Oct 31

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a debutat fără mitinguri grandioase. Candidaţii la preşedinţie nu prea au curajul să-şi pună servanţii electorali în postura de organizatori de mitinguri care să impresioneze şi să le dea încredere în forţele proprii.
S-o luăm de la coadă la cap, oprindu-ne asupra a patru dintre candidaţi, consideraţi a fi cei mai importanţi. Doctorul Sorin Oprerscu colindă prin spitalele ţării. Omul vrea să ştie cât de bolnavă este naţiunea română şi să-i pună un diagnostic. La asta se pricepe, fără putinţă de tăgadă! Numai că degeaba se dovedeşte a fi un bun diagnostician de vreme ce nu are la dispoziţie şi medicamentele potrivite tratării bolii noastre. Căci boala noastră este una grea. Dacă suntem acasă, adică în ţară, facem tot ce ne stă-n putinţă să nu muncim, ci să de rostuim cu ceva ajutoare sociale de la stat. Când suntem în afară, robotim din zori până-n seară, de se sperie patronul străin de cât poate munci într-o zi un român. Dacă am munci şi acasă tot aşa, de la banii puţini de acum am ajunge la nivelul salariilor europene. Ce medicament ar putea prescrie doctorul Oprescu românilor pentru a-i vindeca de o astfel de boală, bine cuibărită în mentalitatea lor? Nu s-a inventat încă acest medicament, iar Oprescu nu va deveni vraciul românilor, adică preşedinte. Vizita prin spitale s-o considerăm un util schimb de experienţă profesională, că din această zonă nu se va pricopsi cu voturi.
Crin Antonescu ţine cuvântări în spaţii închise, în săli cu acustică înaltă, pentru ca arta sa oratorică să fie bine pusă în valoare. De când tot rosteşte cuvântări prin aule cu asistenţă limitată de spaţiu, omul pare a fi cuprins de narcisism. Îi place să se asculte vorbind! Numai că vorbele sale nu se prea potrivesc cu nevoile curente ale românilor. Dacă ar fi să cuvânteze în pieţele publice, spaţioase, precum în antichitate oratorii greci, ar risca să se facă de râs, pentru că asistenţa ar fi prea mică faţă de perimetrul pieţei. Îşi va încheia campania tot cu discursuri ţinute în spaţii închise, în faţa unei asistenţe ce va purta eşarfe galbene la gât.
Mircea Geoană începuse bine. Numai în acest an şi-a lansat candidatura în vreo trei rânduri, adunând la Bucureşti mii de social-democraţi. Dar când a fost să se confrunte în pieţele publice şi cu participanţi galbeni sau portocalii la culoare, a făcut un pas înapoi. Umblă prin ţară, dus de baronii locali, prin târguri şi târguşoare modeste, unde se adună câteva sute de gură-cască, cărora le cuvântează grasiat, deşi nu este francofon, ci pro-american. Era în vremurile de glorie comunistă îndemnul „Spic cu spic, patriei snop!” Chiar şi cu mitinguri mărunte se pot  aduna ceva voturi. Dar cine-şi garantează că vor fi suficiente ca să-i asigure victoria? Cozmin Guşă? Poate că da!
Preşedintele Băsescu, lupul cel rău, fiara însemnată cu „666”, a debutat în campanie bătrâneşte. Adică nu s-a repezit la vreo lansare grandioasă, ci a preferat una modestă, într-un colţ de ţară, dar bine mediatizată de televiziunile naţionale, pozitiv sau negativ, după cum a venit ordinul de la mogulul de presă.
Nici nu s-a lăsat atras în cursa unei confruntări publice cu contracandidaţii, deşi aceştia îşi doresc cu ardoare aşa ceva. Şi Crin Antonescu şi Mircea Geoană. Băsescu şi-a făcut debutul umplând România cu postere vizând referendumul. Încă n-am văzut nici unul stropit cu cerneală sau vopsea. Ori s-au plictisit românii şi de stropit afişele electorale, ori acceptă tacit demersul preşedintelui de a măcelări parlamentarii la număr, făcându-le loc într-o singură Cameră.
Dar, acest debut nu pare să fie pe placul preşedintelui. El a pregătit, cu ajutorul PDL, câteva mitinguri grandioase. Debutul îl va face duminică, 1 noiembrie, la Iaşi.
Capitala Moldovei va găzdui duminică un miting de amploare, unde sunt aşteptate câteva zeci de mii de moldoveni. Vrea Băsescu că debuteze public cu un miting în fieful social-democratului Geoană. Să fie acest miting debutul unei alte faze din strategia sa de campanie? Poate vom afla de la Cozmin Guşă, fost sfătuitor al lui Băsescu în 2004 şi devenit sfetnic de taină lui Geoană în 2009, urmărindu-l într-una din emisiunile de pe Antena 3.
Preşedintele Băsescu, cerând să i se organizeze mitinguri publice de amploare, opri are un curaj nebun, pentru că riscă să păţească ce-a păţit şi Ceauşescu, ori este prea sigur că astfel de mitinguri îi va înspăimânta şi muia în clanţă pe adversari. Să urmărim cu interes ecoul acestor mitinguri, mai ales în dezbaterile de pe postul Antenei 3.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia