Oct
09
|
Trimis la plimbare din PNL de către preşedintele Florin Ţurcanu, Viorel Ciobanu nu disperă. Omul s-a întors la PDL, partidul de unde a pornit în cariera sa de demnitar ales în administraţia publică locală. Pentru că Viorel Ciobanu, în urma alegerilor locale din 1996, când era membru marcant al Partidului Democrat, a ajuns viceprimarul municipiului Botoşani.
Din anul 2000, în dorinţa de a se menţine în fruntea administraţiei locale şi de a ocupa funcţii de conducere, a tot migrat de la un partid la altul. Puţin a lipsit ca în urma alegerilor parlamentare de anul trecut să părăsească PNL-ul în favoarea PSD, pentru a-şi păstra funcţia de inspector şef la Inspecţia de Stat în Construcţii. Dacă a rămas în PNL, i se datorează preşedintelui PSD de atunci, Constantin Conţac, care s-a cam codit să-l primească în PSD.
Recent, preşedintele liberalilor, deputatul Florin Ţurcanu l-a propus pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, în demersul său comun cu PSD-ul de a-l da jos din funcţie pe vicepreşedintele PDL Cristian Achiţei.
Ceva n-a funcţionat, iar Ţurcanu s-a întors cu faţa de la Ciobanu spre liberala Cătălina Lupaşcu. Ciobanu s-a supărat şi nu s-a prezentat la respectiva şedinţă CJ. Iar Ţurcanu l-a exclus din PNL, odată cu liberalul dorohoian Petrică Nechita. Ambii fiind şi consilieri judeţeni, Ţurcanu a solicitat CJ-ului excluderea acestora şi validarea altor doi candidaţi liberali de pe listă.
Dat afară din PNL, Ciobanu s-a dus glonţ la PDL, trecând cu uşurinţă peste „sindromul Canossa” apărut în urma umilirii împăratului german Henric al IV-lea de către Papa Grigore al VII-lea (21 ianuarie 1077). Ajuns în PNL, situaţia din Consiliul Judeţean Botoşani s-a schimbat în privinţa celor trei excluşi (pe lângă Ciobanu şi Nechita excluşi din PNL, PSD-ul a exclus-o pe Elena Condrei).
Ciobanu s-a întors în PDL având promisiunea că va fi sprijinit să ajungă vicepreşedinte, dar de această dată în locul social-democratului Constantin Manolache. Care este jocul politic ce-l poate propulsa pe Ciobanu vicepreşedinte? Socoteala pare să fie următoarea: 11 consilierii judeţeni PDL, la care se alătură cei doi consilieri PRM şi votul celor trei consilieri excluşi din partide fac 16 voturi. Mai trebuie un vot, ca să se întrunească majoritatea faţă de numărul total de consilieri judeţeni care este 33. Acest un singur vot poate veni din PNL sau PSD, fiind uşor de obţinut contra unei promisiuni politice.
Dacă socoteala lui Ciobanu este susţinută şi de realitatea din Consiliu, atunci cei trei excluşi din PNL şi PSD nu vor putea fi excluşi şi din Consiliul judeţean. Mai mult, dacă mecanismul de vot nou creat va funcţiona, iar PDL-ul îşi va onora promisiunea faţă de Ciobanu, acesta va ajunge în scurt timp vicepreşedintele CJ, în detrimentul lui Constantin Manolace şi a PSD-ului.
Vorba românului: tot răul spre bine!
Recent Comments