Sep 29

După o răsărire în plan politic, când a ajuns din viceprimar la Suliţa şef de cabinet parlamentar la deputatul Liviu Câmpanu, liberalul Florin Ţurcanu a fost nevoit să se reîntoarcă în comuna natală, reluându-şi activităţile sale de fermier cu oi şi vaci.
Apoi, când PNL Botoşani s-a rupt prin plecarea preşedintelui Mihai Ţâbuleac la PD, iar preşedinte PNL a devenit deputatul Liviu Câmpanu, Ţurcanu a ajuns din nou în vârful partidului. Cum, necum, în cursul anului 2007 a fost promovat în funcţia de secretar Cancelarie Prefect în cadrul Instituţiei Prefectului Botoşani.
Numai că venit de la ferma sa din satul Dracşani, Ţurcanu nu prea arăta a orăşean şi cu atât mai puţin a demnitar în cadrul Prefecturii.
Potrivit lui Constantin Rotaru, în acea vreme secretar în cadrul Biroului Permanent Judeţean al PNL, acesta şi cu inginerul Dan Constantinică, preşedintele organizaţiei comunale PNL Gorbăneşti, l-au luat pe Ţurcanu şi l-au dus la un magazin pentru a-l dezbrăca de ţinuta rurală şi a-l îmbrăca nemţeşte, cum spuneau pe vremuri ţăranii la hainele de orăşean. Pe cheltuiala lor, cei doi i-au cumpărat lui Ţurcanu pantaloni, pulover, cămaşă, el purtând un fel de trening pe care-l considera haină de gală. Toate acestea s-au consumat în anul 2007, înainte de sărbătoarea Floriilor.
Apoi, Ţurcanu a fost preluat de cumătrul său, Costel Calistru, patronul societăţii Dalbera, cea care producea la acea vreme, la greu, alcool la negru incinta fostului SPA – Secţia de Producţie Alimentară, vecină cu Termica. Cumătrul Calistru i-a cumpărat costume, cămăşi, chiloţi, cravate iar, seara, când Ţurcanu i-a fost oaspete, a constatat că are şosetele sparte la vârful degetului mare. A scos omul din şifonier un set de şosete noi şi i le-a dăruit.
A nu se înţelege că Florin Ţurcanu era sărac lipit pământului şi nu avea bani să-şi cumpere de îmbrăcat. Bani avea, dar nu avea gust în a-şi cumpăra de îmbrăcat şi nici nu îndrăznea să calce prin magazinele de lux.
Legat de modul în care Ţurcanu a devenit licenţiat, iată ce mi-a relatat acelaşi Constantin Rotaru. Acesta susţine că l-a însoţit pe Ţurcanu la mall-ul din Iaşi, unde s-a întâlnit cu un profesor universitar de la Universitatea Ecologică „Dimitrie Cantemir” care, contra sumei de 150 milioane lei vechi, i-a dat foia matricolă cum că a absolvit facultatea de drept. Totodată i-a recomandat lui Ţurcanu să-şi obţină licenţa pe la o facultate din Ardeal, pentru că el nu n-avea cum să-i obţină şi diploma. Rotaru susţine că pe Ţurcanu l-a mai costat 100 milioane lei. Şi a obţinut diploma de licenţă de la o facultate din Alba Iulia.
Diploma i-a fost înmânată chiar pe malul iazului Dracşani, unde Ţurcanu a organizat un chef pe cinste. Mai susţine Rotaru că pe diploma de licenţă a lui Ţurcanu, luna eliberării este „februari”, în loc de februarie, aşa de beţi erau cei care „l-au licenţiat”.
Când relaţia Rotaru – Ţurcanu s-a deteriorat, Rotaru l-a ameninţate pe Ţurcanu că dacă se declară în Parlament că este licenţiat în drept, povesteşte la presă cum a ajuns să obţină diploma. O perioadă, pe site-ul Camerei Deputaţilor la Florin Ţurcanu figura profesia de asistent veterinar, acum scrie licenţiat în drept, motiv pentru Rotaru să-mi relateze cele consemnate în comentariul de faţă.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Cum a ajuns Ţurcanu orăşean licenţiat”

 1. 1. eu Says:

  Uitindu-ma peste articolul ce a trezit in mine sentimente controversate,mi-am adus aminte ca am citit odata undeva ca Dumnezeu asa ii face neinsemnati pe iubitorii de talanti,lasindu-i sa se zbata toata viata in nimicnicia lor ! Asa se intimpla cind vrei sa treci peste anumite etape din viata ta si sa ajungi repede sus,se poate intimpla sa-ti reuseasca,cazul de fata este un exemplu,trist dar adevarat,insa niciodata nu vei dobindi astfel farmecul,distinctia pe care le emana un om educat,un om ce si-a cladit destinul etapa cu etapa,prin educatie, prin munca avind ca puncte de reper in viata,cinstea,corectitudinea,moralitatea ,etc.Cunosc personajele la care s-a facut referire in acest articol ,Turcanu este omul vremurilor actuale,dar ne consolam cu vorba poetului”ce e val ,ca valul trece..”,ard de nerabdare sa treaca odata aceste vremuri.Si voi sa inchei intr-o maniera absolut personala si as spune eu ,mai placuta desi tot trista,urmind astfel impresia pe care ti-o lasa un astfel de articol:”Caci totul este strimb in lumea asta,/Cind inteleptul trebuie sa se plece/In fata prostului cu punga plina/…/O,aur,aur,sclav cu galben chip,/Tu sfarmi credinte si-i inalti pe rai,/Si leprelor le fauresti altare,/Si hotilor le dai blazon si drept/Prin gura senatorilor ;tu faci/Din vaduva o vesela mireasa,/Si din putori scoti albe flori de-april…” l-am redescoperit zilele acestea cu mare placere pe Shakespeare, sper ca va fi o placere si pentru dumneavoastra si…vedeti cit este de actual?

 2. 2. eu Says:

  Scuze pentru faptul de a fi repetat de doua ori cuvintul “astfel”spre sfirsitul comentariului, nu suna bine,asta pentru criticii mei,nici macar nu am asteptat telefonul de critica,va multumesc!Oricum, citica obiectiva nu poate duce decit la perfectionare si la sporirea atentiei,nu-i asa?va las pe dumneavoastra sa gasiti un sinonim cuvintului si sa-l inlocuiti

 3. 3. Mihaela L.A Says:

  vai vai vai. ce adevarat este ceea ce ati scris. cunosc familia inca de cand eram copil. bunicii mei sunt din Sulita-Dracsani si am fost si prieteni de familie…..in fine, cunosc foarte bine. si este foarte adevart. singurul care are o diploma “pe bune” (adica a mers la scoala, nu neaparat ca a luat examenele ca a invat) este Mihai Turcanu, in rest sunt cu totii o apa si un pamant. pe Florin Turcanu nu il poti porecli nici Bula, ca pentru a fi Bula tot iti trebuie un pic de creier pe cand acest domn distins nu are deloc. pentru mine, care cunosc aceasta familie foarte bine, imi este foarte greu sa inteleg cum de acest “idiot” a ajuns sa aiba “functii” in Botosani. ne ducem de rapa. Florin Turcanu nu era in stare sa vorbeasca in fraze ci doar in propozitii scurte. nu este nici destept, toata lumea stie cum si-a luat diplomele, nu este un exemplu de moralitate, nici macar un familist. as putea eu sa intreb cu ce anume este el uitl in Botosani???? in comparatie cu acest florin turcanu pe Gigi Becali il putem considera “intelectual”.
  rusine celor de la partidul liber ca au sustinut si incuraj o asemenea creatura in timp ce mare parte din tinerii de valoare din Botosani sunt nevoiti sa plece in alte tari sa munceasca pentru ca nu au avut la fel de multe oi precum familia Turcanu.
  ar fi multe de spus dar nu cred ca isi are rostul. nimeni nu aude nimic. toata lumea stie ar se face ca ……nu stie sau ca nu ii intereseaza. oare o sa il vedem pe Florin Turcanu candidand la presedintie???? nu m-as mira.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia