Oct 16

Jurnalistul botoşănean Sergiu Bălăşcău a stat ieri dimineaţă la sediul Poliţiei Botoşani mai multe ore. El este cercetat penal pentru furt intelectual. Acţiunea penală s-a pus în mişcare la plângerea prealabilă a postului de televiziune Tele’M Botoşani, patronat de către omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecaru. Adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, plângerea a ajuns spre anchetă la Biroul de cercetări penale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.
Jurnalistul, care o perioadă de timp a fost realizatorul emisiunii „Martor incomod” la postul de televiziune Tele’M, s-a retras pentru a pune bazele unui site cu aceeaşi denumire. Patronatul postului  de televiziune l-a reclamat penal pentru că şi-a însuşit ilegal denumirea de „Martor incomod”, aducând grave prejudicii de imagine postului, cu impact asupra veniturilor publicitare.
Jurnalistul Bălăşcău se consideră nevinovat. El susţine că cei de la Tele’M n-au marcă înregistrată la OSIM cu numele de „Martor incomod”, ci doar creat un depozit de rezervare de marcă, aşa cum are şi el. Bălăşcău susţine că numai OSIM va stabili cine va avea drept de proprietate asupra mărcii cu numele de „Martor incomod”, până atunci având tot dreptul să folosească această sintagmă aşa cum crede de cuviinţă.
 Precizez că jurnalistul Sergiu Bălăşcău şi-a început cariera în urmă cu vreo zece ani, ca reporter la Publicaţiile Jurnalul Botoşani. De la jurnalul a plecat la publicaţia Monitorul, apoi s-a remarcat ca realizator de emisiuni la Tv  Somax, de unde a fost recrutat la Tele’M.
Despre cariera sa profesională se pot spune numai lucruri frumoase. Bălăşcău face parte din categoria acelor jurnalişti botoşăneni, puţini la număr, care nu pot fi arătaţi cu degetul că au primit bani pentru a scrie sau a nu scrie despre anumite fapte. De asemenea, s-a dovedit a fi un jurnalist incomod la propriu, el insistând până la agasare în aflarea adevărului. Nu puţini oameni politici locali l-au evitat tocmai pentru insistenţa sa de a nu prelua informaţia fără o verificare amănunţită.
În perioada când Constantin Conţac era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani şi devenise preşedintele PSD, între acesta şi Bălăşcău au existat o serie de disensiuni apărute tocmai pe seama celor scrise de jurnalist, la cel mai incomod mod de exprimare. Conţac a rezolvat conflictul într-un stil aparte, dându-i jurnalistului un şut în fund, evident că fără martori, nemaiprimindu-l o perioadă de timp în biroul său.
Revenind la conflictul cu postul de televiziune Tele’M, de vreme ce acesta are rezervată marca fără a deţine şi decizia de atribuire, până când OSIM-ul se va pronunţa cui va reveni dreptul de proprietate, sintagma de „Martor incomod” nu poate face obiectul unui drept de proprietate intelectuală, putând-o folosi în mod liber orice persoană interesată.

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Jurnalist cercetat penal pentru furt intelectual”

 1. 1. lady gaga Says:

  Corect! Cred ca TeleM a apelat la aceasta plangere tocmai ptr ca Balascau a devenit incomod pentru ei, si stie multe lucruri care ar putea aduce cu adevarat prejudicii postului. Doar ca Balascau nu a spus acele lucruri, iar TeleM sta acum cu sabia deasupra capului!!! Cred ca Politia ar trebui sa nu se implice acum, pana nu apare decizia OSIM.

 2. 2. eonel Says:

  ..adevarat…numai ca a cam uitat sa dea “buna ziua” celor carora le calca pragul destul de des pentru a afla stiri in perioada cand era “simplu reporter” …

 3. 3. sandel Says:

  la monitorul era sluga parsiva a lui Lazar, nu mai spuneti ca e profesionist, e asa cum sunt toti “ziaristii”din BT, adica un carpaci platit pe glie, cu mici. mici exceptii, printre care si dvs. domnule Rotundu

 4. 4. ionut poclid Says:

  Aveti dreptate nea` Ionica.

 5. 5. miriam Says:

  DE MULT VOIAM SA ADRESEZ SI EU CATEVA VORBE ACESTUI BALASCAU: A FOST SI CRED CA VA RAMANE UN AGRESIV, UN TENDENTIOS…A REALIZAR O EMISIUNE DESPRE SALARIILE CELOR DIN PROTECTIA SOCIALA, ARATANDU-SI FARA DECENTA RESENTIMENTE SI FRUSTRARI FATA DE O CATEGORIE DE OAMENI CARORA NU LE AJUNGE NICI LA GENUNCHI; OAMENI IN CARE SE IMPLTESC CEL MAI ADESEA VIRTUTEA SI PROFESIONALISMUL -NESESIZATE LA SUSNUMITUL…II DORESC SA AJUNGA SA INTELEAGA CE VREAU EU SA ZIC ACUMA…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia