Oct
12
|
Despre social-democrata Elena Condrei se poate spune pe bună dreptate că a ajuns precum în situaţia celui despre care se spune că-i tuns ras şi bărbierit, adică a pierdut totul. Dar să reluăm firul trăirilor sale politice, ca să putem înţelege finalul dramatic pe care-l trăieşte încă.
Cu ani în urmă, pe vremea când preşedintele PNL era Mihai Ţâbuleac, Condrei s-a declarat susţinătoarea doctrinei liberale, intrând pe sub pielea acestuia. Era şi normal, întrucât la acea vreme PNL-ul intrase la guvernare, având drum deschis spre privilegiile puterii.
Când Ţâbuleac a plecat la PDL, iar locul său las preşedinţia partidului a fost luat de către deputatul Liviu Câmpanu, Condrei a căzut în dizgraţie. Simţul său de conservare a îndemnat-o să-şi mute bagajele în PSD, gudurându-se pe lângă preşedintele Constantin Conţac. Iar Conţac i-a făcut loc în faţă, pe lista de consilieri judeţeni, ajungând să fie validată.
Integrată rapid în PSD, Condrei a prins gustul măririi. A aspirat la şefia Culturii botoşănene, dar nu i-a reuşit strategia. Conţac a fost mazilit din PSD, dar Condrei n-a disperat. La şefia judeţului a ajuns Mihai Ţâbuleac, protectorul său mai vechi. Cu sprijinul lui Ţâbuleac şi-a păstrat contractul de închiriere către Muzeul Judeţean Botoşani pentru secţia de Artă, închiriere ce-i aduce lunar în buzunar o mie de euro.
Apoi, şi-a ridicat privirea spre şefia Memorialului Ipoteşti. Nu s-a putut numi imediat ce a fost forţat Coşereanu să demisioneze, pentru că era prea mare scandalul. S-a recurs la interimatul cu Jijie, cel venit de la fabricarea de motoraşe şi tractoraşe (Mecanex) să pună la punct şi instituţia ce promovează memoria marelui poet botoşănean, român şi universal. Condrei urma să intre în scenă după ce se vor mai calma lucrurile, adică prin ianuarie 2010.
Numai că lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată pentru Condrei. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Botoşani s-a inclus un proiect de hotărâre iniţiat de Florin Ţurcanu, şeful liberalilor, prin care se dorea revocarea vicepreşedintelui pedelist Cristi Achiţei şi alegerea liberalei Cătălina Lupaşcu. Pentru ca proiectul să devină hotărâre, Ţurcanu avea promise şi cele zece voturi ale consilierilor social-democraţi.
Condrei se afla între ciocan şi nicovală. Dacă vota pentru demiterea lui Achiţei, se strica cu Ţâbuleac, iar tot ce construise cu acesta risca să se năruie. Aşa că a ales să nu se prezinte la acea şedinţă.
Nu s-a prezentat, dar şefii săi din PSD nu i-au iertat duplicitatea şi au exclus-o din partid, retrăgându-i şi sprijinul politic pentru funcţia de consilier judeţean. Aşa că, în momentul de faţă, Condrei şi-a luat adio de la şefia Memorialului Ipoteşti. Iar vineri mi-a fost dat să aflau că s-a pregătit şi rezilierea contractului de închiriere cu Muzeul, adică va pierde şi venitul lunar de o mie de euro. Chiar că a ajuns tunsă ras şi bărbierită! Cine-o mai face ca ea, ca ea să păţească, zice-o vorbă din bătrâni.
Recent Comments