Sep 23

Preoţii sunt o categorie de bugetari aparte. Ei nu sunt privaţi sau amânaţi cu drepturile salariale, nu sunt ameninţaţi cu reducerea posturilor sau cu trecerea în şomaj. În timp ce unităţile de producţie cu capital privat sau de stat (câte au mai rămas) îşi închid porţile, neputând rezista consecinţelor crizei economice şi financiare, în întreaga ţară se construiesc o puzderie de biserici, unele extrem de maiestuoase şi luxoase. Numai în Botoşani, în momentul de faţă se află în diferite stadii de construcţie zece biserici. Poate că vor fi mai multe, dar de astea zece am ştiinţă eu.
Iar toată această risipă de forţe financiare în plină criză economică nu se realizează pe seama colectelor de la credincioşi, ci cu sume alocate de la bugetul statului. Nu dăm bani pentru infrastructură, pentru dezvoltarea economică, pentru finalizarea şcolilor şi grădiniţelor începute a se construi dar alocăm bani pentru ridicarea de biserici.
Guvernul Boc, în plină criză economică şi când bugetarii se alarmau că legea salarizării unice le va aduce micşorări de salarii în locul mult promiselor majorări salariile, a majorat salariile tuturor angajaţilor Bisericii Ortodoxe şi a celorlalte culte religioase recunoscute de lege.
În timp ce în învăţământ se caută a se reduce numărul disciplinelor şcolare, pentru a se crea reduceri de cadre didactice, pe lângă faptul că s-au păstrat orele de religie s-au mai înfiinţat şi posturi de inspectori pe probleme religioase. La Botoşani, postul de inspector a fost ocupat de preotul Vizitiu, nimeni altul decât ginerele preotului Grigore Diaconu, fost colaborator de nădejde al fostei Securităţi.
Este o mare nedreptate ca, în timp ce Biserica a adunat averi colosale, personalul preoţesc şi auxiliar să fie plătit din bugetul public. Rămân la convingerea fermă că actul credinţei este o problemă personală a fiecăruia dintre noi. Iar credinţa îşi are locul la biserică şi nu în şcoli. Dacă s-ar desfiinţa orele de religie, care nu sunt altceva decât surse de venituri suplimentare pentru familiile de preoţi, n-ar mai fi nevoie de scoaterea din programa şcolară a unor discipline.
Prin Constituţie, Biserica este despărţită de stat. Şi, atunci, de ce este finanţată de stat în dauna unor nevoi publice cum ar fi sănătatea?
Credinţa este o nevoie spirituală care nu trebuie amestecată cu învăţătura şcolară. Credinţa se poate primi şi înţelege doar la biserică şi în familie. Restul nu-i decât un bâlci de proastă calitate. Cum poate fi numit, dacă nu bâlci, acea aglomeraţie de mii de credincioşi care se înjură şi se calcă pe picioare în faţa unor moaşte sau a unei presupuse icoane făcătoare de minuni?
Dacă enoriaşii vor biserică din zece în zece case, să pună ban peste ban şi să le construiască. Dar nu sunt de acord ca din impozitele şi taxele pe care eu le plătesc pentru a avea copii mei şi a altora asigurate condiţii minime de învăţământ, de a avea eu, părinţii şi copiii condiţii egale de tratament medical, de a avea o armată capabilă să mă apere, de a primi părinţii şi bunicii mei la timp pensia pentru care au muncit ca nişte robi zeci de ani.
Accept solidaritatea socială până la credinţă. Credinţa, aşa cum am afirmat, este o nevoie personală de natură spirituală şi pentru asta trebuie să contribui separat la susţinerea duhovnicului.
S-au înmulţit şi se înmulţesc bisericile ca ciupercile după ploaie, iar statutul de preot se cumpără cu bani grei, totul devenind o afacere comercială veroasă, care nu mai are nimic comun cu credinţa. Devin preoţi fel de fel de neaveniţi, care n-au nici o chemare pentru rolul de duhovnic. O spun preoţii bătrâni, care se ruşinează de ce-a ajuns biserica zilelor noastre.
Să facă bine Guvernul Boc, pentru ca şi preoţii să simtă efectele crizei economice, să-i scoată din sistemul de plată bugetară. Le ajunge faptul că toate veniturile bisericii sunt scutite de orice plată de impozite şi taxe. Să scoată din programa şcolară orele de religie şi să lase religia pe seama preoţilor şi a bisericii.
Iar dacă Guvernul Boc n-are acest curaj, atunci să interzică preoţilor să mai perceapă vreo taxă de botez, cununie, înmormântare sau orice alt serviciu religios. Sunt plătiţi de la buget, atunci această cheltuială publică să se regăsească în servicii gratuite. Şi dacă tot vrea Biserica să fie părtaşă la banul public, atunci să fie impozitate toate veniturile sale, urmând a se supune controlului Fiscului aşa cum o facem cu toţii. Aşa ar fi corect!

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Preoţii, bogaţii imuni la criza economică”

 1. 1. Sf. Etienne Says:

  Mare dreptate aveţi, domnule Rotundu. Preoţii au devenit lacomi, credinţa a fost transformată în comerţ iar lui Dumnezeu i se face publicitate în şcoli şi staţiile de difuzare la biserică şi televiziune. Preoţii nu numai că suint lacomi, dar sunt şi destrăbălaţi moral. Vai de capul nostru!

 2. 2. sandel Says:

  gresiti domnule Rotundu, multi parinti si copii doresc sa se desfasoare aceste ore de religie, aceste ore sunt in sprijinul profilului moral al elevilor, nu omiteti faptul ca s-a hotarat desfiintarea dirigintiei, in schimb se bate moneda pe educatia sexuala a elevilor, pe oferitul prezervativelor gratuit si in curand probabil droguri. Considerati ca se mai poate salva ceva din tavalugul alienarii acestor copii fara religie? pana la urma nu am vazut niciun bun credincios prezent in biserica sa violeze, sa omoare, sa consume droguri, din contra prin Biserica se educa spiritul libertin al copiilor, fara a-i indoctrina, despre comportamentul preotilor> si ei sunt oameni ca noi, multi dintre ei rebuturi, asta nu inseamna ca toti sunt la fel, martori sunt miile de calugari si preoti din manastiri care se roaga permanent la Dumnezeu pentru noi si pe care ii cautam in diverse necazuri, va rog domnule Rotundu sa faceti distinctia necesara, sunteti formator de opinie, pacat sa fie stramba

 3. 3. costy Says:

  Daca la partea financiara aveti dreptate, la partea morala sunteti pe langa d-le Rotundu.A-ti fost si a-ti scris despre hramul Manastiirii Bals,a-ti vazut atitudinea cetatenilor de etnie roma care au blocat intrarea in manastire pentru “haleala”.Ei au bani, dar cinste? ?????

 4. 4. george Says:

  Scoala in, poporul nostru, s-a nascut langa biserica, mosita fiind de preoti.
  In ce priveste salarizare, nu cunoasteti in amanunt cum stau lucrurile.
  Din contra, daca preotii ar avea un salariu decent (1500-2000 lei) si nu ar fi transformati in cersetori, atunci s-ar reda o anumita demnitate, s-ar ridica moralitatea multor preoti si, prin puterea exemplului, oamenii ar fi mai credinciosi, mai cinstiti.
  Nu priviti la cativa preoti de la oras ci mergeti prin tara si vorbiti cu cei de la sate.
  Interesati-va cum stau lucrurile in Grecia, o tara ortodoxa si europeana…

 5. 5. lumi Says:

  Nu sunt de acord cu ceea ce scrieţi despre ora de religie ! Vă asigur că elevii învaţă la diferite discipline noţiuni care nu le sunt de folos sau care nu sunt potrivite pentru nivelul lor de înţelegere! Uitaţi-vă prin manuale şi încercaţi să vedeţi cam ce noţiuni le sunt predate elevilor. Religia este predată în multe şcoli de profesori calificaţi, care încearcă nu să îndoctrineze, ci să formeze caractere ! Ani de zile oamenii nu au avut voie să pronunţe numele lui Dumnezeu, nu au putut afla despre credinţa strămoşească, despre dreapta învăţătură, iar acum când au această libertate se gândesc oameni ca dvs. (care cred că au o credinţă nu tocmai puternică) că religia e ceva ce trebuie învăţat în familie. Multi copii au părinţi care nu ştiu ei înşişi prea multe lucruri, care trăiesc în păcat … La ora de religie elevii învaţă despre păcat, despre virtute, despre minuni săvârşite de Hristos, pilde rostite de Hristos, despre cum trebuie să îşi arate grija şi dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni ….

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia