Oct 14

De ieri, deputatul Nicolae Rebenciuc este oficial membru al PDL. Omul a părăsit PNL-ul condus de baciul Florin Ţurcanu, după spusele sale, sătul de manifestările ciobăneşti ale liderului PNL. Trecerea făcându-se în preajma votării moţiunii de cenzură, când PDL-ul era acuzat că racolează parlamentari plătind sume de bani cuprinse între zece mii şi o sută de mii de euro, Rebenciuc este suspectat că n-a sărit gratuit în barca cu probleme ale PDL.
Cum astfel de aranjamente politice nu se fac cu martori, este greu de dovedit că Rebenciuc a băgat în buzunar o sută de mii de euro sau mai puţin, dar nici nu poţi spune că a apărut fumul fără a fi şi foc la început.
Dar la altceva vreau eu să fac referire. Nicolae Rebenciuc este din Flămânzi. În alegerile locale de anul trecut a candidat la funcţia de primar al oraşului Flămânzi din partea PNL. Contracandidatul său, care l-a şi învins, a fost democrat-liberalul Constantin Pitorac. Între cei doi s-a dat o luptă pe viaţă şi pe moarte, porcăindu-se reciproc în fel şi chip.
Pierzând fotoliul de primar, Rebenciuc n-a disperat bşi a candidat la funcţia de deputat în Colegiul Flămânzi, având de luptat cu doi adversari virtuoşi într-ale politicii. Mă refer la prof. Mircea Dănuţă şi fostul deputat democrat-liberal Radu Drgăguş. În bătălia politică purtată între cei trei, Rebenciuc nu s-a comportat faţă de ei cu mănuşi, mai ales faţă de Drăguş, care l-a susţinut din plin pe Pitorac să ajungă primarul Flămânzilor.
Stau şi mă întreb acum ce va urma. Cum se va împăca Rebenciuc cu primarul Pitorac şi cu Drăguş, acum director la Direcţia Muncii şi posibil viitor subprefect? Răspunsul mi l-am dat singur. Nesimţirea care domină clasa noastră politică permite o astfel de împăcare. Aşa că nu va trebui să ne mirăm dacă-l vom vedea pe Rebenciuc stând la dreapta primarului Pitorac şi lăudând realizările acestuia în administraţia oraşului Flămânzi, sau alături de Drăguş, la vreo conferinţă de presă, atacând virulent foştii colegi liberali.
Rebenciuc a ajuns deputat printr-o conjunctură politică nesperată vreodată. În Colegiul Flămânzi, alegerile la Camera Deputaţilor au fost câştigate de către prof. Mircea Dănuţă, pe locul II clasându-se Radu Drăguş. Liberalul Rebenciuc a ocupat locul III, la ceva distanţă de voturi faţă de primii doi clasaţi.
Numai că desemnarea câştigătorului s-a făcut în faza a treia a repartizării mandatelor, unde totul a depins de înţelegerile politice la vârf de partide, adică la Bucureşti. Locul i se cuvenea lui Dănuţă, dar…
La Congresul PSD din 2007, Dănuţă, ca delegat, se afla într-un restaurant din Bucureşti, împreună cu preşedintele de atunci Constantin Conţac şi alţi delegaţi botoşăneni. La masa lor a venit Miron Mitrea, solicitându-le votul pentru a fi ales preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Dănuţă, încălzit de tăria servită, l-a abordat direct:
- Mitrea, dai ceva de băut şi te votăm!
Mitrea n-a zis nimic, dar s-a interesat de Conţac şine-i „beţivanul” care i-a vorbit aşa de ireverenţios. A doua zi, lui Mitrea i-au lipsit vreo cinci voturi să câştige funcţia. A rămas cu impresia că „beţivanul” şi cei de la masă lui nu l-au votat.
Când la Bucureşti, la faza a treia de repartizare a mandatelor, a apărut numele lui Dănuţă, Mitrea s-a opus validării şi a dat postul unui alt judeţ, făcând un troc cu liberalii . Aşa a ajuns Rebenciuc, de pe locul trei, să fie validat deputat. Dănuţă a plătit pentru gura sa bogată, iar Rebenciuc a cules nesperatele roade.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Orb, norocul a dat peste Rerbenciuc”

  1. 1. nelu prahoveanu Says:

    Stai linistit d-le Rotundu, iese Baselu presedinte!
    Nu va mai chinuiti “din bube mucegaiuri si noroi” sa scoate-ti “frumuseti si lucruri noi”.
    Constat ca sunteti un jurnalist foarte bun deoarece este foarte greu ca la Botosani, in conditiile unei dictaturi PDL, sa reusiti sa-i scoateti “pozitivi” tot timpul.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia