Oct 27

Ieri am fost la Cordăreni şi am stat de vorbă cu mai mulţi localnici despre „Cazul Denisa”. Este vorba de fetiţa de doi ani, pe nume Denisa – Gabriela Suru, dată dispărută de la domiciliu, sâmbătă, 9 octombrie. Forţe importante de poliţişti, pompieri şi localnici au căuta-o vreme de vreo două săptămâni, fără ca fetiţa să fie găsită. Au fost aduşi câini speciali de la Sibiu, dar n-au descoperit vreun indiciu care să conducă la rezolvarea cazului.
Ca o culme a ironiei, în dimineaţa zilei de duminică 25 octombrie, nişte copii se jucau în preajma unei râpe, aflată nu departe de locuinţa de unde a dispărut fetiţa. În joaca lor, copii au observat trupul gol al fetiţei, pe care l-au luat drept o păpuşă. Curioşi, unul din părinţi s-a deplasat la faţa locului şi a făcut tragica descoperire. Denisa era moartă.
Trecând peste explicaţiile penibile ale Poliţiei, încă odată incapabilă să acţioneze eficient, cazul Denisiei a evidenţiat fapte mult mai grave care se consumă în societatea noastră cu pretenţie de tip european. Mama fetiţei, o tânără cu grave devieri psihice, imediat ce a declarat dispariţia fetiţei a fost anchetată la postul de poliţie din comuna Cordăreni .
Se ştia că este fiica unei familii extrem de sărace şi că a născut fetiţa ducând o viaţă destrăbălată.
Nimeni de la asistenţa socială a primăriei Cordăreni nu s-a interesat de soarta fetiţei, de viaţa pe care o duce, de educaţia ce-o primeşte de la o mamă cu probleme psihice.
Bănuită de poliţişti că şi-ar fi ucis fiica, determinată, spun sătenii, de un amant ce-i promisese că o ia în căsătorie dacă scapă de fetiţă, tânăra mamă a fost anchetată în fel şi chip. Iar mintea ei puţină fabula. Ba că şi-a vândut fetiţa, ba că a îngropat-o în cimitirul aflat nu departe de casă.
Într-una din zile, aflată în luna a cincia de sarcină, tânăra a fost anchetată din nou în postul de poliţie. Nu se ştie ce s-a întâmplat acolo, dar odată ieşită din clădire, fata s-a aruncat în fântâna aflată în poarta postului de poliţie şi a murit.
Se pune problema, dacă se ştia că fata are probleme psihice, de ce a fost anchetată fără a se efectua mai întâi o expertiză psihiatrică?  De ce a fost anchetată fără a fi de faţă şi un medic psihiatru sau un psiholog? Poate că nu moartea tinerei mame ar trebui să trezească remuşcări şi chiar responsabilităţi juridice anchetatorilor, deşi etica profesională le cere şi aşa ceva, ci acelei fiinţe de cinci luni din burta ei căreia i-a fost curmată viaţa în urma lipsei de profesionalism a anchetatorilor.
Unde au fost în tot acest timp cei de la Protecţia Copilului? De ce n-au avut nici o reacţie şi n-au efectuat nici o anchetă în urma acestei sinucideri cu multe semne de întrebare?
Dar preotul satului? Unde se regăseşte rolul său de părinte spiritual al comunităţii? S-a mulţumit să îngroape mama şi azi fetiţa încasându-şi tariful practicat. Biserica Ortodoxă se opune avortului. În cazul acestei mame se impunea avortul, pentru că ea n-avea responsabilitatea legală de a fi mamă. Ori, în toată această dramă, şi câte altele, Biserica s-a limitat la o înmormântare creştinească. Nu mi se pare etic, moral, în spirit creştinesc.
Dar medicul de familie cum şi-a îndeplinit obligaţiile? Nu s-a receptat nici o reacţie din partea acestuia. O femeie însărcinată n-o supui la interogatorii cu presiune psihică, pentru că există riscul pierderii sarcinii.
Drama de la Cordăreni este o dramă socială care va rămâne fără consecinţe pentru vinovaţii care nu şi-au făcut datoria sau şi-au făcut-o prost, cât şi pentru autorii morali. Morţii au fost, sunt şi vor fi vinovaţi!
De apreciat gestul de solidaritate umană al localnicilor care au pus mână de la mână şi au adunat bani pentru înmormântarea mamei iar astăzi a Denisiei. Solidaritatea umană funcţionează, instituţiile statului nu!

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Vinovaţii dramei de la Cordăreni”

 1. 1. ded Says:

  felicitari autorului!

 2. 2. kalu Says:

  Ai matale ce ai cu preotul de la sat, cu “tarifele” si cu… ce voiai sa faca de fapt preotul? Intr-o familie care nu comunica deloc cu Biserica? Trebuia sa faca o inmormantare necrestineasca? Era o copila bolnava, batjocorita de un cretin care a vrut sa se simta “bine”. Care e vina preotului in situatia data? Parintii fetei ce masuri au luat cu violatorul? De fapt e majora, nu mai e viol. Legea ce face in Romania?

 3. 3. carcoticiu' Says:

  Dintr-o intamplare nefericita am asistat la o pseudoancheta la o acuzatie de viol. Intr-o camera se tipa la fata (pardon, se “interoga” presupusa victima) si langa usa statea pe banca unul din acuzati. “Interogatoriul” era perfect inteligibil de la 15 metri distanta iar fata a fost prima luata la intrebari si dupa aceea acuzatii (care stiau deja raspunsurile “corecte”, presupun). Asta despre profesionalismul politistilor.
  Cat despre inmormantare, biserica ortodoxa nu accepta slujba de inmormantare la sinucigasi. Dar nici nu exclude implicarea preotului in viata sociala a comunitatii.
  Iar despre solidaritatea umana – ea trebuie sa fie permanenta, institutiile sunt cele efemere.

 4. 4. rochii de mireasa Says:

  In legatura cu ancheta din cazul violului, in ziua de azi violatorii sunt victimele, iar victimele…vai si amar de viata lor daca indraznezc sa zica ceva…asa ceva e groaznic. Dar cum nici politia nu face nimic pentru a incuraja si a proteja adevaratele victime……….

 5. 5. felicia Says:

  Specific romanesc!!!
  Dupa ce se intampla tragedia,vine cineva,sa critice pe cei ce erau in drept sa se implice.De ce nu au venit in Cordareni cand au auzit de caz,sa adune autoritatile,si sa se sfatuiasca ce e de facut,si care cum, si pentru ce sa se implice?Trebuie prevenit ce se mai poate preveni,la momentul potrivit,decat sa se critice dupa.Pacat ca toti cei care sunt in masura sa ia hotarari,sunt niste oameni cu gandiri intarziate.In toata tara,nu numai in Cordareni.Pacat!!!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia