenţă. Iar Ţurcanu, luând în serios această ameninţare, s-a declarat deputat cu profesie de bază tehnician veterinar. Ulterior a declarat că este şi jurist, aşa cum se poate vedea pe site-ul Camerei Deputaţilor. Aflând, duşmanul său mi-a promis că îmi va destăinui cum a devenit Ţurcanu jurist şi cât l-a cotat diploma de licenţă.
Un alt lider de frunte al PNL, ales în recenta conferinţă judeţeană, este dorohoianul Mihai Aniţulesei. Omul este absolvent a patru clase, cel puţin aşa susţine un vechi liberal dorohoian, economist de profesie. Faptul că n-are studii  nu l-a împiedicat pe Aniţulese să fie ales vicepreşedinte la nivel de judeţ. E firesc ca orice om normal să se întrebe cum este posibil ca oameni cu un statut social respectabil, precum inspectorii şcolari Pavel Rusu, Horia Negrescu etc, să fie conduşi de un agramat cu patru clase. Pentru că, dincolo de onestitatea sa, Aniţulesei este un Vanghelie, dar cu „agramaticalele” la puterea a opta.
Un alt vicepreşedinte ales în fruntea PNL este Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu. Toată lumea-l ştie de tractorist. Iată că de la volanul tractorului a trecut la volanul comunei şi, recent, la volanul liberal nr. 2 la nivel de judeţ.
Şi din nou am dreptul să mă întreb, cum se simt inginerii, economiştii, profesorii liberali când la masa prezidiului ia loc cu emfază tractoristul Gireadă, iar ei iau loc în sală, pentru a primi indicaţii asupra a ceea ce au de făcut sau pentru a da socoteală pentru ce n-au făcut.
Aşa privite lucrurile, cetăţeanul din Roma avea perfectă dreptate când a spus că aleşii liberali sunt după chipul şi asemănarea şefului. Cum puteam să-l contrazic, când viceprimarul lor, din cioban la stână a ajuns demnitar în comună prin votul şi a unor intelectuali locali.
Într-una din multele sale scrieri, Lenin a făcut afirmaţia cum că ce-l mai uşor  de condus şi păcălit sunt intelectualii, cei ruşi în special, ei putând fi şi cel mai uşor de dezbinat. Observaţia lui Lenin este valabilă şi pentru intelectualii noştri de astăzi.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Şef politic cu doar… 4 clase”

  1. 1. cetateanul bun Says:

    Cea mai valoroasa achizitie a liberalilor din ultima vreme a fost DORIN CIUSTEA,dar cum nu era loc de doua sabii in aceeasi teaca Turcanu a facut tot posibilul sa-l marginalizeze,i-a reusit “actiunea” daca a cistigat sau a pierdut vom vedea,deocamdata zice el,adica Turcanu ca a cistigat,dar nu si pentru cit timp si ce anume! Poate mai inveti domnule Turcanu la” Management politic” ce-nseamna sa lucrezi in echipa , sa respecti valoarea unor oameni si nu s-o faci doar aparent ca sa dea bine la presa!

  2. 2. alt cetatean bun Says:

    Domnule Rotundu ce va mai mirati de un neica nimeni cu patru clase intr-un catun uitat parca de lume unde isi fac hatirul doar cei din PNL.Va dau eu un exemplu undeva acolo sus.Deputatul Neculai Rebenciuc din Flaminzi are doar liceul economic a lucrat la fillatura Flaminzi la aprovizionare si a fost sef de agentie la BRD FLAMINZI si nu director cum tragea clopotul in campania electorala.A fost ales de calculator si astazi e mare deputat.Vine in circiumi in Flaminzi se prezinta ca deputat si prefera a fi servit doar de patroni.Probabil ca acum s-o fi inscri si el la vreo facultate ca oricum in patru ani de mandat la citi bani primeste poate achita o diploma indiferent de facultate.

  3. 3. cetateanul rau Says:

    Domnule Rotudu, cunoasteti personal pe domnul Anitulesei? De ani de zile nu conteaza cate clase are , atunci cand doneaza Pnl-ului si investeste in oameni cu studii care ajung viceprimari sau …. Stiti ca la alegerile din Dorohoi cu discursul sau de om fara diplome a convins pana si onorabilii cetateni adusi de contracandidat , care l-au votat? Stiti ca inginerul titrat a furat alegerile aducand oameni de pe strada , care nici nu auzisera de pnl, sa-l voteze ? A ajuns cutitul la os! Ne-am saturat de studiosi ptr care propriul interes este primordial. Chiar nu observati cata foame exista in ” catunul” acesta (precum sustine bunul cetatean), satul doar de diplome ?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia