Oct 23

Preşedintele Traian Băsescu a decis că referendumul privind exprimarea voinţei populare în diminuarea numărului de parlamentari şi a reducerii celor două Camere la una se va desfăşura odată cu alegerile prezidenţiale. Parlamentarii au făcut tot ce le-a stat în putinţă să oprească acest referendum. Două motive sunt suficiente. Parlamentarii nu vor să fie mai puţini decât sunt şi nu vor un Parlament unicameral, chipurile periculos pentru România, care se îndreaptă spre autoritarism prezidenţial. Apoi, găselniţa preşedintelui cu referendumul îi dă superioritate acestuia în alegerile prezidenţiale faţă de cei doi concurenţi mai de soi: Crin Antonescu şi Mircea Geoană-
Argumentele parlamentarilor sunt justificate, numai dacă privind lucrurile din curtea lor. Dacă privind curentul pe care preşedintele Băsescu vrea să-l impună în conducerea ţării, constatăm că acest curent este unul european şi că sunt şi alte ţări în care şeful de stat vrea puteri discreţionare.
Silvio Berlusconi, premierul Italiei, a introdus o serie de măsuri care restrâng libertăţile de exprimare, mai ales la ziarişti. Acuzat de încalcă drepturile omului la informare şi ale ziariştilor la exprimare, Parlamentul European i-a dat dreptate lui Berlusconi. Altfel spus, măsurile forte şi autoritariste ale lui Berlusconi au fost pe placul majorităţii parlamentarilor europeni.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarcozy, în perioada în care a fost ministrul Internelor, i-a bontănit fără menajamente pe africanii din suburbiile Parisului, care au recurs la acte de violenţă. Nimeni n-a condamnat acţiunile sale că ar încălca drepturile omului, iar Sarcozy a ajuns preşedinte, francezii mulţumindu-i astfel pentru că le-a redat liniştea nopţii.
 Cu puţin timp în urmă, de la Bruxelles, Monica Macovei era acuzată că a încălcat drepturile omului prin butoiul cu pulbere al Serbiei, unde a fost trimisă pe post de emisar european. Se cerea anchetarea sa de către o comisie europarlamentară. Nu se mai pomeneşte nimic de abuzurile sale comise pe meleagurile sârbilor, semn că la Parlamentul Uniunii Europene lucrurile s-au tranşat în favoarea sa.
Iar şirul exemplelor poate continua. Încadrate în acest curent europarlamentar de toleranţă a abuzurilor faţă de drepturile omului, faţă de libertăţile de exprimare, de încercare a introducerii autoritarismului, ca anticameră a dictaturii, în actul de conducere al şefilor de stat, deciziile din ultima perioadă ale preşedintelui Băsescu nu fac notă discordantă.
Ce concluzie putem desprinde de aici? Concluzia că democraţia, ca formă de guvernare, şi-a cam trăit traiul şi şi-a cam mâncat mălaiul. Puterile europene, dar mai ales cea americană, au constatat că prea multă libertate strică omenirea, duce la ieşirea de sub controlul puterii statului a unor forme de manifestare socială, că democraţia majorităţii este uneori dăunătoare şi că o decizie forte a unui singur om, luată în cunoştinţă de cauză, este mai potrivită decât o voinţă a majorităţii exprimată în afara contextului.
Forurile instituţionale ale Uniunii Europene cedează încet, dar sigur, formei autoritariste de conducere a statului. Nu trebuie să ne mirăm. Istoria ne arată că în decursul ultimilor două mii de ani, la anumite intervale de timp, dinspre mari (măsurate în secole) spre tot mai mici (măsurate în zeci de ani, cum a fost comunismul) formele de guvernare s-au schimbat, evoluând cu respectarea legilor progresului. Am păşit în era de după Hristos sub dictatura împăratului Nero, am trecut prin democraţiile greceşti, am cunoscut dictaturile religioase ce-au culminat cu Inchiziţia şi simbolul ei Torquemada, am parcurs fazele diferenţiale ale monarhiei, am revenit la dictaturile de partid cum a fost naţionalismul lui Hitler sau cea a comunismului, cunoaştem binefacerile şi imperfecţiunile tot mai vizibile ale democraţiei şi ne îndreptăm spre ceva. Ce anume? Nu ştiu, nu-mi dau seama. Dacă preşedintele Băsescu va obţine cel de-al doilea mandat, cu siguranţă că vom afla ce formă de guvernământ va succeda democraţia.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Democraţia scârţâie din toate încheieturile”

  1. 1. Parerea mea... Says:

    Interesante fotografii ale ipostazelor ” democratice ” oferite de politica globalizarii.La care politica,nefasta -cred eu- pentru umanitate,isi aduce aportul,mai mult sau mai putin constient,si inteligenta conducatorului nostru.Coducator ales de slaba cultura,nu numai politica, a electoratului. Parerea mea stiu ca nu conteza pe talerul balantei dreptatii mondiale. Si nici a dumneavoastra,desi sinteti un profesionist al scrisului,cu mijloace de comunicare la indemina. Ramine sa ne consolam cu gindul ca eu va dau dreptate si,pote,si dumnevoatra mie,si atit! Politica nu tine cont de oameni.Iar democratia ii calca pe urme…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia