Nov 06

Oamenii de afaceri botoşăneni sunt înnebuniţi de cap. Pur şi simplu nu mai ştiu să iasă din situaţiile în care i-a aruncat fără milă Ministrul Finanţelor. La rândul lor, funcţionarii din Direcţia Finanţelor nu mai fac faţă reclamaţiilor care vin, în majoritatea lor îndreptăţite, din partea întreprinzătorilor. Pe lângă faptul că-şi plătesc impozitele le timp, o parte dintre întreprinzători sunt trimişi în judecată şi nevoiţi să stea zile întregi la Poliţie, cărând după ei portbagaje pline cu dosare.
Despre ce este vorba? Ministerul Finanţelor a hotărât ca toate impozitele şi taxele colectate de la agenţii economici să se facă într-un cont unic, de unde, printr-un program aceste sume se împart pe destinaţiile cuvenite. Numai că programul este unul prost conceput, iar sumele achitate de agenţii economici nu mai ajung în conturile în care trebuie. De exemplu, calculatorul, prin sistemul în care a fost programat, din suma virată în contul unic ştie că suma cea mai mare aparţine impozitului pe profit. Chiar dacă agentul economic are de plată o sumă mai mare, spre exemplu impozitul pe salarii, calculatorul va vira suma la impozitul pe profit şi-l va scoate dator la imp0ozit pe salarii, fiind acuzat şi de stopaj la sursă.
Apoi, dacă agentul economic este amendat şi are contestaţie la judecătorie, calculatorul nu-i va repartiza sumele plătite cu titlu de impozite şi taxe până ce nu se va soluţiona contestaţia asupra amenzii. Suma plătită de agentul economic va rămâne în contul unic, iar el va fi raportat ca având obligaţiile fiscale neachitate. Pe lângă faptul că i se vor calcula  penalizări pentru neplata în termen, el  mai este acuzat şi de comiterea infracţiunii de „stopaj la sursă”, adică de evaziune fiscală.
O altă aberaţie, serverul la care este arondată Direcţia Finanţelor Botoşani se află la Râmnicu Vâlcea. Cum agenţii economici din Botoşani n-au cum să ajungă lunar la Râmnicu Vâlcea, să îndrepte erorile comise prin program, primesc la firmă somaţii că nu şi-au achitat impozitele şi taxele, fiind înştiinţată totodată şi Direcţia Finanţelor Botoşani.
După trei luni consecutive de astfel de somaţii, cei de la Direcţia Finanţelor Botoşani, unde s-a înfiinţat un birou special, întocmesc acte de trimitere în judecată pentru evaziune fiscală.
Aşa s-a ajuns ca lunar să se întocmească zeci de astfel de dosare. Odată plângerea penală depusă la Parchet, acesta o trimite spre cercetare la Poliţie. Iar poliţiştii sunt derutaţi. Agenţii economici acuzaţi de evaziune fiscală vin cu statele de plată şi cu dispoziţiile de plată şi fac dovada că ei sunt cu plăţile la zi. Numai că nu la zi sunt şi în calculatorul celor de la Finanţe.
Poliţiştii au de ales între a crede în documentele legale prezentate de către agenţii economici şi somaţiile legale ale celor de la Finanţe cum că acelaşi agent economic este dator şi că a furat statul,
Astfel de situaţii se înmulţesc de la o lună la alta. Toată lumea strânge din umeri şi dă vina pe calculator. Nimeni nu-şi asumă răspunderea pentru stresul pe care sunt nevoiţi să-l suporte agenţii economici văzându-se cu dosar penal pentru plata unor sume pe care le-au achitat în termenul legal. Nimeni nu încearcă să deschidă ochii celor de la ministerul Finanţelor că strângerea banilor într-un cont unic nu este o soluţie fericită şi că programul
rulat pe calculator este unul total anapoda şi scoate rezultate finale viciate.
După ce că-şi plătesc la timp datoriile către stat, agenţii economici mai sunt şi umiliţi.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia